Millaista on asua kylmässä kodissa?

Tästä postauksesta on muodostunut kotonamme uskomaton hitti jopa jo ennen julkaisua, oikeastaan jo ennen koko tekstin kirjoitusta. Kerrottuani Hipille suunnittelevani postausta otsikolla Millaista on asua kylmässä talossa? nauroimme aamupalapöydässä vedet silmissä, jonka jälkeen Hippi järkyttyneenä totesi, ettei oikeasti koskaan uskonut minun myöntävän kotimme olevan talvisin vähän viileä. Sen jälkeen lauseesta Millaista on asua kylmässä talossa? onkin talven mittaan tullut tiuhaan viljelty vakioheitto.

Ehkä parasta riemua Hippi repi aiheesta palauttuamme joululoman jälkeen viilenneeseen kämppään, josta lopulta pakenimme häkähälyttimen piippausta ulos kaakeliuunin pöhistettyä savut sisälle hormien oltua vähän viileitä parin viikon tauon jälkeen. Perus. Tervetuloa Nekalaan! Tälläistä on asua kylmässä talossa. Siihen loppui lomailu ja appivanhempien ilmalämpöpumpun edessä lekottelu!

Ehkä olen tosiaan tähän asti lämmittänyt varpaani ihan vaan kieltämällä totuuden tai ehkä otteeni lämmityksestä on vaan viiden vuoden jälkeen vähän höllentynyt. Jopa täysin herpaantunut. Ennen tuikkasin takkoihin tulia tasaisemmalla sykkeellä ja suunnittelin jopa ilmalämpöpumpun tai pattereiden asennusta. Enää en jaksa parin pakkasasteen takia säätää keittiön Harvian kanssa tai edes vahtia väliovia, vaan lähinnä pyörin homssuinen villatakki päällä tuiskahtelemassa Saatana, kun onkin taas vähän kylmä!

Naapuritkin tuijottivat tonninsetelinä kerrottuanu meillä(kin) olevan talvella vähän viileä, etenkin tuulisina päivinä. Ennen olin tuonut teemaan lähinnä ei-meillä-vaan-jännä-jos-teillä -tyyppisen näkökulman. Ehkä lampökaapista ulostuloa helpotti se, että viileyteen on alkanut tottua tai sen on vain hyväksynyt. Eihän meillä ole edes pattereita! Eikä se onneksi ole niin vakavaa.

Aamuisin aistin jo makkarin seinästä, onko ulkona pakkanen kiristynyt. Hippi on jollain kierolla tavalla huijannut sänkymme sisäseinän viereisen paikan itselleen sysäten minut yksilasisen ikkunan viereen jäätymään. Tosin kostan vanhan vakiopaikkani varkauden lähes joka yö siirtymällä jossain vaiheessa pitkätukan kanssa saman peiton alle. Toisin kuin ennen, nykyään myös nukun visusti peiton alla ja joskus saatan nukkua jopa sukat jalassa -ennen sain sukista öisin suunnilleen klaustrofobisen kohtauksen. Ensimmäisillä pakkasilla menin nukkumaan jopa yökkärissä, sitäkään ei oltu ennen nähty tapahtuvan.

Mutta pakko myöntää, että viileässä makkarissa kyllä nukkuu aina tosi hyvin, mutta vitsit että kylmänä päivänä sängystä nouseminen on haastavaa täysin perseestä. Jos muutenkaan en ole aamuihminen, niin pakkaspäivinä, joina ei illalla olla muistettu tai jaksettu lämmittää yläkerran takkaa, niin voi helvetin helvetti! Lämpöisen peiton alta on todella rankka aamulla herätä todellisuuteen. Tosin jääkylmä portaikko virkistää kummasti ja rapun jälkeen onkin jo ihan hereillä ja käytävästä selvittyä alakerta tuntuukin jo mukavan lämpöiseltä, vaikka vähän vilakka olisikin. Portaikossa yleensä arvioin tulevan päivän lämpötilaa ja mietin, tuleeko lasten pukea villahaalarit. Ulosmentäessä siis -ei nyt aleta liioittelemaan, vaikka suurentelu tapoihini kuuluukin.

Alakerran vessan lattialämmitys on parasta, mitä tiedän! Myös siinä mielessä, että lasten märät kengät haalarit saa kätevästi vessan lattialle kuivumaan. Tai ei talvihaalarien ja hokkareiden pyöriminen vessan lattialla ehkä maailman kätevin asia ole, mutta kieltämättä ihan kivaa, että joku neliömetri on tarpeeksi lämmin sulattamaan lunta ja olemme kyllä repineet vessan tarjoamasta luksuksesta kaiken irti.

Kylppäriähän olemme näppärästi lämmittäneet kaikki nämä vuodet kuivausrummulla, joka puhaltaa kuuman ilman huoneeseen. Vaikka olenkin kyseisestä kikasta oikeasti ihan onnessani, niin voisihan patterilla tai modernilla lämmitysjärjestelmällä varustettu kylpyhuone olla ihan kiva. Jos lapset aina hotellissa ryntäävät kylppäriin ammeen toivossa, juoksen innoissani mukana kokeakseni lämpöisen suihkun lattian, jolla ei tarvi kiljuen hyppiä tasajalkaa ennen kuin putkista alkaa tunnilta tuntuvan odottelun jälkeen vihdoin virrata lämpöistä vettä.

Joka kevät yllätyn iloisesti muistaessani auringon lämmittävän sisälläkin ihanasti. Valitsen sohvalta aina kirkkaimman kohdan, jossa on lämpöisin paikka päikkäreille. Lapsilla on olohuoneessa vakkariviltit, joiden alle pienet pörröpäät aamuisin pujahtavat makoisasti katsomaan piirrettyjä. Omista vilteistä on tullut molemmille tärkeitä ( kappas, koska ilman niitä jäätyy!) ja saan edelleen kuulla Pojan lempiviltin kutistamisesta. Olen kamalasta onnettomuudesta edelleen todella pahoillani. Muuten lapsia ei tunnu satunnainen viileys suuremmin haittaavan, itseasiassa toinen tuppaa aina hengeilemaan puolialastin ja kieltäytymään vaatteista, vaikka kuinka juoksen perässä sukkien ja paitojen kanssa.

Yleensä kyläillessäni sisälämpötilaltaan normaaleissa kodeissa, olen aina t-paidassa. Muistan kuinka ennen Nekalaan muuttoamme nykyinen naapurin muija aina istui pippaloissa pienessä topissa muiden nykiessä villapaitojensa hihoja. Nykyisin meitä on porukassa kaksi karaistunutta, joille riittää lämmikkeeksi tilkka viiniä. Ja toimistolla muiden hytistessä, itselläni on yleensä ihan ok tai jopa mukavan lämmin. Kerran pyöräilin suunnittelemastani etätyöpäivästäni huolimatta toimistolle, koska en jaksanut hakea halkoja olkkarin takkaan. Joo, eiku mää tulinki tänne töihin lämmittelemään!

Kylmyys on välillä ihan helvetin ärsyttävää ja kylpyhuoneen jääkylmillä laatoilla hipsityt askeleet saavat haaveilemaan aina kellariremontista. Tai ei itse rempasta vaan lähinnä lopputuloksesta. Kivasta kodinhoitohuoneesta kuivauskaappeineen ja modernista kylpyhuoneesta lattialämmityksineen. Porealtaasta kuohuviineineen.

Mutta aamuisin kääriessäni hihkuvat uninakkeroiset viltteihinsä ja istahtaessani lattialta keräämäni villasukat jalassa iso kahvikuppi kädessäni sohvalle selaamaan aamun lehteä tai lämmittäessäni illalla takkaa, tuntuu aina niin mukavalta ja kotoisalta. Ihan nautin kaikista vuodenajoista, jotka puhaltelevat kauniiden vanhojen karmien rakosista. Ja yleensä alkaessamme selailla ilmalämpöpumppujen tai aurinkopaneelien esitteitä, olkkarin verhojen välistä sarastava kevätaurinko alkaakin vähän jo häikäistä silmiä ja kohta on taas vappukin.

Ihanaa pakkasviikkoa kaikille! Muistakaa nauttia talvisista päivistä!

Lue myös:

Lämmitys-jankutus-päivittely-fiilistely

Koti sellaisena kuin se ei ole

Ylin kuva: Hanne Valtari / Lähiömutsi

Share

37 kommenttia

 1. T kirjoitti: Vastaa

  Insinööri täältä hei! Millä te suojaatte vesiputket talvella ettei ne jäädy? Tai edtä taloa menemästä pakkasen puolelle? Miten olisi se lämpöpumppu ja pieni peruslämpö? Niin ettei tarttis ihan jäätyä, mutta ei hikoillakaan.

  T:kesät talvet villasukissa nukkuva

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   Meillä on osa takoista sähkövastuksilla ja ne on aina päällä pitämässä peruslämmön.
   ja ehkä myös naapuripuoliskon lämmitys auttaa myös vähän asiaan (meillä siis paritalo).

   Ja se ilmalämpöpumppu ois hyvä siinäkin mielessä, että puhaltelisi lämmön tasaisemmin ympäri kämppää(nyt se on vähän alueellista) ja tosiaan myös viilentäisi kesällä. MUTTA kun en haluaisi rikkoa sellaisella kukkatapettien kaunista pintaa…

   1. Susa kirjoitti: Vastaa

    Hei, meillä saman ongelman ratkaisi ilmalämpöpumpun kattomalli! Uppoo hyvin välipohjaan, korkeus 25cm. Ja talo vuodelta -25, täs naapurissa Viinikassa ?

 2. vienorie kirjoitti: Vastaa

  Siis sitävarten ihmisellä on vaatteet, että ei palele! Mä jaksan ihmetellä sitä, kuinka lämpimänä ihmiset pitävät nykyään kotinsa. Mun lapsuuskotona on talvella aina huoneilma jopa alle 15-asteinen ja on ihana lämmittää takkaa ja tuntea ohi kävellessä kuinka se hohkaa lämmintä ilmaa! Jos varpaita tai sormia palelee niin nousee liikkeelle niin veri kiertää. Luen kommenttia läpi ja se kuulostaa todella sarkastiselta, mutta oon ihan vakavissani! :’D

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   Hahaha! vähän kuulostaa sarkastiselta, mutta ymmärrän myös mitä tarkotat! On oikeesti ihana hilautua siihen takan äärelle tai hipsutella villasukissa.. jotkut asiat on ihania, mutta esim kylmään kylppäriin meno on aina melko kamalaa 😀

 3. -s- kirjoitti: Vastaa

  Ei ne vesiputket heti jäädy jos vaikka ei patterit huudakaan punasena ☺️ Meillä myös vanha talo eikö vielä viiteen vuoteen ole pattereita päälle laitettu. Sitten kun alkaa tippua 16c kieppeille niin aletaan miettiä kuka menisi hakemaan puita sisälle.

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   Hahahahhahaaa! Joo, nykyisin aika usein hakee ensin villatakin ja jos ei auta, niin sitten pitää harkita halkojen hakemista 😀

 4. Villasukat silti yöllä kirjoitti: Vastaa

  Notta paljonko teillä on sisälämpötila silloin kun on talo kylmäntuntuinen ja paljonko silloin kun on lämmitetty?:)
  Kerrostaloasunnossamme kaikki patterit edelleen nollilla ja tänään tuntui jo vähän vilposammalta ja kappas lämpötila oli laskenut 24:sta 22.8 asteeseen…

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   En itseasiassa tiedä, kun ei ole mittaria laitettu sisälle ja lämpö vaihtelee tosiaan sään, takkojen lämmityksen, jopa kokkailujen ja välimäärän mukaan..mutta varmaan meillä on joku 19 astetta yleensä talvella. Sitten kun takat on pöhissy ihan kunnolla (eli on iso pesällinen pistetty ja koko kaakelitakka hohkaa lämpöä, niin silloin on varmaan ehkä vähän lämpöisempi.

 5. Myy kirjoitti: Vastaa

  Voin niin samaistua kylmään kylppäriin! Meillä ulkosauna ja ensimmäiset vuodet vain siellä oli suihku. Peruslämpö päällä toki mutta silti kylmä! Noina vuosina musta tuli mestari pesemään tukan lavuaarissa 😀

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   Argh, ulkosauna kuulostaa kyllä ihanalta, mutta ymmärrän, että lavuaari houkutteli, jos sinne piti aina hilppasta suihkuunkin : /
   Mutta ilmeisesti tilanne jo ohi! 😀

 6. Reetta kirjoitti: Vastaa

  Siis jos ilman yöpaitaa tarkenee nukkua, niin eihän voi mitenkään olla kylmä. Meillä on kerrostalossakin vaan n. 19 astetta talvisin, eikä täällä ole kylmä. Vaatteet päälle! Ihan hirveetä olis asua sellasessa talossa, jossa on aina liian lämmin. Toki villasukat on pop, mutta niin talvella kuuluu ollakin.
  Kylppäri on tosin lämmin. Se on kyllä ihan mukava asia 😉

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   No ei ehkä kylmä, mutta VIILEÄ! Ja sieltä peiton alta ei meinaa kyllä ikinä raaskia tulla pois! 🙂

 7. Lämmin koti kirjoitti: Vastaa

  Olen täysin päinvastainen. Vaikken koe olevani vilukissa, niin olen niin mukavuuden haluinen, että kodin pitää olla lämmin ??
  Esikoisen vauva-aikana inhotti anoppilassa, kun lapsi ei voinut olla lattialla ollenkaan, kun siellä oli viileämpi, vaikka muuten pitivät talon lämpimänä. Tuttu joutui pitämään vauvalla villapukua ja pipoa talvisin sisälläkin ja kerrostaloasukkina se kuulostaa ihan hullulta ? En varmaan koskaan voisi edes muuttaa omakotitaloon, kun sen kylmyys on nimenomaan mun suurin pelko ?

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   JOo, vauva-aikana me itseasiassa lämmitettiin enemmän, tosin silloin jompi kumpi oli yleensä kotonakin niin kävi helposti. Ehkä muutamana aamuna pistin pitkin lattioita ryömivälle villahousut ja villapaidan, ettei jäädy kolutessaan kylmiä nurkkia ;D

  2. Pettynyt pumppuun kirjoitti: Vastaa

   Ilmalämpöpumppu ei autuutta kylmään taloon tuo. Pää paistuu, jalat jäätyy. Kun lattiat on kylmät, ei edes täysillä tulikuumaa ilmaa puhaltava ilppi jaksa niitä lämmittää. Jostain syystä sähköpatterit ja puuhella lämmittävät tasaisemmin.

   1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

    No hyvä kuulla tämäkin, kun sitä aina kylmillä keleillä mietiskelee ja jopa harkitsee!
    Vaikka tietty ikävää, ettei se teillä oo toiminu 🙁

 8. vaaleanvihreä kirjoitti: Vastaa

  Niin totta on se, että ulkoilmojen kanssa yhtä aikaa elävässä talossa tietää sisällä, että onko ulkona lämmennyt, kylmentynyt tai tiukka tuuli.
  Meillä on patterit, mutta tulisin kamalaksi valittajaksi ilman takkaa. En pysty elämään talvea ilman villasukkia/tossuja tai niiden yhdistelmää. Muuten jalkoja koskee julmetusti illalla.
  Jos me nyt tehtäisiin uudestaan laaja remontti ( ennen muuttoa remontointiin noin 15v sitten) harkitsisin remonttibudjetin ylitystä ja maalämmön (asumme kallioisella alueella) asentamista. Sähköperusteiset lämmitykset nimittäin näkyvät siinä sähkölaskussa talvella. Niillä summilla makselisi jo aika lailla myös maalämmön asentamislainoja.

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   Joo, maalämmöstä oon kyllä kuullu oikeastaan pelkkää hyvää, se taitaa kyllä maksaa itsensä takaisin..
   Tosin meillä on ihan tosi maltilliset sähkölaskutkin ollu.

 9. A kirjoitti: Vastaa

  Hih, me asutaan 40-luvun kivitalossa, yllämme vain kylmä ullakko ja, noh, sotavuosina valmistuneessa talossa ei ehkä oo eristeitä niin riittänyt ylimpään kerrokseen 😀 Patterit hohkaa onneksi, mutta kyllä kelit silti tuntee. Tosin kivitalon kanssa jännä juttu on se, että eniten palelee kotona silloin kun ilmat lämpenee. Siis paukkuvilla pakkasilla patterien lämpö on sopiva ja moderneista ikkunoistakaan ei turhia vedä. Vaan auta varjele kun lämpö nousee nollan tienoille. Tapahtuu joku jännä fysikaalinen ilmiö ja kylmät kiviseinät alkaa hohkaa kylmyyttä sisäänpäin (en muista miksi, googletin tän joskus). Sit on vilpakkaa jonkin aikaa (niin ja jos on kunnon pakkastalvi, niin meidän palvelijanhuoneen nurkan lämpötila on luokkaa 10 astetta, hoho). Sen verran pihejä myös ollaan, että kylppärin mukavuuslämmitys (sähkölattialämmitys) on pois päältä (koska kylpän ovi ei oikein pysy kiinni ja jos se on päällä, niin sit lämmitetään kalliilla sähköllä kämppää) ja ohan se kylmä kaakelilattia vaan ihan perseestä (mä välttelen suihkuja talvisin minkä pystyn ja pyrin yhdistämään ne siihen kun kuivausrumpu pyörii :D).

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   Apua, laittakaa nyt se lattialämmitys päälle, jos teillä kerran on sellanen 😀 😀

   Ja itseasiassa nyt kun sanoit tuosta kivitalohommasta..niin jotenkin kuulostaa tutulta, että kivitalon seinät jotenkin hohkaavat kylmän tms…Mielenkiintoista 🙂

 10. Viileyteen todellakin tottuu, ihan tuskaa joskus kylässä ja toimistoilla, eihän jossain 22 asteessa saa edes hengitettyä ja ilma on tunkkaista ja jajaja. En halunnut pattereita nykyiseen remppattuun minimökkiini, kun ne on ihan turhia ja rumia 😀 Lämpötila vaihtelee 14-20 asteen välillä ja tuo 20 on jo ihan liikaa.

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   Joo, se on kyllä totta, että siihen tosiaan tottuu niin, että sitten on todella tukalaa joissain asunnoissa ja etenkin, jos on sellanen sähäkkä kuiva kuuma ilma jossain niin huuh tulee kuuma 😀

 11. Puumis kirjoitti: Vastaa

  Minä hankin pellettilämmittimen ja väänsin patterit nollille. Keskuslämmitys sensoreineen on vielä makuuhuoneessa (jossa patterit päällä, lämmitys säädetty 19 asteeseen) ja pellettilämmitin pöhisee lämmöt olohuoneeseen ja keittiöön. Apukeittiö, eteinen ja vierashuone on nollapattereilla ja onhan siellä siis aika vilpakka kun on kanssa vaan ”yksinkertaiset” lasit ja etuovi kait pitäisi uusia kun jos sataa lunta ja tuulee niin oven raoista muodostuu kinos (!) eteiseen. (Vierashuoneeseen sitten toki patterit päälle jos tulee vieraita, en ole sadisti.)

  Mutta siis villasukilla ja villatakilla selviää, ja kun lämmitin on puolisen tuntia puhallellut niin lämpötila nousee 16,5 asteesta sinne 20 asteeseen. Ja silloin yleensä potkitaan ne villasukatkin jo pois, ettei tule vallan hiki. Lämmittimessä on termostaatti, eli se vähentää sitten tehoja kun säädetty lämpötila on saavutettu ja polttelee niitä pellettejäkin sitten vähemmän.

  Hyvänä extrana tuossa lämmittimessä on myös se, että siinä on ajastin jota voi käyttää ainakin kahden ajan ajastamiseen – se menee siis itsestään päälle klo 05.30 (herään kuudelta) ja 16.00 (tulen töistä 16.30). (Ja itsestään pois päältä +1,5 tuntia aloituksesta. Eli se 16,5 astetta iskee lähinnä viikonloppuisin jos on nukkunut pitkään ja lämmitin jo mennyt pois päältä ja lämpö harakoille.)

  Ja tietysti lämmittimessä on ikkuna josta voi ihastella sitä elävää tulta <3 Tämä on mun mielestä positiivinen ero ilmalämpöpumppuun tunnelmanluojana.

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   Jahas, pitääkin tutustua pellettilämmittimiin! Kuulostaa kätevältä ja hyvältä, erityisesti tuo elävä tuli versus ilmalämpöpumppu, jota nyt olen tässä muutaman vuoden vältellyt.
   Lämpöisiä pakkaspäiviä sinne! 😀

 12. Pieta kirjoitti: Vastaa

  Viileässä on ihana nukkua. Harmi vain, että mies haluaa lämpöä ja minä viileyttä. Onneksi vesipatterin termostaatti on mun puolella sänkyä. Aamuisin herää myös kivasti, kun laittaa jalat metallisen sängyn runkoa vasten. Ai että! Milloinkahan sitä muistais ostaa sen helmalakanan, olis ehkä aika kiva näin talvisaikaan ainakin.

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   Ahhahahhahaa! Ei ilmeisesti tarpeeksi rankaise se metallirunko, jos edelleen unohdat ostaa sen helmalakanan 🙂

 13. Hrrrr kirjoitti: Vastaa

  Terveisiä Pyynikiltä. Muutettiin Nekalasta Pyynikille lämpimämmän asunnon perässä. Ja onhan täällä vähän lämpimämpi talvella. Nyt jopa 16 astetta, kun Nekalassa oli se 14. Pitäs varmaan taas soitella huoltomiehelle…

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   Aisaakeli, nyt soittoa huoltomiehelle… 16 astetta kuulostaa liian kylmälle, etenkin Pyynikillä..

 14. Siiri kirjoitti: Vastaa

  Oi oi! 15-vuotta kylmässä talossa asuneena tämän päivän keskuslämmitteinen rivarikolmio tuntuu jopa hävyttömältä ja pröystäilevältä. Aikaa ennen lasta, kun oltiin miehen kanssa molemmat kapakassa duunissa, yöllä kotiin tultaessa mentiin kahden neliön kokoiseen kylppäriin syömään, koska se oli ainoa paikka missä ei jäätynyt varpaat. Enkat oli muuten 9 astetta lämmintä sisällä. Kun aloin odottaa lasta, niin kaverit ja sukulaiset ensimmäisenä oli huolissaan siitä, että miten vauva pärjää meidän talossa. Hyvin pärjäsi! Kylmä karaisi sen verran hyvin, että ekan kerran tais olla kipeänä 4-vuotiaana. Ja aina ensin lisättiin vaatetta, ennenkuin alettiin edes miettimään jotain tulien teko puuhia. Nyt täällä luxus-meiningeissä (1970-luvun rivari, kuuminta hottia siis) asuessa sitä ihan ihmettelee välillä, kun herää yöllä siihen, että on hiki. Ja päälläkin on vain yöpaita, jonka muuten ostin itselleni joululahjaksi 15 vuotta nukuttuani pitkät housut ja pari paitaa päällä. Villasukista en kyllä ole luopunut, ne kai juurtui jalkoihin aikoinaan.

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   Oih, kuulostaa kyllä ihanalta luksukselta! Nauti ja pröystäile nyt ihan kunnolla vaan, jos on takana kylppäripitsa-ajat 😀 😀 (Nauratti tää juttu ihan todella paljon, anteeksi!!!)

 15. Sanjana kirjoitti: Vastaa

  Meillä viihdytään siinä 20 asteen hujakoilla. Sitte ku ulkona alkaa olla -20 nii leivinuunia tarvii joka toinen tai joka päivä lämmittää. Tällaisella -3 – -9 asteen keleillä pari kolme päivää menee hyvin. Koneellinen ilmankierto on tehty kasarilla, talo 1952. Sillä pidetään pientä peruslämpöä yllä, eli n.17 astetta.

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   Joo, meillä on kaikki ihan ok kanssa, jos pakkasta on se -9 ja muistaa lämmittää ennen kuin takka viilenee (eli noin kerran vuorokaudessa). Mutta jos on hullu tuuli ja -15, silloin on vähän viileetä. Tosin nyt kumma kyllä parhaillaan ulkona se -15 ja sisällä ihan ok…takka tosin juuri nyt sopivan kuuma 🙂
   Leivinuunit on kyllä ihania, harmi kun ei kuulu tähän formaattiin 😀

 16. Neksu forever kirjoitti: Vastaa

  Musta on hauska verrata lasten vauvakuvien eroka, kun esikoisen vauva-aika oli kerrostalossa lämpimässä ja toisen kylmässä puutalossa. Esikoinen on köllötelly tyytyväisenä lattialla joku harso vähän päällä, toinen ollu täysissä tamineissa joku pipo päässä koko ajan eikä todellakaan missään lattialla missä vetää niin pirusti! ? Aamuisin yritetään muistaa niitä puutaloasumisen idyllisiä puolia kun lämpötila on pitkästi alle 15 astetta. Ja vähän vieraampia kyläilijöitä pitää muistuttaa pukemaan kunnolla päälle kun tulee kylään! Ihan BEST!

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   Joo, hahahaha! Meillä sama ilmiö lasten kuvissa. Keskustassa vauva on aina suunnilleen vaippasillaan (oli jotenkin aina kuumissaan ja NYT PARAS: olin lukenut, että noin tunnin ilmakylpy päivässä tekee vauvan iholle hyvää, niin meikähän suunnilleen kellon kanssa piti vauvaa aina ilman vaippaa sen tunnin…JEP…KELLOTETTU ILMAKYLPY JOKA PÄIVÄ….ei mennä siihen sen enempää…ööh..) ja toinen lapsi ryömii monissa kuvissa villahousuissa tai ruskovillahaalari päällä sisällä 😀
   Mutta pidetään IDYLLI mielessä! <3 I feel U

 17. Toivon tuvan emäntä kirjoitti: Vastaa

  Täällä kans kylmästä talosta, pikkuhiljaa lämpimämpi. Keittiön lattialla on nollassa kun ulkona oli 8 pakkasta. Olkkarin lattialla – 4 kun muuten huoneessa 20 astetta. Elukoitten vedet jääty kylppärissä talvella ja niin jääty jalatkin. Nyt on 7 vuotta rempattu ja lämpö pysyy aika hyvin jo sisällä ja kylmä ulkona. Mä kuljen edelleen villasukissa, nyt jo tuplissa ja aina paksu villapaita päällä, kylmällä myös pipa sisällä, mutta mulle kylmä on alle 21 astetta.

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   Joo, kyllä ne rempat usein auttaa…meillä auttoi ulko-oven ja kellarin oven vaihtaminen ja keittiön seinän eristäminen. Sitä ennen oli uskomaton tuulitunneli eteisestä keittiöön. Että pikkuhiljaa!
   Tsemppiä sinne värjöttelyyn <3

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.