Tuumasta toimeen.
Eilen kokkasin pöytäkeskustelun aiheena käynyttä sitruunapastaa. Nappasin ohjeen Pastanjauhantaa-blogista, mutta varioin vähän reseptin määriä, koska Hippi syö kuin hullu ja kutsuin Nekalan muijankin syömään.
Kaupassa googlaillessani ostoslistaa ajauduin Vauva.fi-väittelyyn sitruunapastan alkuperäisreseptin keksijästä. Anna-Leena Härkönen, Hanna Gullichsen, Nigella vai jenkit 50-luvulla. Tapaus on edelleen tutkinnassa, mutta itseasiassa _minä_ taisin keksiä eilen koko pasTan.
Kokkaamani sitruunapasta oli herkullista! Tosin taisin tehdä amatöörimokan ja raastaa sitruunankuorta vähän liian syvältä, koska välillä kirpeys heilahti aavistuksen kitkerän puolelle. Muuten pasta oli herkullista ja raikasta! Aijon kokeilla uudestaankin.
Tässä resepti, jolla eilen kokkailin (ohje on ehkä noin viidelle tai kuudelle hengelle, meitä oli neljä ja pastaa jäi vielä tämän päivän lounaalle.)
Se sitruunapasta
750 g tuoretta tagliatellea (tuorepastaa pussista, en tehnyt alusta alkaen itse, tämä ole mikään ruokablogi!)
1 sitruunan raastettu kuori (itse laitoin enemmän)
3 sitruunan mehu
3 dl kermaa
100 g voita
tuoretta persiljaa
mustapippuria
merisuolaa myllystä
paljon parmesania
Pese sitruuna, raasta kuori ja purista kaikista sitruunoista mehu. Kuumenna kerma pikkukasariin ja lisää voi. Sulata voi kerman joukkoon. Lisää sitruunamehu. Keitä pasta, valuta ja sekoita kastike joukkoon. Ripottele päälle reilusti parmesania ja persiljasilppua sekä pippuria ja suolaa.
Pienen herkkusuun mielestä parasta oli naapurista yllätyksenä jälkkäriksi tuodut korvapuustit! Nam!
Hyvää kettukeskiviikkoa!
Mä en myöskään ollu kuullutkaan tästä, joten kiitos! Aijon kokeilla!
Tuo on hyvää. Siitä on hedelmätöntä tietysti kinata kuka sen on ”keksinyt”. Ekan kerran olen syönyt vastaavaa joskus viime vuosituhannen lopussa Italiassa.
Mutta mikä kettukeskiviikko? Onko torstain salanimi sellainen???
Heh, pitääkin ehkä kokeilla tätä, kuulostaa aika hyvältä, nimittäin olen heikkona sitruunaan, juustoon ja kermaan… 😉
Kehtaanko tunnustaa, etten ole edes tehnyt sitä blogosfäärissä aiemmin kiertänyttä avocadopastaakaan vielä ja minäkään en ole tästä kuullut…
Vehnäpasta vaan on aikas haastavaa mahalleni, oman hippini tekemää tuorepastaa (durumjauhoista &kananmunista) olen kyllä pystynyt syömään pieniä määriä, ja vois kuvitella että sitruunasoossi sille olis aika herkkua!
Hyvää oli 🙂
No niin on 🙂
Heh, mulla on näköäjään (pää) päivät niin sekasin, että elin keskiviikkoa!! 😀 Kettukeskiviikko on siis pojan päiväkodissa oppima ilmaus..
Eli siis HYVÄÄ TOUKKATORSTAITA!
Hei, se avocadopastakin on kyllä hyvää, kannattaa kokeilla!
Ja nyt vaan pistät hipin veivaamaan tuorepastaa ja kokeilet ainakin tuota sitruunapastaa, jos siinä on kaikki sun lemppariaineet! 🙂
OOO!! En ole kyllä miekään tainnu tästä kuulla. Sitruuna on ihanaa, pasta on ihanaa, voi ja kerma on ihanaa.. Joo joo!
Ehkä olen täysi juntti ja käytän ei-tuoretta-pastaa enkä suolaakaan laita myllystä vaan purkista!
Kannattaa kokeilla, jos tässä on kaikki sun lempparit! On hyvää! Saattaa onnistua myös aivan junttitarvikkeilla 😉
Parane pian!! <3
Sitruunaaaaaaaaaaaaaaaah ja vielä pastan kera.
Tää on ihan pakko.
Oon sen verran väsynyt, että mitään järkevää kommenttia en saa täältä naurun lomasta kirjoitettua. Kiitos taas <3
SitruunapasTan olen keksinyt Minä! no ei vaan.
Mutta sitruunapasta on kyllä ollut meidän perheen, lapset included, lemppariruoka jo tosi pitkään. Itse teen samantyyppisellä reseptillä, mutta mukaan heilahtaa 1 dl valkkaria (joka pistetään heti alkuun pannulle lämpiämään) ja sokeria (ettei tuu kitkerää).
Kyllä helpolla pääsee, kun ostaa sitruunalla maustettua (oliivi?)öljyä. Tosin en tiedä, riittääkö blogireseptiks ohje ”keitä pasta ja lisää loraus öljyä ja mustapippuria” 😀
Kokeile, mums mums!! 🙂
Hyvä, ettei tarvi hapannaamana sitruunaohjeita lukea 😉
Ha haa, tästä tulee pitkä tutkinta..kuka keksi ja mitä alkuperäiseen reseptiin kuuluu..
Ja hei, hyvät vinkit, valkkarii ja sokerii, pitää testata ens kerralla 🙂
No sehän se hitti olisikin, jos se on yhtä hyvää 🙂 Ja oon kuullut myös sellaisesta pastasta, jossa itsessään on sitruunaa..pitäisi ehkä testata..hmm
Tää oli ihan hyvää, mutta seuraavalla kerralla taidan paistaa vielä parit pekonit kyytipojaksi.
Hahehe saa myös sitruunalla maustettua avokadoöljyä, se ois ikään ku sitruuna- ja avokadopasta samassa sitte?
Joo, ymmärrän. Vähän on sellainen ruoka, että pastaa ja öö…_mitä muuta_.
Pekoni on hyvä!
Teikä on nero!