Hylätyt lapset safkaa, Hanna Sumari kyttää ja arvostelee -tapahtuma

Kaikille lämpimästi tervetuloa tänne huikeaan ”Hylätyt lapset safkaa, Hanna Sumari kyttää ja arvostelee” -tapahtumaan! Kuten varmasti moni jo kutsusta päättelikin, kyseessä on rennohko kokoperheen tapahtuma, jossa on tarkoitus nauttia mukavasta tunnelmasta sekä yhdessäolosta hyvän ruoan äärellä.

Apunamme täällä on myös ”positiiviseen elämänasenteen voimaan uskova ruokakirjailija” Hanna Sumari, joka on mukana luomassa suvaitsevaista ja positiivista ilmapiiriä sekä kannustamassa perheitä opettelemaan ravintolatapoja. Alkuun Hanna löytyy heti tuolta buffetin vierestä avustamasta, etteivät lapsipolot ahdistu liian suurten päätösten edessä valitessaan noutopöydän antimia lepsujen vanhempiensa kanssa. Siellä Hanna jo onkin. Moikataan kaikki Hannaa! Mooii!

Lepsuille aikuisille on muuten tänään myöhemmin luvassa myös Hanna Sumarin päätöksentekokurssi, mutta se ei ole tämä tässä buffan luona, se pidetään myöhemmin. Luvassa on kieltoa, määräystä ja faktaa. Kurssi jatkuu myöhemmin verkkokurssina nimellä ”Lapset ravintolassa” sekä sitä seuraavalla jatkokurssilla ”Someraivo – kuka siellä vielä mussuttaa?”.

Niin ja olemme nyt alustavasti sopineet, että kaikki ottavat tänään keittoa. Myös äiti ottaa keittoa, sitä eivät lapset täällä päätä. Hanna päättää täällä. Ja mielellään perheet eivät tekisi niin, että äiti syö soppaa, sisko ja isä salaattia ja lapsi jäätelöä, sillä se saattaa häiritä Hannaa, joka aikoo tänään tarkistaa teidän lautasmallit kävelemällä teidän pöytien ohi. Mutta siitä ei kannata olla huolissaan – Hanna tekee tarkistuskierroksen kävelemällä ihan rauhallisesti, eikä kipitä matalalla, sillä muuten Hanna voi jäädä tarjoilijan jalkoihin ja voi sattua onnettomuus. Otetaan kaikki siis keittoa, jotta vältämme mahdolliset vaaratilanteet, joita saattaisi seurata Hannan huomatessa jonkun perheen lautasilla olevan eriäviä annoksia. Niistä Hanna tulee surulliseksi.

Ja jos lepsut vanhemmat eivät pysty kantamaan lautasellista keittoa pöytään, Hanna tulee apuun heti kun saa lämmitettyä perunat, jotka hän on tänään luvannut keittää pelkällä katseellaan. Siellähän kattilat näköjään porisevatkin jo ihan kunnolla, Hanna on tänään tuntenut päässään lasten äänistä johtuvaa viiltävää kipua.

Olemme sopineet, että täällä mukavassa safkatilaisuudessa aikuiset eivät mielellään keskustelisi keskenään, sillä tänne ollaan tultu syömään yhdessä. Mutta mikäli lepsujen vanhempien on pakko hetki keskustella tai joku vahingossa erehtyy vaihtamaan kuulumisia naapuripöydän aikuisten kanssa ja pienimmät lapset vaikuttavat levottomilta, Hanna voi sen aikaa keskustella pöytään hylättyjen lasten kanssa ja olla heille läsnä. Hanna vakuuttaa, että kyllä se sujuu. Ja jos ei suju, Hanna opettaa, eikä anna periksi. Hanna on kasvattanut kolme tytärtä ja se on sujunut hyvin, ilman sekoiluja ja mellakoita.

Ja lopuksi vielä tiedoksi, että jos jollekin tulee täältä lähtiessä eteisessä vaikeuksia kiukuttelevan tai ahdistuneen lapsen kanssa, on Hanna on täällä auttamassa. Hän tulee paikalle sanomaan: ”nyt laitetaan vaatteet päälle. Nyt autan sinulle haalarin päälle ja pipon päähän, sitten me mennään ulos.” Niin me kaikki pääsemme täältä hyvillä mielin, ilman raivareita, kotiin.

Tänne onkin kutsuttu paljon bloggaajia, mutta toivoisimme, ettei somea päivitetä tässä tilaisuudessa ollenkaan. Hanna on nimittäin luvannut päivän päätteeksi kirjoittaa tästä mukavasta tilaisuudesta raportin, jossa vetää mutkat suoriksi ja vertaa lapsianne villieläimiin ja tätä koko tilaisuutta yleiseen mellakkaan. Raporttiin merkataan myös, jos joku on täällä selannut puhelintaan aiheuttaen maanpäällisen helvetin -ihan kuin se ei vielä täällä villieläinten mellakassa jo valloillaan olisi.

Voitte tosiaan kaikki käydä lukaisemassa raportin Apu-lehden blogista, jonka lukijoista suurimmalla osalla on aikuisia lapsia.

Mutta nyt, tervetuloa tänne ottamaan keittoa. Olkaa vaan kaikki ihan rennoin mielin ja muistuttaisin vielä, että lapsia ei saa hylätä täällä.

Hyvää ruokahalua kaikille ja toivottavasti viihdytte!

 

Hanna Sumarin raportti löytyy täältä.

 

Share

77 kommenttia

 1. Jii kirjoitti: Vastaa

  Mä en ihan ymmärrä miksi vetää herne nenään Sumarin tekstistä. Se oli asiallinen ja näin lastenpsykologina olen samaa mieltä Sumarin kanssa mitä tulee siihen kuka perheessä päättää ja valitsee. Ei mua haittaa meluavat ja pitkin poikin juoksentelevat lapset ravintolassa, jos vanhemmat yrittää siinä tilanteessa niitä kuitenkin opettaa käyttäytymään hyvin ja rajaa käytöstä. Sehän on mahtava oppimistilanne ja silleenhän sitä opitaan! Sen sijaan Sumarin kuvailema tilanne, jossa vanhemmat ei yritä rajata jälkikasvunsa käytöstä, saa minunkin pään särkemään, samoin kuin huonosti käyttäytyvät aikuiset. Rajat on rakkautta ja pari muuta kliseetä tähän 🙂

  1. Lol kirjoitti: Vastaa

   Oikein lastenpsykologi. ? Lasten tsygologian maisteri University of Porvoosta.

   1. Jii kirjoitti: Vastaa

    Onko tää aihe nyt oikeesti ihmisille näin arka, että pitää alkaa vittuilemaan toisille? Kuten sanottua, edellytän käytöstapoja myös aikuisilta (ja myös netissä). Mielestäni mun kommentti oli asiallinen ja tuo sun vastaus loukkaava. Lol vaan ittelles ja onneksi aikuisenakin voi vielä opetella käyttäytymään kunnioittavasti toisia ihmisiä kohtaan.

    1. Nooka kirjoitti: Vastaa

     Lasten psykologina varmasti tiedät, että terve lapsi käyttäytyy aina eritavoin kuin esimerkiksi autistinen lapsi. Itse työskentelen lasten parissa ja tiedän miten autistinen lapsi käyttäytyy. Olen myös tietoinen, että tapahtumassa oli paljon erityislapsia, joten tilanne siellä oli täysin toinen. Psykologina osaat jo nähdä Sumarin tekstistä sen, että lapsi jolta kyseltiin mitä ottaa, ei ole ihan tavallinen lapsi ja toinen asia, Sumari ei ollut koko ajan paikalla, joten hän menee olettamuksen ja luulon perusteella.

     1. Leijonaemo kirjoitti:

      Erityislapsen äitinä ajattelen, että erityislapset tarvitsevat taviksia enemmän opetusta ja kertausta hyvistä tavoista ja myös rajoista. Ei elämässä voi mennä aina diagnoosin taakse, vaan on opeteltava sellaset toimintatavat, että tulee toimeen muiden kanssa tässä yhteiskunnassa.

    2. Ravintolassa usein käyvä kirjoitti: Vastaa

     Hyvä teksti, ihan turhaan vedätte hernettä nenään. Yhden äidin somelynkkaus lauseen perusteella oli suorastaan ilkeää, tämä kepeää huumoria lapsellista lammaslaumaa vastaan. Jos tämä niin loukkaa niin ei ihme jos 90% lapsista tuntuu ärsyttävän, kannattaa katsoakin peiliin. Minua ei 99% lapsista häiritse millään tavalla, mutta en olekaan valmiiksi asennoitunut ja ulise jokaisesta vahingossa tippuneesta kurkunpalasta ja taaperon ei-jankkaamisesta. 😉 Saati että tarkkailisin silmä kovana toisten keskusteluja xD

  2. Jack Ruby kirjoitti: Vastaa

   Samaa mieltä! Peukku tähän.

  3. Kyllääitihoitaa kirjoitti: Vastaa

   No voi voi, oliko teitin oma perhe kyseessä kun näin pääsi ihon alle tämä Hannan ihan asiallinen kommentointi ja kirjoitus. Tuollaista saa todistaa aika monessa ruokapaikassa, ja Hanna tuskin liioitteli tästä kyseisestä episodista. Joten oppia ikä kaikki, osui ja upposi.

 2. Inka kirjoitti: Vastaa

  Sumarin oli mielestäni täyttä asiaa! Opettajana olen sitä mieltä, että lapsia pitää opettaa toimimaan eri tilanteissa. Tekstin alussa kuvattu vuoropuhelu oli mielestäni osuva kuvaus siitä, että päätäntävalta ei voi aina kuulua lapsille. Liika vastuu päätöksistä voi oikeasti ahdistaa lasta.

  1. Terhi kirjoitti: Vastaa

   Se, että lapsi saa valita ravintolassa, mitä syö, ei tarkoita, että lapsi päättäisi perheen suurista asioista. Voiko se ahdistaa lasta, että saa valita ruokansa ravintolassa, oikeasti? Ravintola on todella monelle spesiaalitilanne, ei mitenkään verrattavissa arkiruokailuun kotona. Itse ajattelisin, että ravintolassa silloin harvoin kun siellä käydään, olisi mukava saada itse valkata mitä syö, kuten aikuisetkin. En minäkään halua buffetista ottaa sellaista, mistä en pidä. Eri makuja voi tuputtaa kotonakin.

   Lapsille pitää puhua, heille pitää sanoittaa asioita. On aika loogista, että heille nimetään ruokia buffetista ja kysytään, haluaako hän ottaa sitä. Kuin että istuttaa pöytään, tuoda randomilla jotain aikuisen valitsemaa, joka saattaa laukaista en syö -metelin ja ruokien pois työntämisen ja yleisen levottomuuden ja vitutuksen. Semmoiset on mun mielestäni parempi hoitaa kotona. Kotonakin voi tarjota eri ruokalajeja ja ravintolassa sitten ottaa nakit ja ranut kun kerrankin saa.

   Eri asia tietysti, jos syö ravintolassa päivittäin, viikottain tai muuten vaan se kuuluu arkeen. Harvoilla näin on.

  2. Terhi kirjoitti: Vastaa

   Ja se ”saako äiti ottaa keittoa” saattaa olla sarkasmia, jota lapset eivät tosin ymmärrä, mutta tilanteeseen väsyneelle äidille pitäisi olla sallittu. Lapsi voi toki kuvitella, että nyt joutuu äidinkin ruuista päättämään, mutta kamoon hei, vähän armoa!

 3. Murkinamasu kirjoitti: Vastaa

  Tämä kiteyttää kaiken, eikä mulla ole asiaan lisättävää:
  https://www.facebook.com/ipanainen/posts/1780360915315018:0

  1. Kulmarauta kirjoitti: Vastaa

   Ja lässynlässyn. kaikilla on vaikeaa ja kaikkia pitää ymmärtää ?
   Kukaan ei kanna pian vastuuta mistään eikä yritä itse, kun voi vedota siihen ja tähän ja syyttää kolmatta.
   Ei pelkkä yhteiskunnallinen ja tekninen kehitys oikeuta poistamaan omaa vastuuta.
   Ihmiset eivät vaan enää yritä.

   1. Någon Annan kirjoitti: Vastaa

    No, kun ei voi tietää, mikä se tilanne on. Vastavuoroisesti pitää kysyä, pitääkö kaikki tuomita? Kuka hyötyy siitä tuomitsemisesta? En nyt ole varma, olenko ollut koskaan ravintolassa lasten kanssa semmoisessa tilanteessa, että olen joutunut maanittelemaan syömään tarjoamalla kaikenlaisia erilaisia vaihtoehtoja, mutta kotona näin on käynyt useasti. Syynä on ollut esimerkiksi lapsille puhkeavat hampaat tai joku vastaava (muuten molemmat lapseni ovat onneksi aika hyviä syömään ja melko ennakkoluulottomiakin). Mitä sinä tarjoaisit siinä tilanteessa vaihtoehdoksi? On kuitenkin aika iso etu, että se lapsi saa jotain syötävää, eikä ala kiukkuamaan pahemmin nälän takia. Onko mielestäsi tämä sellainen tilanne, jossa minun pitäisi ottaa joku vastuu jostain (mistä?), ja ansaitsen ehdottomasti paikalle osuneen halukkaan tuomitsijan tuomion?

 4. Sanna humari kirjoitti: Vastaa

  Aijajaja tää oli hyvä !! Mut siis nyt tietenkin tänne pitää tulla kommentoimaan kuinka Sumarin tekstistä ei saa ottaa hernettä nenään , koska se oli faktaa. Mutta Sumari saa toki lytätä kaikki lapsiperheet, koska se saatanan soppa.
  Hanna Sumarille vielä sellainen , että nykypäivänä niitä lapsia kasvatetaan yksinään, ei niin että koko kylä on siinä mukana. Ja tosiaan käytiinkö 40 vuotta sitten lounaalla ravintolassa ? Ehkä joo mutta kai se Hanna on lusikoinut sitä soppaa himassa ja mummolassa enemmän…
  Peace

 5. Vikke kirjoitti: Vastaa

  ”Mutta Sumari saa toki lytätä kaikki lapsiperheet, koska se saatanan soppa”. Onko KAIKKI lapsiperheet nyt sopan takia lytätty? Löysää sitä bandanaa vähän ettei verenkierto hidastu liikaa..

  1. Någon Annan kirjoitti: Vastaa

   Mä en oikeastaan vetänyt hernettä nenään, mutta huokaisin kyllä syvään kyllästyneenä. Nyt kun on nähty joku perhe toimimassa jollain tavalla, niin sitten vedetään yhtäläisyysmerkit siihen, että nykyvanhemmat pelkäävät lapsiaan (tai niiden komentamista, tai jotain). Keitähän nämä nykyvanhemmat mahtavat olla, jotka pelkääväät lastensa komentamista ja miksi minä en juuri koskaan törmää sellaisiin? Ja jos törmään, miksi minä en ajattele, että tuossa nyt nuo tyypilliset nykyvanhemmat pelkäävät lapsiaan?

   Ps. Ei kalahtanut kalikka, kiitos vain Vauvan Aihe vapaan retrolarppaamisesta, nimim. Äiti minäkin. Siellähän ne kalikat kalahtelivat rytmikkäästi koiriin siinä kymmenen vuotta sitten. Tämän asian julki tuominen oli joidenkin palstailijoiden pääasiallinen tehtävä – ehkä heillä ei oikein ollut muuta sanottavaa, tai sitten heistä oli hämmästyttävää, että joillakuilla muilla oli sanottavaa sellaisistakin asioista, jotka eivät kolahtaneet, kalahtaneet tai kilahtaneet heihin henkilökohtaisesti.

   1. alana85 kirjoitti: Vastaa

    Jännä kun minäkään en ole törmännyt näihin ””huonosti kasvatettuihin lapsiin”. Hannaa komppaavat keski-ikäiset emännät taas tuntuu törmänneen harva se päivä ns vapaan kasvatuksen tuloksiin 😀 Taitaa muuten olla heillä elämäntapavalitus päällä tai pipo kireällä muusta syystä 😀 Minusta lapselle pitää opettaa päätöksen tekoa ja oikeus saada kertoa mielipiteensä. Se ei tarkoita että kaikesta kysytään lapsen mielipidettä tai lapsi päättäisi kaiken. Hanna tainnut hormoniyöpyissään tai kiukustuneena kirjoittaa tän jutun tai julkisuuskiima päällä taas. Minäkin sain lapsena joskus päättää syömisestä (IIKKKK miten mun 60 luvulla syntynyt äiti on voinut tehdä näin :O , eikö nää äidit ole täydellisiä kasvattajia jotka tietää kaiken lapsen kasvatuksesta ja heillä on täydelliset lapset 😉 ) Silti olen nykyään hyvätapainen veroja maksava työssä käyvä ihminen ja en ole rikoksiakaan tehnyt.Yhtä lailla näitä rikollisia ja päihdeongelmaisia löytyy tiukan kurin kasvatuksen tuloksista kun vapaankin . Minusta tuntuu että Hanna haki hiipuvalle julkisuudelleen nostetta. Eihän kukaan aikuinen järkevä ihminen muuten tekisin 5 tilanteesta johtopäätöksiä . Hanna oli varma että tää äiti oli huono äiti , Hannan olisi pitänyt kirjoittaa musta tuntuu että mahdollisesti voi olla. Nyt toivonkin että tää ”huono äiti ” ottaa Hannaan yhteyttä ja sanoo oman kantansa .

 6. Äiti minäkin kirjoitti: Vastaa

  Se koira älähtää johon kalikka kalahtaa. Niin sanoo jo vanha sananlaskukin. Ja kyllä, omat lapset ovat jo aikuisia. Milloinhan ne lapset tapoja oppii, jos ei niitä jo pienenä aloiteta opettamaan? Kyllä lapsettomillakin ihmisillä on oikeus nauttia ravintolassa. Toisten huomioonottamista puolin ja toisin kaivataan!

  1. Jii kirjoitti: Vastaa

   Juuri näin! Mulle välittyy tästä keskustelusta vaan se kuva, että osa ihmisistä ei ole ollenkaan tajunnut Sumarin kirjoituksen pointtia.

   1. Toisten huomioonottamista on myös se, että ei vedellä johtopäätöksiä puolen minuutin kohtaamisesta ja sen perusteella avauduta blogiin, kuinka koko sukupolvi (jonka Sumari ja muut 80-luvulla lapsiaan kasvattaneet täydelliset äidit, jotka ei muuta tehneetkään kuin seurustelleet 100 % läsnäolevasti lastensa kanssa lounasaikaan ravintoloissa, kuitenkin hiljaa etteivät muut häiriintyneet, ovat muuten kasvattaneet….) on ihan hukassa.

    Se, että keskustellaan (muuttuvasta) ravintolakulttuurista, ruokatavoista tai kasvatuksesta on ihan jees – tällaisten epätäydellistenkin äitien mielestä- mutta koen ihan älyttömän ankeina nämä keskustelunavaukset, jossa yksityiskohtaisesti ruoditaan lyhyitä kohtaamisia ravintolassa. Tai sitten olen vaan tosi sokea, koska suhteellisen usein ravintolassa lasten kanssa (ja niitä ilman) syövänä todistan todella harvoin mitään mahdotonta sekoilua. Sen sijaan kun mennään nauttimaan ravintolaillallista, myös lapsilla on oikeus nauttia valitsemastaan ruoasta eikä se tarkoita sitä, että meillä jälkikasvu päättää kaiken päiväohjelmasta alkaen.

    1. Hmmm kirjoitti: Vastaa

     Näin juuri! 🙂

    2. Kristiina kirjoitti: Vastaa

     Hyvin kiteytetty, just noin mietin itsekin. Kaikki tämä.on mulle vierasta ja hämmästyttää miten negatiivisesti ja tuomiten perheisiin suhtaudutaan. Ja olenpa itsekin – 3 lapsen äitinä – saattanut vuosien varrella kysäistä joskus lapselta haluaako hän kenties mieluummin porkkanaraastetta kuin jotain muuta… en ole tajunnut, että sepä voikin olla sivustakatsojalle kiistaton todiste siitä miten surkea äiti ja epäonnistunut nykykasvattaja olen. Enkä vain minä. Vaan kaikki! Lapsiltahan ei kysellä, vain aikuinen saa valita ja vain aikuisella saa olla huonoja päiviä/hetkiä. Lapsem ei pidä näkyä eikä kuulua.

 7. Elmiira kirjoitti: Vastaa

  Ihan älyvapaata ylireagointia koko tämä kirjoitus. Hannalla oli pointtinsa, tosin myös ylilyöntinsä, mutta käsitteli kuitenkin ihmisryhmiä, joista jokainen tunnistaa itsensä puolelta tai toiselta.

  . Tämä kirjoitus puolestaan oli yritys häpäistä ja kiusata yksittäistä ihmistä. En olisi kovin ylpeä tällaisesta kirjoittajana, enkä tule takuulla ikinä enää tätä blogia lukemaan.

  PS. Minullakin on vaikeasti hallittava erityislapsi, joka kyllä kerää katseita perhettämme kohtaan. Kyllä minuakin vituttaa ihmisten ymmärtämättömyys ja perisuomalainen tarve kyräillä ja tuomita ennemmin kuin olla ystävällinen.

  Silti tämä kirjoitus oli minusta ennen kaikkea todella ahdistava kasa kakkaa, ja uskon tämä kertovan aika paljon kirjoittajansa sielunmaisemasta.

  1. Katariina kirjoitti: Vastaa

   Ettei ois sulta ”ihan älyvapaata ylireagointia” ilmoittaa kuinka yhden postauksen vuoksi et aio enää IKINÄ tätä blogia lukea…Ei muuta ku morjess ja mieltäpahoittamaan muualle! Itse syyllistyt viimeisessä kappaleessa tuomaan esiin blogin kirjoittajan sielunmaiseman samassa lauseessa, jossa käytät sanaa ”kakkaa”. Onko se sitä kilttiä käytöstä? Practice what you preach.

 8. ElluEllu kirjoitti: Vastaa

  Mun mielestä Sumarin tekstissä oli virheellistä juuri se oletus että lapset käyttäytyvät noin koska ei ole kasvatettu ja tulkintojen tekeminen perheen tavoista yhden pienen hetken perusteella. Minä (psykologi myös, vaikka väliäkös sillä) kyllä kasvatan kolmea lastani koko ajan, mutta eivät ne pirulaiset silti tottele aina! Menot ja lounaat on usein sovittu etukäteen ja joskus käy niin että lapsi ei nyt ole ihan parhaimmillaan (minähän aina ole hahahahaha) silloin, mutta ei me voida yhden lapsen väsymyksen tms. takia koko perheen menoja ja muidenkin kanssa sovittuja treffejä perua. Parhaani olen tehnyt, mutta kun nuo lapset ovat ihan omia yksilöitään nekin. Mitähän siitäkin tulisi jos yhden käyttäytyessä vähän huonosti koko perhe muuttaisi suunnitelmansa sen mukaan.

  Sekin on muuten väärin jos kasaa noutopöydästä lapsille kasan ruokaa, lapsi syö siitä vain tomaatit ja muu menee roskikseen.

  Siinä olen kyllä samaa mieltä että menen mielummin lasteni kanssa aikuisten ravintolaan kuin sellaiseen mikä on lapsille suunnattu. Aikuisten ravintolassa tunnelma on hillitty, lähes kaikki muut ruokailijat näyttävät hyvää esimerkkiä ja se auttaa lapsiakin istumaan rauhassa, syömään ja käyttäytymään rauhallisesti. Ravintolassa joka on täynnä lapsia on aina joku jolla on vähän huono hetki menossa, ei malta pysyä paikallaan tai niitä jotka tuijottavat lamaantuneina ipadia jolloin rauhattomuus tai lastenohjelmahimo tarttuu.

  En kannata vanhustentaloja missä kaikki ovat seniilejä, opiskelija-asuntoloita joissa on bileet yötä päivää tai ravintoloita pelkästään aikuisille tai lapsiperheille, vaan nimenomaan sitä rauhanomaista tasapainoista yhdessäoloa, jossa nähdään ja suvaitaan erilaisuutta ja kukin osapuoli tuo tilanteeseen omat hyvät puolensa ja siedetään sitten vähän erilaisuutta.

 9. Tanja kirjoitti: Vastaa

  Lapselliset perheet tuntuvat ottavan herneet nekkuunsa nykyään herkästi. Onko nyt siis oikeasti niin, että kun mulla on tämä yks taapero niin mä saan muksun siivellä tehdä ihan mitä vain ja antaa sen muksunkin tehdä ihan mitä vain. Se joka sitä kritisoisi ristiinnaulitaan somessa, koska äiti ja lapsi ovat kritisoimisen tuolla puolen tai ainahan niistä voi tehdä lasun. Täytyy muistaa seuraavalla kerralla kun taapero paukuttaa hiekkalaatikolla lapiolla naapurin Helkaa otsaan etten siihen puutu, koska en halua rajoittaa armaan pienokaiseni elämää taikka jos muksu haluaa huutaa ja kiljua ravintolassa juostessaan siellä pöydästä pöytään niin kanssa ihmisten nyt vaan on kestettävä, koska äiti ja lapsi.

  1. Någon Annan kirjoitti: Vastaa

   Joo, ja jos tälle tielle lähtee, niin voi sanoa myös, että lapsettomat perheet ottavat herneet nekkuunsa nykyään herkästi. Jos lapsi tekee ravintolassa jotain sellaista, mitä aikuinen ei tekisi, otatetaan se heti henkilökohtaisena loukkauksena ja reflektoidaan, miten hirveästi tämä nyt häiritsee just mua ja sitten ristiinnaulitaan kaikki lapsiperheet siitä, että minä olen häiriintynyt.

   Jos tykkää ajatella asioita vain yhdeltä puolelta, niin tässäpä sitten esimerkit molemmilta puolilta. Hedelmällistä keskustelua, eikö!

 10. Jesse kirjoitti: Vastaa

  Tais kyllä nyt mennä tämän blogin kirjoittajalle aavistuksen liikaa tunteisiin. Sumarillaki oli joo liioittelua, mut tää sun tekstis on ihan puhtaasti ilkeä. Ei tartte olla kaikesta samaa mieltä, mut tällanen puhtaasti henkilöön kohdistuva loanheitto on aikuiselta ihmiseltä kyllä aika erikoista…

  1. Hmmm kirjoitti: Vastaa

   Sumarin teksti oli nimenomaan ilkeä, yhteen äitiin kohdistuva kunnon somelynkkaus. Tämä sentään aivan selkeää huumoria. Kauhean negatiivisia jotkut, ei ihme jos näette 99% lapsista huonoköytöksisinä, taitaa ollakin omassa asenteessa vikaa. 😉 Valtaosa on ihan normaaleja. 🙂

  2. alana85 kirjoitti: Vastaa

   Sun mielestä on ok että Hanna saa tuomita,leimata ja haukkua äitin huonoksi äidiksi 5 min perusteella ja sitten kun joku vastaa siihen se on Hannan kiusaamista :O Just joo. Tää on yleinen ilmiö. Monella on tuttavina näitä jotka arvostelee , tuomitsee, piikittelee ja korostaa itseään ja sitten kun joku sanoo takaisin niin se on kiusaamista.

 11. NelliL kirjoitti: Vastaa

  Lapsi ei mene rikki, jos hän päättää mitä suuhunsa laittaa. Niin tekee aikuinenkin, erityislapsen kanssa, jolla aistiyliherkkyys tosiaan toimintaan näin. Ihan jo peruskoulun ruokailussa.
  Itselläni on kolme lasta, jotka ovat pienestä pitäen ollut mukana joka paikassa. Olen myös saanut valtavasti hyvää palautetta lasteni käytöksestä missä vain olemme liikkuneet, ravintolan henkilökunta on useasti todenneet, että lapseni käyttäytyy paremmin kuin monet heidän aikuisista asiakkaistaan.
  Itse kohdannut samaa, en ole montakaan huonosti käyttäytyvää lasta nähnyt missään mutta huonosti käyttäytyviä aikuisia on paikat täynnä. Buffassa saattaa aikuinen henkilö tuuppia sinua jonossa niin, että tavarat lentää kädestä, ei anteeksi pyyntöä vaan rynnitään sinun edelle vaikka olet jonossa ollut ennen tuuppiaa. Tai kun odotellaan nätisti omaa vuoroa niin sinun takana oleva alkaa sinun yli lappaa ruokaa omalle lautaselle ja vielä sellaisella määrällä, että osa putoilee lattioille.
  Tai kaupassa, ajellaan nilkoille kärryillä tai jäädään juoruamaan koko käytävän matkalle eikä väistytä vaikka kuinka nätisti pyytäisi tietä, alkaa vain kamala kielenkäyttö ja huorittelu. Oikeasti aikuiset, me annamme lapsille ne käytöstavat, ihan jokainen. Jos lapsi näkee tuota käytöstä joka päivä niin kyllä hän sen oppii vaikka vanhemmat miten opettaisivat muuta. Onneksi omani eivät tuota tee, eivätkä tule tekemään. Ja ovat muuten minun lapset sitten ihan vapaasti kasvatettuja, ohjattu ja neuvottu toimimaan aina. Vapaan eivät ei ole kasvaneet ( ne kun on kaksi eri asiaa).

  Itse monesti kirjoittanut omaan blogiini siitä miten omat lapseni ovat aina saaneet olla mukana ruoka asioissa, opettelevat ruokalistojen tekoa, ruokien hintoja, rahankulutusta kun saavat olla ”päättämässä”. Ovat myös mukana tekemässä ruokaa, joten oppivat käsittelemään ruokaa, oppivat myös koostumukset ja saavat maistella. Meillä ei nirsoilla, paitsi sikaperäisellä. Ruoka on meillä pyhä asia, se on yhdessä vietettyä aikaa, ruuanlaiton yhteydessä on aikaa jutella pävästä ja muista asioista. Lapset saavat kattaa pöydän ja näkevät miten kiva fiilis tulee siitä, että ruoka on kivasti esillä ja miltä se itse suunniteltu, itse tehty ruoka maistuu. Tämä on se syy miksi esikoinen luo uusia makukokeiluja, kakkonen opiskelee kokiksi ja nuorin taas nauttii ruuasta ja sen tekemisestä.

  Ihanaa kesää kaikille!

 12. ei nimimerkkiä kirjoitti: Vastaa

  Ou mai kaad!
  Siis sekä Hanna, että Asikaine, mutta ennen kaikkea tämä keskustelu ja sen sävyt, sekä täällä että muualla. Mitä ihmettä?
  Eikö meillä oikeasti ole tärkeämpiä asioita murehdittavana? Esimerkiksi persujen tuleva puheenjohtajaäänestys tai menneen viikonlopun terrori-iskut, ilmastonmuutos, Golf-virran heikkeneminen ja nälänhätä?

 13. Nea kirjoitti: Vastaa

  Joo en jaksanu edes loppuun lukee tällasta ininää. Meni vissii tunteisii ja pahasti kun jonkun mielestä vanhempien pitäisi olla perheen päätöksentekijät. Se koira älähtää mihin kalikka kalahtaa 🙂 älkää ihmiset hankkiko niitä kakaroita jos ette kerran osaa niitä kasvattaa. Tätä näkee kyllä paljon nykyään että vanhemmat tyyliin pelkää omia lapsiaan..

  1. Terhi kirjoitti: Vastaa

   Kun kalikka ei kalahda sen vuoksi, että itse antaisi lasten perseillä ravintolassa, vaan kiehuu yli sen vuoksi, että aina vaan jumalauta jaksetaan pienen hetken perusteella tehdä johtopäätöksiä toisten kasvatuksesta, elämästä ja ihan kaikesta.

   Minun lapseni osaavat käyttäytyä ravintolassa. En tiedä, miksi, mutta näin on. Siitä huolimatta minä provosoiduin aivan valtavasti Hannan tekstistä, kun taas arvostellaan tietämättä koko totuutta. Ihmiset ovat tunnistaneet itsensä siitä tekstistä, tuntuu varmasti heistä tosi pahalta kun tuntuu jo ulkopuolisenakin.

  2. Satu kirjoitti: Vastaa

   Aah, mä jo oikein odotin tätä retorista kysmystä – ja tulihan se sieltä
   😀

   Musta tuntuu että tähän ketjuun kirjoittavista aika moni ei osaa lukea satiiria. Asikaisen tekstihän on mitä mainiointa satiiria. Nauratti – kiitos!

   1. Satu kirjoitti: Vastaa

    Jos nyt jäi epäselväksi niin viittasin siis retoriseen kysymykseen: …”miksi ihmiset hankkivat lapsia, jos kerran…”

  3. Kiitos! kirjoitti: Vastaa

   En mä vaan törmää tuollaiseen useinkaan. Aika harvassa ovat… turha suuttua huumorista 🙂

  4. alana85 kirjoitti: Vastaa

   No itse ajattelen että kun sain tehdä päätöksiä lapsena niin en ole sormi suussa aikuisena, Osaan tehdä isoja päätöksiä elämän suhteen . Minusta tuntuu että jos en olisi koskaan saanut päättää olisin täysin jonkun armoilla aikuisena. Siis oma tuntemus tää. Ja onko toi ruuan valitseminen kerran tai pari ruokapaikassa oikeesti elämää suurempi asia ? Ja oikeuttaako se tuomita vanhemmat ? Miten paljon onkaan vihaa ja ilkeyttä vanhemmilta naisilta nuoreja äitejä kohtaan . Miksi ? Onko se sitten kun muulla ei voi elämässä päteä kun lasten kasvatuksella . Aika surullista . Hanna olisi voinut miettiä kirjoitusmuotoa enemmän.

 14. Vastuullinen aikuinen kirjoitti: Vastaa

  Se koira älähtää johon kalikka kalahtaa

 15. Heidi kirjoitti: Vastaa

  Olipa lapsellinen ja henkilökohtaisuuksiin menevä kirjoitus… Sumarin avautuminen oli kuitenkin ihan aiheesta ja sävyltään asiallinen. Jos se meni noin pahasti ihon alle, niin on varmasti peiliin katsomisen paikka.

  Faktaa kuitenkin on, että nykypäivänä lapsia mielistellään liikaa ja ei uskalleta asettaa selkeitä rajoja. Se johtaa huonoon käytökseen ja monenlaisiin ongelmiin. Näen sitä joka päivä työssäni ja lähipiirin perheissä.

  Ehkä kaikkien herneen nenään vetäneiden äitien kannattaisi hengähtää syvään ja miettiä hetki, ennen kuin antaa näppiksen sauhuta. Meillä kaikilla on joskus parantamisen paikka omassa toiminnassa.

  1. Kiitos! kirjoitti: Vastaa

   Asiallinen mennä ruotimaan toisen koko vanhemmuus yhden lauseen perusteella? 😀 tämä sentään oli selkeää huumoria, Sumarin teksti ei. Eikä siitä lähteneet kommentit varsinkaan 😉

   Hyvä kevennys tälle naurettavan lapselliselle someraivolle 😀

  2. alana85 kirjoitti: Vastaa

   Ehkä Hannakin olisi pitänyt miettiä … Ja minusta ei ole asiallista tuomita ihminen 5 min perusteella.

  3. Hohhoijakkaa kirjoitti: Vastaa

   Niin paitsi tässähän ei mennä henkilökohtaisuuksiin ollenkaan.

  4. S kirjoitti: Vastaa

   Vihdoin keskusteluun saatiin faktaa (”Faktaa kuitenkin on, että nykypäivänä lapsia mielistellään liikaa ja ei uskalleta asettaa selkeitä rajoja. Se johtaa huonoon käytökseen ja monenlaisiin ongelmiin.”)! Voisitko kertoa tutkimuksesta, jossa tämä on todistettu, mua kiinnostaa.

 16. Miltseri kirjoitti: Vastaa

  Olipa hauska teksti! Nauroin. Asiat on meillä ihan tosi hyvin, jos helvetti maanpäällä on äiti, joka sanoittaa lapselle eri vaihtoehtoja buffasta tai lasten äänet. Ollaan onnellisia. (Taasko sä oot kirjoittanut sun blogiin pelkkää paskaa?????) kiitos puolustuspuheestä, t. niin lepsu nykyvanhempi, ettei jaksanut edes hernettä vetää nenään saati älähtää.

 17. Käytöstavat kunniaan kirjoitti: Vastaa

  Olipa lapsellinen reaktio ihan asialliseen tekstiin. Nykyajan nössön nössö vanhemmat, jotka kyselee lapsilta mitä tehdään ja syödään eivätkä osaa kieltää edes huonosta käytöksestä.

 18. Go Asikaine kirjoitti: Vastaa

  Sama täällä!!!!nauroin niin paljon etten saanut luettua tätä miehelleni ääneen. Eihän tässä blogisti oikeastaan väitä Hannan olleen väärässä tai mitään muutakaan vaan ehkä lähinnä koomisinta on se, että kuka tervejärkinen menee perhetapahtumaan yksin syömään haukkuakseen siellä olevia lapsiperheitä julkisesti. Huh huh. Tämä hauska satiiri on paras seuraus tuosta koko paskasta some-kohusta, jota Sumari varmasti osasi odottaa.

  1. Kiitos! kirjoitti: Vastaa

   Niinpä! 😀

 19. Fan kirjoitti: Vastaa

  Tää oli päevän paras! Ja someraivo-jatkokurssi on käynnissä. huh

 20. Erkki Merkki kirjoitti: Vastaa

  Huhu, mitä kommentointia täällä. Johtuu varmaan pitkälti siitä, että tämä kirjoitus on jaettu muutamaan isompaan face-ryhmään ja tätä on tullut lukemaan selllaiset, joille ei aukea Asikaisen loistava huumorintaju. Musta tämä kirjoitus oli ihan hullu hauska. Nyt kohtuullisuutta ja suhteellisuudentajua kaikille ja jäitä hattuun. Naurakaa hyvät ihmiset. Tämä oli kolumni! 😀

  1. Liina kirjoitti: Vastaa

   Mutta kun se ei ollut hauska kolumni. Tekstin terä meni siinä, kun sen oli pakko väkisin lytätä Sumarin tekstin – kieltämättä vähäiset – asiallisetkin pointit. Se oli vaan laiskaa.

   Sitten nauran kun tulee jotain hauskaa.

 21. Katariina P. kirjoitti: Vastaa

  Pakko kommentoida, että löysin tänne blogiisi tänään tämän tekstin seurauksena. En ole sen jälkeen tehnyt koko päivänä muuta kuin lukenut näitä ratkiriemukkaita kirjoituksiasi toinen toisensa jälkeen!! Olen aivan koukussa. Kiitos Hanna Sumarin kohun, löysin blogin, joka kerrankin on oikeasti hauska ja mielenkiintoinen!! Nyt jatkan lukemista.

 22. J kirjoitti: Vastaa

  Jaksoin lukea Hannan tekstin, tätä en edes puoleen väliin. Kertoo paljon sisällöstä. Olisi ollut edes hauska.

 23. Liina kirjoitti: Vastaa

  Asikainen: olet ehkä Suomen hauskin muidu ja kirjoittajana mitä paras, mutta nyt kyllä en ihan hiffaa, miksi on tarpeen V:mäiseen tyyliin käsitellä melko asiallisen – joskin kärkkään – kannanoton tehnyttä Sumaria.

  Ymmärrän toki tavallaan Sumarin tekstistään saaman kritiikin – kyllähän hän todellakin teki varsin pikaisia johtopäätöksiä lasten kasvatuksesta ja sen puutteesta näkemiensä nopeiden tilanteiden perusteella. Osa Sumarin tekstissä on sen sijaan nähdäkseni faktaa – pieneltä lapselta ei esimerkiksi ole järkevää kysyä kaikkeen omaa mielipidettä. Ainoastaan asioihin, joista hän aidosti saa päättää. (Toki jossain perheessä/tilanteessa sekin, syökö jäätelöä vai oikeaa ruokaa voi olla tällainen kysymys…) Mielestäni on kummallista, että nyky ilmapiirissä ajatellaan vähän niin, että jokainen vanhempi, joka on lapsen onnistunut tähän maailmaan pykäämään, yrittää aina parhaansa lapsensa suhteen ja on tämän kasvattamisessa oikeassa oleva asiantuntija. Tämä olettamushan ei millään muotoa pidä paikkaansa! Hanna Sumari ei toki ole lasten kasvattamisen asiantuntija myöskään, mutta tyrmäyksen saa kyllä nykyään somessa osakseen kuka tahansa, joka rohkaistuu kenenkään lasten kasvattamista jollain tapaa kritisoimaan. Sumarihan ei mielestäni myöskään sanonut, ettei lasten kanssa saisi mennä ravintolaan. (SE olisi ollutkin raivostumisen arvoinen kannanotto.)

  Rauhaa ja rakkautta! 🙂

  1. Mn kirjoitti: Vastaa

   Kaikkia halutaan lokeroida ihan sen mukaan mikä sopii omaan maailmankuvaan, vaikka vain muutaman minuutin perusteella, mutta on ihan ok muistutella, etteivät asiat ole niin yksinkertaisia. Työttömät eivät ole laiskoja, nykyäidit eivät ole kuria pitämättömiä lässyköitä, kaikki tytöt ei tykkää pinkistä eivätkä kaikki mummot busseissa eivät ole epäystävällisiä tuuppijoita. Peace and love tosiaan ja sen perässä tämä satiiri on paljon enemmän kuin Hannan kirjoitus. 🙂

 24. Äitiliini kirjoitti: Vastaa

  Hyvä kirjoitus! 🙂 Juuri tuollaista huumoria ymmärrän. Jotkut taas ei ymmärrä…

 25. Mustahkorastas kirjoitti: Vastaa

  Kirjoituksen huumori ei tunnu monille aukeavan mutta täällä yksi lapseton nauroi 🙂

 26. Kiitos! kirjoitti: Vastaa

  Erikoista miten tämä satiiri nyt loukkasi niin kovasti?! 😀 Huumorilla kirjoitettu toisin kuin Hannan teksti jossa oli ruodittu kuitenkin tosissaan jonkun tietyn äidin koko vanhemmuus. Sekö oli ihan Ok, mutta sitten vitsillä ei aiheesta saakaan kirjoittaa. Älkää olko noin herkkänahkaisia! 😉 t. Pikkulapsikaaoksen keskellä nauroin vedet silmissä

  Hyvä kevennys kun koko päivä on lukenu vaan perheiden haukkumista ja sellaista negatiivisuutta (perus suomalaista tekstiä siis…) 😀

 27. Aijjaijjjaiiii kirjoitti: Vastaa

  Kiitos Hanna Sumarisen, löysin ihan mahtavan blogin! Sattuu mahaan kun nauroin niin paljon, kivuliasta puuhaa siis tämä lukeminen! :DD

 28. Jonnu kirjoitti: Vastaa

  Ahhahaaa, niin huippu taas!!
  Oli pakko käydä lukemassa myös Hannan teksti ja ne kaikki kommentit;)
  Suomessa on kyllä niin paljon kapeakatseista porukkaa…ei ihme etten siä viihdykään.
  Oot ihana!

 29. Mummeli kirjoitti: Vastaa

  Sumari sai esittää mielipiteensä ,josta ei juuri lempeyttä eikä ymmärrystä löytynyt(vaikka asiaa sisälsikin) Tämä täytyy lapsiperheiden ja puutteellisilla kasvattajan taidoilla varustetujen vanhempien kestää.
  Asikaisen hulvaton satiiri on mielestäni oikein sopiva lisä tähän keskusteluun . Se kuitenkin oli lapsen ja vanhempien puolella. Ja oli oli hauska! Nauratti! Varsinkin ,kun muistaa omien ”hyvin valmennettujen” lasten sähellykset ravintoloissa, juhlissa ym!

 30. Äippä kirjoitti: Vastaa

  No joo. Buffetissa jokainen valitsee, mitä syö ja lapsille voi antaa vaihtoehtoja. Sen sijaan se juoksentelu on oikeasti vaarallista! Aikanaan yksi vekara on törmännyt suoraan polviini kaupan käytävällä. Osui juuri niin,että tasapaino heitti ja kaaduin päälle. Onneksi lapselle ei käynyt mitään, kun sain selän kaarelle ja otin käsillä vastaan. Lapsi nousi ylös ja jatkoi juoksemista, minulla ranne oireilee vieläkin yli 20 vuoden jälkeen. Mitäs sitten jos lapsi olisi loukannut? Olisi varmaan ollut kaatujan vika. Että ihan oikeasti on vaarallista se juoksentelu.

 31. Kasvatusta muksuille kirjoitti: Vastaa

  Voi että kun on äityleillä mennyt tunteisiin. Tarvisiko katsoa peiliin, jos alkaa kierrokset nousemaan, pääset sinäkin keittelemään niitä perunoita ihan ajatuksen voimalla. 😉

  Pieni pominta tuosta tekstistä, onko sallittua vai ei? Aion kuitenkin sen tehdä
  ”Ja mielellään perheet eivät tekisi niin, että äiti syö soppaa, sisko ja isä salaattia ja lapsi jäätelöä, sillä se saattaa häiritä Hannaa, joka aikoo tänään tarkistaa teidän lautasmallit kävelemällä teidän pöytien ohi. ”

  Mikä järki olisi kasvattaa lapsi siihen, että muiden syödessä pääruokaa lapsi saisi valita sen jäätelön? Ihan oikeasti, tämä ei ole hauskaa edes tämän tekstin yhteydessä. Vaikka tekstin on ilmeisesti tarkoitus olla satiiri, mutta se ontuu aika pahasti, koska ne tunteet lyö niin pahasti läpi sieltä.

  Miten ihmeessä käytöstapojen odottaminen aiheuttaa tällaisia tunteita. Itse odotan, että ihmiset osaavat käyttäytyä niin töissä kuin vapaa-ajalla, ja käytöstavat on sellainen asia, joka pitää nimenomaan opetella, mitä pahaa siinä on? Eiköhän vanhemmat yritä opettaa niitä kotona (TOIVOTTAVASTI) joten sitä myös toivoo, että niitä opetetaan kodin ulkopuolellakin. Luojan kiitos itse olen tavannut lapsia ja nuoria viimeaikoina joiden vanhemmat ovat oikeasti käytöstapoja OPETTANEET lapsilleen, tekisi mieli mennä ihan käsipäivää sanomaan ja kertomaan, että kotikasvatus on onnistunut! Kyllä sen sitten siellä koulussa ja vapaa-ajalla huomaa, kuka on saanut kasvatusta ja kuka ei.

  1. Mn kirjoitti: Vastaa

   Sullahan ne tunteet tässä lyö niin että! Pikku satiirihan on juuri satiiria, ylilyövää eikä siis todellisuutta. Turha sun on nyt hermoilla siitä jätskistä, se kuuluu tämä huumorilajin tyypilliseen liioitteluun.

   Siihen miten kukin perhe syö kun päästään ravintolaan on mun kokemuksen mukaan ihmisillä yleensä hyvät perustelut. Joskus me mennään ravintolaan ja pienin lapsi ei syökään oikein mitään. Silloin me muut neljä halutaan silti syödä ruokamme rauhassa eikä niin että toinen vanhemmista kantaa lasta ravintolan ulkopuolella toisen hotkiessa äkkiä ruokansa jotta on sitten toisen vuoro syödä (monesti koettu tämäkin). Joten joo kaikenlaisilla keinoilla voi sitten yrittää pelastaa tilanteen enkä ymmärrä miksi se perheen spesiaalihetki mitenkään kuvaisi normaalia elämää ja sitä miten kotona syödään tai lapsia kasvatetaan. Taaperoa on voinut tosiaan vasta vähän aikaa kasvattaa joten kasvatuksella siinä on aika pieni osa. Lisäksi parhaitenkin kasvatettu pieni voi heittäytyä hankalaksi juuri sillä yhdellä ravintolareissulla vaikka yhdeksän edellistä kertaa olisi mennyt hyvin ja kotona söisi kuin mallitapaus. Me ollaan koettu koko kirjo ravintolakokemuksia lasten kanssa, mutta SILTI 90 prosenttia ravintolakäynneistä sujuu oikein mallikkaasti ja lapset syövät lautasensa.

 32. Niin boheemia kirjoitti: Vastaa

  Joo meni näköjään tunteisiin näillä mammoilla. Kun joku sanoo pokkiteloisen sanan liittyen vapaina kasvatettuihin pienokaisiin, niin alkaa papatus. Menkää nyt vielä taaperoimettää sinne buffeepöytään.

 33. Hankkikaa huumorintaju kirjoitti: Vastaa

  Täällä ei nyt vaan porukka ymmärrä tätä huumoria, eihän kirjoittaja ole väittänyt Sumarin olleen väärässä tai mitään muutakaan. Tämä on SATIIRI, menkää äikäntunnille. Mielestäni tässä vaan heitetään hurttia huumoria koko tilanteesta, jossa Sumari on ollut ja jopa viitataan kohuun, joka siitä syntyy. Voi ei, kun pitäisi kaikkea varoa ja taivuttaa rautalangasta.
  Toivottavasti nämä ”uudet lukijat” eivät tällä niuhotuksellaan pilaa tätäkin blogia sellaiseksi, ettei täällä enää saisi lukea näitä rohkeampia vitsailuja, kun kirjoittaja alkaa varomaan.

 34. T kirjoitti: Vastaa

  Ai saakali mikä määrä kalikoita täällä on ilma viuhtonu. ?

  Ihanaa satiiria, Asikaine! Hyvinkin ilmeisesti sekä osunut ja uponnut että viheltäen vetänyt ohi sektorin.

  Mulla on hyvin käyttäytyviä lapsia ja ihan saatanan huonosti käyttäytyviä lapsia, välillä jotain siitä väliltä. Koska lapseni ovat yksilöitä omine huonoine ja hyvine päivineen. Voisin luetella litanian ammatillista osaamistani ja sen takaa huudella totuuksia lastenkasvatuksesta. Vaan eipä näitä minun mukuloita kiinnosta mikä kompetenssini on, voin vaan todeta että parhaani teen äitinä omista lähtökohdistani. Sitä samaa toivon kaikille, tilaa ja mahdollisuutta olla vanhempi tässä besserwisserien ja kaikkitietävien kasvattajien puristuksessa. Ihmeellinen tapakeskustelu tästä Sumarin kiukunpurkauksesta sikisi.

  1. S. kirjoitti: Vastaa

   Tämä on paras kommentti koko ketjussa, peukku!

 35. Pee kirjoitti: Vastaa

  Itse ravintolassa työskentelijänä ja isänä en löytänyt oikeastaan muuta Hannan tekstistä kun hyvä huomio, lasten juoksentelemisesta ravintolassa. Monesti vanhemmat eivät kiinnitä tähän tarpeeksi huomiota. Ja vaikka tarjoilijana ystävällisesti huomauttaa vanhempia niin kovin usein saa tiukan vastauksen ehkä hieman päihtyneeltä äidiltä tai isältä, että mahdollisen törmäyksen syy on sitten tarjoilijan. Ei kenenkään muun. Tarjoilija ei näe taaperoita tulikuumien keittojen ja brikkojen yli. Ne ovat niin vikkeliä ja pieniä. Tästä syntyy oikeita vaaratilanteita. Tähän pitäis puuttua. Kaikki muu mistä tässä keskustellaan voidaan tulkita niin eri kannalta riippuen tilanteesta. Ei ole oikeaa eikä väärää vain vanhempia jolla on liikaa aikaa ja sisäistä tarvetta raivota. Se on noin helppoa ihanassa somessa.

 36. TERHI kirjoitti: Vastaa

  Ai saakeli, tuli kaakaot nenästä kun luin tämän. Kiitti vaan! 😀

 37. Mammakinhaluujoskussafkaahelpolla kirjoitti: Vastaa

  Seittekytäluvulla ravintolassa ei syöty, siellä juotiin. Siksi lapsilla ei sinne ollut asiaa. Maailma on muuttunut, ja hyvä niin – tässä tapauksessa. Ravintolat on ruokailua varten, myös perheiden. Hotellit on yöpymistä varten, myös perheiden. Kaupat on ostamista varten, myös perheiden. Toki elämästä, kuten juoksemisesta, voi tulla vaaratilanteita – ja ne pitäisi vanhempien osata ennakoida eli opettaa, miten missäkin tilanteessa toimitaan. Eihän päiväkodissa tai koulussakaan saa (saisi) juosta ja mekkaloida. Mutta eiköhän sinne ravintolaan tulla lasten kanssa juuri ravintolakäyttäytymistä opettelemaan: lapset juoksee, totta kai, ja vanhemmat opastaa, ettei saa. Välillä syödään. 🙂

 38. Vanha vakio kirjoitti: Vastaa

  Kaakaot ja leivät tuli täälläkin nenästä, aivan mahtavaa settiä, kuten aina..

  Mutta tuli sitten kyllä toisenkin kerran nenästä, kun tämän kommenttiosion avasin. Mitä helvatan nipottajia on lempiblogiini saapunut? Noh, ehkä menee ensimmäisen kerran piikkiin tälläiset huumorintajuttomat kommentit, mutta yh hyh sanon minä…menkää pois täältä pilaamasta tunnelmaa.

  Tämä oli taas niin taattua Asikaista, menee ihan parhaimmistoon itelläni!

 39. Mn kirjoitti: Vastaa

  Mahtava blogi, just tämän löysin. Kerrankin joku osaa kirjoittaa mielenkiintoista blogia, hauskoja postauksia.

 40. LauRa kirjoitti: Vastaa

  Sumarin teksti puhuu yleisellä tasolla, kun taas tämä teksti lynkkaa yhden ihmisen julkisesti. Niissä on aika iso ero. Hieman on tämä teksti ala-arvoista huumoria, joka kertoo enemmän kirjoittajasta itsestään. Kannattaisi vähän hävetä.

 41. Kuka lynkkaa ketä kirjoitti: Vastaa

  Mitä tässä lynkataan. Tämä on satiiri, kuvitteellinen tilanne, joka itseasiassa tarkasti viittaa ainoastaan asioihin, tilanteisiin ja lainauksiin, joita Sumarin tekstissä on. Henkilökohtaisuuksia ei ole ladattu millään mittarilla. On vain väritetty ja revitelty tilanne, joka on rakennettu Sumarin kirjoituksessa oleviin tietoihin ja toteamuksiin pohjautuen. Tämähän ei ole todellinen puheenvuoro, ei tälläistä tapahtumaa ole ollut.

  Ja mitä Sumariin tulee, niin Sumarihan ei valitettavasti pysy tekstissään yleisellä tasolla — hän juurikin viittaa suoraan kyseisessä ravintolassa, kyseisenä päivänä olleisiin perheisiin, viereisen pöydän naiseen kahden lapsen kanssa sekä kuulemiinsa vuoropuheluihin, hyvinkin tarkasti. Jonka jälkeen Sumari juu hyvin rankasti yleistää ja syyllistää kaikkia lepsuja vanhempia yleisesti, mutta näiden omalla päätösvallallaan julkisiksi silmätikuikseen nostamien perheiden kustannuksella.
  Siinä mielestäni enemmän lynkkauksen tunnusmerkit kuin seikkaperäisesti tekstistä ammentavassa satiirissa, josta jokainen (joskus sanomalehtiä selannut) tajuaa tyylilajin.

 42. Hannan kamu kirjoitti: Vastaa

  Väkisin tulee jotenkin tunnelma, et se koira älähtää jne…

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.