Ei leikkirahaa!

Päikyn eteisessä saan hädin tuskin autettua kahden lapsen vaatteet naulakoihin ja tossut jalkaan, kun pienemmän pitääkin jo päästä äkkiä vessaan. Pojan pipa liukuu hätäkässä hyllyn alle ja nimeämättömät kurahousut jäävät myttyyn eteisen lattialle kiiruhtaessamme pikkuveljen kanssa äkkiä vessaan. Miten helvetissä joku pukee tai riisuu viisi lasta talvi- tai kuravaatteisiin niin nopeasti, ettei ensimmäisenä puettu saa lämpöhalvausta tai keksi vähintäänkin jotain kokeellista ennen kuin numero vitonenkin on sukkalukot varmistettuna (omissa)vaatteissa? 

Oveen teipattu keltainen lappu varoittaa täivaarasta, jonka takia henkilökunnalla on luvassa extrasiivouksia ja säätöä. Aamupalakärryä kärrätään keittiöön samalla, kun aamupiiriä valmistellaan alkavaksi. Onneksi joku kuitenkin ehtii aamusäädön keskeltä ovelle vastaan hitaasti hoipertavaa punapäätä, joka ei taaskaan lähdön hetkellä haluaisi päästää kädestäni irti. Samalla muistutellaan ilmoittautumaan kesäjaksoille ja äitienpäiväkahvitteluille. Kaikesta on infottu ilmoitustaululla, Tenavanetissä, meilillä, eilen lapsia hakiessa.

Punapää hakee pienissä tossuissaan istuintyynyn paikalleen aamupiiriin ja katselee vielä perääni toiveikkaana. Hei hei äiti! Mukavaa päivää äiti! Itsekään en haluaisi päästää irti. Lähtöfiilikseni on suoraan verrannollinen tunnelmiin päikyn eteisessä. Mahassani velloo kivi vähintäänkin aamupäivän ajan, jos lähtiessäni töihin lapsi jää aamulla päiväkodin aulaan itkemään. Voi kun kaikki menisi hyvin, voi kun lapsilla olisi kiva päivä. Voi kun olisi syliä, lohtua, iloa ja oppia.

Henkilökunta vaikuttaa tekevän kaikkensa, jotta ehtisivät vastata 2-vuotiaan harvahampaiseen hymyyn ja fiksun viskarin loputtomaan tiedonjanoon, vaikka välillä on melkoinen tekeminen ihan vaan siinä, että kaikilla olisi turvallista ja lautasella nakkikeittoa, kun se vielä on lämmintä.

Varhaiskasvatuksen ammattilaisten työ käy koko ajan vaativammaksi, mutta korkeasti koulutetut lastentarhanopettajat saavat palkkaa noin 2300 euroa kuussa. Alalla ei myöskään ole suuremmin etenenemismahdollisuuksia. Palkkojen on todettu laahaavan perässä ihan jo muutenkin, mutta uusilla päätöksillä palkkakuoppaa saatiin vielä kaivettua syvemmäksi:

esimerkiksi viime vuonna lastentarhanopettajien lomarahoja leikattiin 30 prosenttia, eli käytännössä palkka aleni noin 450 euroa vuodessa. Samalla lastentarhanopettajien työaikaa pidennetiin lisäämällä työaikaa 30 minuuttia per viikko, vaikka usein päiväkotihenkilökunnalla ei ole mahdollisuutta edes lakisääteisiin taukoihin.

Mitä helvettiä?

Lisäksi vuonna 2015 hoitohenkilökunnan työmäärää lisättiin suurentamalla 3-5 -vuotiaiden ryhmäkokoa lukuun 8 lasta per aikuinen (aiemman 7 lasta per aikuinen sijaan). Viime vuonna myös jokaiseen ryhmään määrättiin varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden mukaiset paikalliset suunnitelmat velvoittavaksi, kuten myös kaiken ikäisille lapsille henkilökohtaiset kirjalliset vasut pakollisiksi -joka on periaatteessa hyvä asia, mutta kokeneiden lastentarhanopettajien mielestä velvoite tuo paljon enemmän kirjaamistyötä, joka muutenkin on koko ajan lisääntynyt ja, joka aina vähentää aikaa ryhmässä.

Nyt jo täyttämättömiä lastentarhanopettajavakansseja on satoja. KAPPAS! Niin kauan kun lastentarhanopettajia ja -hoitajia pidetään palkkakuopassa, he vaihtavat alaa, ala ei houkuttele enää uusia tekijöitä ja lapset sekä varhaiskasvatuksen laatu kärsivät.

Lauantaina 21.4. klo 15 Helsingissä osoitetaan mieltä tärkeän, meitä monia ja erityisesti lapsiamme koskettavan asian puolesta! Kansanliikkeen tarkoituksena on nostaa varhaiskasvatusalan palkat oikeanmukaiselle tasolle.

Varhaiskasvatus on nykytiedon mukaan kaikkein tärkein oppimisen ja kasvamisen vaihe. OECD, Maailmanpankki, YK ja EU kehottavat panostamaan varhaiskasvatukseen, ja investoinnin lasketaan tuovan yhteiskunnalle seitsenkertaisen tuoton.

Ei leikkirahaa! Jatkosoitto -mielenosoitusmarssi starttaa lauantaina Kansalaistorilta klo 15 ja kulkue etenee Musiikkitalon ja Eduskuntatalon kautta Senaatintorille. (Kokoontuminen marssia varten Kansalaistorilla klo 14:00 alkaen.)

KAIKKI SINNE! Liity ryhmään Facebookissa.

Useilla kunnilla on käynnissä myös nimien keräys kuntalaisaloitteisiin palkkojen nostamiseksi. Tässä linkki Tampereen aloitteeseen: https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/5275

Keskustelemme päiväkodeista ja varhaiskasvatuksesta myös tänään julkaistussa Mamma rimpuilee -podcastin jaksossa Ylistys päiväkodeille.

Jakson voi kuunnella tästä!

 

Share

4 kommenttia

 1. lastentarhanopettaja kirjoitti: Vastaa

  Kiitos tästä kirjoituksesta. Olen häkeltyneen, hämmentyneen, liikuttuneen kiitollinen, miten paljon tukea me lastentarhanopettajat ja koko varhaiskasvatuksen väki olemme viime aikoina asiallemme saaneet. Useilla kunnilla on käynnissä myös nimien keräys kuntalaisaloitteisiin palkkojen nostamiseksi. Tässä linkki Tampereen aloitteeseen: https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/5275

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   Hei kiitos tästä, kävin heti allekirjoittamassa aloitteen ja nostan sen myös tuohon postaukseeni, niin aloitteen näkisi nekin silmäparit, jotka eivät kommentteja lue.
   KIITOS!

 2. Entinen lto kirjoitti: Vastaa

  Kiitos täältäkin entiseltä lto:lta! Itse väsyin vaativan työn ja ikuisesti lähes paikalleen jäävän palkan epäsuhtaan ja vaihdoin alaa. Mutta kunnioituksella ajattelen kollegoita ja tuen heitä täydestä sydämestäni. Muistan, miten jokainen arvostava kommentti lämmitti varhaiskasvattajaa.

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   Huoh, niin moni on vaihtanut alaa, enkä yhtään ihmettele 🙁 Mutta niin, tukea tässä nyt tarvitaan paljon, jotta asia saataisiin vihdoin korjaantumaan!!

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.