Miten meni vuosi ilman vaatteita?

– Iha hyvi! Mitä ny oli vähän alaston olo välillä! 

Hahahahaha. Ei vaan.

PB010345.jpg

Viime vuoden syyskuussa lähdin mukaan vuosi ilman vaatteita -ostolakkoon, jossa ei vuoteen ostella vaatteita, laukkuja, kenkiä tai asusteita uutena (lukuun ottamatta alusvaatteita). Kirpputoriostokset olivat sallittuja ja käytössä oli kolme oljenkortta, jos pakottava tarve vaatisi. 

Vuoden lakkoni vierähti tekemättä yhtäkään ostosta, oljenkorsiakaan en käyttänyt, enkä suuremmin ostellut kirppiksiltäkään. Sukkahousut laskin alusvaatteiksi – niitä tulikin osteltua, mutta armahdin itseni sukkishommassa pamahdettuani paksuksi pari kuukautta ostolakon alkamisen jälkeen. 

Muuten homma meni kivuttomasti.

Vuoden aikana olisin ’halunnut’ ostaa ehjät tennarit, ihanan Martti Syrjä -neuleen ja leveälahkeiset korkeavyötäröiset farkut, joita en viime vuonna löytänyt Köpiksestäkään. Nyt ostolakon päätyttyä etsimiäni ihania hippifarkkuja myydään tietysti joka puljussa, mutta vyötäröäni ei sen sijaan ole näkynyt. (Hippi neuvoi etsimään kadonnutta uumaa lenkkipolulta, mutten muista siellä käyneeni… Reeniä horo reeniä!)

Ostolakko teki vapaaksi kaupoista ja uutiskirjeistä, opetti satunnaisostelijan punnitsemaan ja kyseenalaistamaan päätöksiään. Enpä turhaan pyörinyt kaupoissa ja etenkin raskausmahan kasvaessa kaappia tuli koluttua entistä perusteellisemmin. Projektin päätyttyä lähdin innoissani _pitkästä aikaa_ ostoksille aikeissa hankkia nimijuhliin uusi kolttu, mutta kaupassa huomasin kyseenalaistavani vaatteiden hinnan, materiaalin ja käyttötarpeeni. Kynnys kiikuttaa kassalle yhtäkään henkaria oli korkea ja lopulta juhlin nimijuhlat neljä vuotta vanhassa mekossani.

Vuoden aikana huomasin, etten suuremmin tarvi mitään. Saman vahvisti myös vahingossa tapahtunut kuukausi ilman eteisen vaatteita -prokkiksemme: jotta vieraat saisivat takkinsa naulakkoon kannoimme eteisestämme nimijuhlien ajaksi kellariin kenkiämme ja takkejamme isot kassilliset, joiden piti olla alakerrassa vain juhlien ajan. Eipä ole kyseisistä kasseista kaivannut kumpikaan mitään sen jälkeen.

Vaikken ennenkään ole holtittomasti vaatteisiin törsäillyt, ajattelin lakon päätyttyä jatkossakin pitää tiukempaa linjaa vaatehankinnoissa. Ongelmakohtiani ovat kirppislöytöjen kerääminen (etenkin vanhat kotimaiset nahkatakit) sekä epäkäytännölliset kauniit satunnaislöydöt, joille keksin omituisia selityksiä..tää on tiekkö tosi hyvä, jos joskus menee jonnee juhliin, johon tarttee juhlavan ulkotakin, jota ei jätetä narikkaan vaan..ja ny kun tää oli tiekkö tosi hyvässä alessa, makso enää satasen..tai vähä yli.. MUTTA oikee hinta oli miljardin…ainaki…ja tää kimalsi niin kauniisti…Hippi pyörittelee silmiään  piipertäessäni joulukuusi ylläni.

Nyt odottelen rauhassa entisiin mittoihin palautumista ja lempifarkkujeni napin kiinni saamista. Jos entistä vyötäröä ei ala löytyä, harkitsen farkkuostoksille menoa. Sitä ennen lainaan Hipin housuja. Muuttuneiden mittojen lisäksi vallitsevia pukeutumishaasteita lisää imetys, johon soveltuvia kivoja vaatteita ei meinaa olla tarpeeksi. Mutta maltilla mennään, sillä mitään ’väliaikaisvaatteita’ en halua hankkia. Eikä kaappini varsinaisesti ammota tyhjyyttä tällä hetkellä, josko jossain paidassa olisi napit..

 

Harkitsevaista alkuviikkoa!

 

 

Share

14 kommenttia

 1. Pax kirjoitti: Vastaa

  ”– kaupassa huomasin kyseenalaistavani vaatteiden hinnan, materiaalin ja käyttötarpeeni.”

  Haahuilin itse viimeksi kaupassa samanlaisin fiiliksin. Ja meillä kanssa juhlien yhteydessä tyhjennettiin takkinaulakko ja totesin, että vihdoin niistä takeista aika moni saa olla palaamatta naulakkoon. Tulee sitten tilaa uudelle, laadukkaalle ja tarpeelliselle.

 2. Tia B kirjoitti: Vastaa

  joo, lasten kanssa vietetaan laatu aikaa enka enaa heilu vaateostoksilla. Kai se sinkkuna kavi harrastuksesta? Vein kaikki vaateet jota en ole kayttany vuoteen kierratykseen ja uusia ei oo tullu tilalle. parempi feng shui, eks niin?

 3. Pamsu kirjoitti: Vastaa

  (hahaa, työkone antaa mun tykätä sun postauksista, vaikka kotikone yrittää estää kilpailun 😀 )
  Kyllä, kyllä, kyllä. Ihmisen tekee hyvää olla ostolakossa. Kun aloin lukemaan tätä blogia, ajattelin, että onpas ihanaa, kun ei tarvi kytätä, että kenen kanssa se on tehny lainavaatesoppareita, ja sain vielä tästä sun ostolakkoprojektista voimia siihen, kun ennen muuttoa päätin pystyä poistamaan hyllyistä kaiken mikä ei ole oikeasti tarpeellista ja ihanaa. En ihan pystynyt, mutta olen todennut, että aika vähällä pärjää, kun on vaan kivoja vaatteita. Ja vielä komppaan: on ihanaa, kun ei ole tunnetta, että ois pakko ostaa. Ja feng shuikin on parempi.

  Huh. Helpotti. Kiitos.

 4. Kiti kirjoitti: Vastaa

  Mä olen aikeissa aloittaa ostolakon tammikuussa, joten tätä oli kiinnostavaa lukea. 🙂 Tällä hetkellä musta tuntuu, että mulla on oma tyyli kokonaan hukassa enkä tiedä mitä oikeasti haluan vaatteiltani. Ehkäpä tuleva vuosi valottaa asiaa! 

 5. Asikaine kirjoitti: Vastaa

  Joo, kun osais pitää / hommata vaan sellaset hyvät luottovaatteet tai klassikot, niin ei tarvisi hankkia mitään, jos vaan itse pysyy saman kokoisena! 🙂

 6. Asikaine kirjoitti: Vastaa

  Juuri näin. Voi kun määkin saisin jälleen tuon kierrätysrumban tehtyä kaapille, siellä on paljon, mitä en tarvi! Huoh.

 7. Asikaine kirjoitti: Vastaa

  Mahtavaa, jos oot saanu ostolakostani inspistä:) Jee! Ja kyllä ne vaan harvenee vaikka karsisi pikkuhiljaa niitä, joita huomaa ettei käytä.

  ..tosin itse olen siinä huono. Kaivan yhtäkkiä esiin jotain jo unohtamiani mekkoja, joita en ole vuosiin pitänyt ja sitten siitä tulee yhtäkkiä ihan lempparivaate hetkeksi..jossittelen aina kun olen jotain heittämässä pois..mitä jos pidän sitten kuuden vuoden päästä tätä ;D ;D

 8. Asikaine kirjoitti: Vastaa

  Hei jee! Jos on yhtään kiinnostusta lakkoon, niin suosittelen! Vuosi menee nopeasti, mutta kyllä siinä ehtii jo mietiskellä omaa osteluaan, tarvettaan sekä tämän hetkisen kaapin sisältöä! 😉 Kyllä ostaminen jää sen jälkeen väkisinkin vähemmälle, ainakin täällä.

  Onnea projektille!! <3

 9. Pax kirjoitti: Vastaa

  Joo, toi kokoasia täälläkin ärsyttää tällä hetkellä. Kun toiveissa on et pari kiloa putoais niin ei kai sitä raaski kunnon housuja ostaa? Enpä sit osta mitään, kuljen vanhoissa ja koen jäätävää kateutta kaikkia kohtaan, joilla on siistit ja sopivat housut. Ja kun housut on mun mielestä yks vaivalloisimmista asioista ostaa kirpparilta, en osaa nähdä mallia henkarissa ja koko on aina mysteeri. Pitäis vaan raahata koko rekki siihen sovituskopin viereen ja kiskoa kaikki vuorotellen jalkaan.

 10. Asikaine kirjoitti: Vastaa

  Niinpä!

  Mutta hyvä suunnitelma tuo rekin raahaminen! 😀 Arvostan!

 11. Mia K. kirjoitti: Vastaa

  Jess! Mää niin komppaan 🙂 Sama mulla että mietin tosissani onko käyttöä. Mä oon nyt muuttanu vuiden sisään 3 kertaa, ja joka kerta vein kierrätyksiin vaatetta hirveet määrät (vaikka siis olen muutenkin vienyt..), mutta nyt ei oo tullu tilalle mitään..? Huomasin kyllä muutenkin, että mulla ei ees oo mitään.. mitä laittaa kohta päälle..? Tai, siis nyt kun luin tän ja aloin funtsiin, niin kohta on talvi ja mulla ei siis ole edes talvitakkia! Alusvaatteet on mummotyyliä ja ne muutamat joita käytän..voisivat jo mennä roskikseen. Ja, sitten mää aina ”siirrän” ostojani ”seuraavaan kevääseen/kesään/etc” ja oon aina helpottunut kun rahaa jääkin kaikkeen muuhun kivaan ;))! Sitä nimittäin jää kyllä melkoisen paljon! 

  Ps. Laita blogikirppis 🙂

 12. Asikaine kirjoitti: Vastaa

  Haha, no toivotaan ettei tuu kovin kylmä talvi! : / TAi kääriydyt johonkin vilttiin 😉

  PS. Pitäis laittaa kyllä, hyvä idea!

 13. Mia K. kirjoitti: Vastaa

  😉 tai ostan sulta sitten täältä jonkun nutun päälleni.. 😀

 14. Asikaine kirjoitti: Vastaa

  ;D

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.