Taas se aika vuodesta

Kävimme eilen tamperelaisten bloggaajien kanssa ennakkoon maistelemassa maanantaina starttaavien Riesling ja Spätburgunger -viikkojen tarjontaa. Kiersimme sekalaisissa seurueissa ristiin rastiin useamman teemaviikoissa mukana olevan ravintolan, joissa monissa on tarjolla myös saksalaisten viinien ympärille suunniteltuja keväisiä erikoismenuita.

Spätburgunder ei vieläkään ihan auennut (lukuunottamatta Sasorissa tarjoiltua metsäistä spätburgunderia , jota tekisi mieli mennä heti ensi viikolla juomaan lisää), mutta raikkaiden rieslingien makuun pääsin kyllä jo ihan sujuvasti. Ehkä aurinkoisella kelillä ja pirskahtelevalla seuralla oli osuutta asiaan tai ravintolat olivat valinneet vähän helpommin lähestyttäviä rieslingejä, sillä tänä vuonna meikä ei montaa viinilasia jättänyt juomatta. Ja shen kyllä myös huomashi!

Omalle riesling-rundilleni valikoitu tällä kertaa ravintolat Henriks, Finlaysonin Palatsi, Näsinneula, Aisti, Sasor ja Periscope. Kaikki ravintolat olivat hankkineet varta vasten viikoille harvinaisia viinejä, joita oli ihana asiantuntevan henkilökunnan opastuksella maistella.

Rohkaisen kaikkia kiinnostuneita viinikeltanokkiakin pokkana kyselemään teemaviikkojen viineistä tarkemmin. Makumaailmat aukeavat uudella tavalla, kun saa maisteluun vähän vinkkejä ja itse tykkään ainakin mielelläni kuunnella viinitilojen tarinoita. Missä satoi ja koska ja miten se vaikutti satoon.

Viinien lisäksi maistelimme (Sasoria lukuunottamatta) kaikissa vierailemissamme ravintoloissa myös Riesling & Spätburgunder-viikkojen menujen annoksia. Aika monien ravintoloiden teema-annokset toistivat hyväksi havaittua kaavaa: paljon parsaa, kevyttä kalaa ja jälkkärissä hapokasta raparperia. En laittanut asiaa ollenkaan pahaksi, sillä rakastan parsaa ja huolella mietityt kevätmenut olivat suurimmalta osin oikein onnistuneita.

Parhaimpina makuelämyksinä itselleni jäi mieleen Henriksin parsakeitto savustetun mateen ja mateen maksan kera sekä savustettu ahven beurre blanc -kastikkeessa, ihan huippuhyviä annoksia! Klassinen Henriks ei koskaan petä ja mutkattomassa vakkariravintolassani on aina tervetullut ja kiva fiilis.

Näsinneulassa alkupalaksi nauttimamme kuohkea korvasienikeitto konjakki-maitovaahdon ja ruohosipulin kera oli (muutamista hiekkaosumista huolimatta) myös yksi illan parhaista. Olen tänä keväänä päässyt vähän korvasienten makuun, söimme pari viikkoa sitten myös kotona Hipin keräämiä korvasieniä, jotka olivat ihan superherkullisia. Sienikausi startattu hienosti siis!

Myös Näsinneulan paistettu siika siianmätivinegretten ja parsarisoton kera oli taivaallista. Näsinneulassa oli ihanan keväinen ja aurinkoinen tunnelma kauniine maisemineen, pitäisi käydä Tampereen perinteikkäässä maisemaravintolassa useammin, ehkä pitäisi järkätä vaikka jotkut kesäiset treffit.

Myös Ravitsemisliike Aistin raikkaat rieslingit sekä alkupalaksi tarjoiltu kuohkea savukalaterriini kuuluivat illan suosikeihin.

Itselleni uusi ravintolatuttavuus Sasor puolestaan jätti tällä kertaa kaikista vahvimman jäljen viinivalikoimallaan. Sasor oli valikoinut teemalistalleen aika voimakkaita ja rohkeita viinejä, joista valloittava Korrel Spät Burgunder Paradies tuoksui ja maistui raikkaalle sammaleelle ja metsälle! Aivan ihana viini, josta olimme kaikki aika innoissamme ja yllättyneitä.

Siinäpä ehkä eilisen ravintolarundini parhaat elämykset, joita oli vaikea illan useista hyvistä annoksista ja viineistä valita. Eri ravintoloissa kiertäneen porukan kuulin kovasti hehkuttavan erityisesti Huberia ja Berthaa, joissa tekee kyllä kovasti mieli mennä toukokuun teemaviikkojen aikana käymään.

Ensi viikolla starttaavat Riesling- ja Spätburgunder Viikot ovat levittäytyneet ympäri Suomea useampaan kaupunkiin. Suosittelen tsekkaamaan mukana olevia ravintoloita ja menuja Rieslingviikkojen sivuilla ja tekemään vaikka muutamankin ravintolan maistelukierroksen. Viinien ja menujen lisäksi ravintoloissa järjestetään myös erilaisia tastingeja ja saksalaisten viinitilallisten vierailuja.

Ihanaa viikonloppua kaikille!

Lue myös:

Sipulitomua ja pino noir, josta pidin noin kymmenen minuuttia

Rieslingiä ja hattaraa ympäri Tamperetta

Lemppari lounaspaikkamme

Share

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.