Meikä ja reikäleipä

Varoitus! Postaus sisältää itsekehua, strömsöö-hommia ja hyvää leipää. 

Hermannin taikinajuuren mukana kohosi myös sisäisen leipurini itsetunto. Janosin lisää haasteita ja perinteitä: muutama viikko sitten kyselin facebookissa ruisleivän juuren perään. (Atk:sta saa kaikkea!) Hetkessä sain muutaman juuritarjouksen, joista päädyin äitini serkun taikinajuureen. Facebookissa myös muutama epäilevätuomas kyseenalaisti taitojani ruisleivän leipomisessa. Varoittelut edessä olevista vaikeuksista vain lisäsivät mielenkiintoani mystiseen juuresta kasvavaan perinneherkkuun. Mää teille näytän ja sullekin juuri!

DSC_0473.JPG

Raksahippi toi juuren eilen töistä tullessaan. 

DSC_0475.JPG

Onneksi Tuija oli laittanut tarkat ohjeet mukaan! Iso kiitos siitä ja juuresta tietysti <3

DSC_0491.JPG

Tein taikinan ja jätin yöksi liinan alle kohoamaan. Juuren lisäksi leipään tuli vettä, ruisjauhoja ja suolaa. Tänään leivottiin Pojan kanssa.

DSC_0484.jpg

Saman aikaisesti kova ja löysä taikina tuntui alkuun vaikealta käsitellä. Poika läpsytteli taikinaa varmoin ottein. Älä tule paha leipä, tule hyvä leipä! Jauho pöllysi ja pieni leipuri käytti taikinan sekoittamiseen vain laatikon parhaimpia työkaluja: valkosipulipuristinta, viinipullonavaajaa, pullasutia ja haarukkaa. 

DSC_0379.JPG

Sukan varteen talteen otettiin osa juurta. Juuri säilyy jääkaapissa lasiastiassa noin kolme viikkoa, jonka jälkeen se on leivottava. Voisiko tästä tehdä tavan?

DSC_0390.JPG

Hämmennyin ottaessani ensimmäisen neljästä leivästä ulos uunista. Reikäleipä oli rapsakkaa pinnasta ja sisältä pehmeää, maukasta. Mitä helvettiä!? Myös kolme seuraavaa leipää pyörähtivät uunista täydellisinä. 

DSC_0394.JPG

Olen hullu ruisleipäleipurimestari ja strömsööhenkilö! Jee! Tätä en todellakaan tiennyt. Yhden reikäleivän vein naapurin ovenkahvaan ja juuri odottelee jääkaapissa seuraavaa kertaa. Tä!?

Hipille laitoin viestin: Rakas, tuo voita tullessasi!

Share

13 kommenttia

  1. Emmi Nuorgam kirjoitti: Vastaa

    Oho! Tuun kolkutteleen juurihimoissani ovia kunhan tästä flunssasta ja muutosta selvitään hengissä. Jos säkin, niin kyllä mäkin!

  2. Sinkkone kirjoitti: Vastaa

    Ihan parasta ruisleipää ikinä! Kiitos!!

  3. Asikaine kirjoitti: Vastaa

    Toivottavasti tarkoitat sitä, sillä meikä aikoo nyt ottaa tästä tavan. Kiikutan sitä teille varmaan toisenkin kerran siis 🙂

  4. Asikaine kirjoitti: Vastaa

    Kyllä. Jos mäkin, niin säkin tosiaan! Suosittelen kokeilemaan 🙂 Ilmottele, niin otan juurta talteen leipoessani. Aijon siis kokeilla uudestaan.

  5. possu kirjoitti: Vastaa

    Mä en uskalla poiketa enää sivupoluille kun kerran osaan jo melkein silmät kiinni tehdä suklaajuustokakun. Onnistuu aina ja katoaa n, 15 minuutissa jos jättää ilman valvontaa. Sitäpaitsi reseptin halusivat poikien 11- v. kaverit, kertonee jotain mausta?

  6. Asikaine kirjoitti: Vastaa

    Oih, kuulostaa herkulliselta! En oo ikinä tainnut maistaakaan suklaajuustokakkua! Reseptiä jakoon… 😉

  7. sanninen kirjoitti: Vastaa

    Näytit MULLE! Mut mitä ihme juurta tehään vaan yks yö? Mun ruisleivät on ollu tosi hyviä just uunista tullessaan mut seur.pvänä lähes mahdotonta leikata.
    oon muuten yhdeksättä pvää kipee,viimeyön oksensin, voi jäädä hutsuilut väliin 🙁

  8. Asikaine kirjoitti: Vastaa

    No seuraavana päivänä oli joo kovempaa, mutta pystyy leikkaamaan ja edelleen hyvää 🙂 

    Voi ei! Toivottavasti pääset hutsuilemaan!! <3

  9. Vierailija kirjoitti: Vastaa

    Juuren voi pakastaa, niin säilyy yli sen 3 viikkoakin. Ei tarvi pelätä että menee pilaan, tosin saattaa unohtua sitten pakastimeen…itse teen 3 päivän ohjeella 😀

  10. possu kirjoitti: Vastaa

    Krrhmmm: suklaajuustokakku

    Pohja: 12 kpl/2 pkt suklaakeksejä (esim. rainbow, luotan että pieni apulaisesi hoitaa ammattitaidolla murskaamisen) ja 50 g sulatettua leivontamargariinia (rasva kuin rasva). Sekoita ja taputtele leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan (halk. n. 24 cm). 

    Täyte: 2,5 dl kuohukermaa, 200 g maustamatonta tuorejuustoa (vatkaa kerma ja sekoita juusto perään), 200 g (=levy) suklaata, 4kpl liivatelehtiä kylmään veteen (tai kuten vähän tumpeloleipoja tekee: 4 tl liivatejauhetta), 2 rkl kevytmaitoa. Sulata suklaa, lisää maito ja liivatteet, sekoita suklaa sinne kerman & juuston sekaan. Kippaa täyte pohjan päälle ja anna olla jääkaapissa yön yli.

    Ohjetta on muokattu sillä tavalla, että vaihdoin minttukeksit ja minttusuklaan ihan perusmakuihin, hyvin on maistunut, toivottavasti teillekin!

     

     

  11. Asikaine kirjoitti: Vastaa

    KIITOS! !

    Tätä täytyy kokeilla! Vähän jännittää tuo liivatekohta..en ole ennen leiponut liivatteen kanssa, mutta kai senkin oppii. Jes jes!

  12. possu kirjoitti: Vastaa

    Tuo liivatelehti-osa tahtoi mennä aina pieleen, mutta onneksi on liivatejauhe, helpotti ihan kummasti!

  13. Asikaine kirjoitti: Vastaa

    Ok, kiitos vinkistä. Kannattaa varmaan aloittelijana kokeilla sitä heti.

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.