Mahtavia Tampere-vinkkejä lapsiperheille PALJON

Kaupallinen yhteistyö: Visit Tampere

Jes! Vihdoin sataa panttaamiani kivoja vinkkejä lomaileville tai muuten vaan Tampereella retkeileville lapsiperheille. Toki suuri osa vinkeistä sopii ihan kaikille!

Paljasjalkaisena tamperelaisena on aika vaikea nostella jalustalle vain muutamia juttuja ja toki blogissa on jatkuvasti kaikenlaisia vinkkailuja ja huikkailuja, mutta nyt yritin poimia keskenään vähän erilaisia kohteita. Lisäksi erittelin vähän käyntikohteita, jotka voisivat alueellisesti olla lähekkäin, jos vaikka sattuu saapumaan pienten lasten kanssa junalla Tampereen rautatieasemalle tai muuten aikoo kätevästi kipaista paikasta seuraavaan. (Tampereen keskustassahan varsinaisesti mikään ei ole kovin kaukana, mutta jos mukana on parikin pikkuretkeilijää, saattaa kahdensadan metrin kävely välillä olla verrattavissa maratoniin..)

Viime kuussa kävimme isommalla porukalla Tampere-talon uudessa Muumimuseossa, joka yllätti todella iloisesti. Uusi museo on tyylikäs ja salaperäinen! Ihastuttava paikka. Mukanamme oli neljä alle kouluikäistä lasta ja kaikki jaksoivat hyvin kierrellä ja tutkia tunnelmallisen museon pienoismalleja, testailla sähköisiä hattivatteja, selailla seinän kokoista kirjaa. Erityisesti pidin vanhoista pienoismalleista, joiden luona sai kuunnella sadun kohtauksen, jota pienoismalli esitti. Muumimuseossa voisi kierrellä loputtomiin katselemassa pienen pieniä yksityiskohtia, kellarin esi-isiä ja Pikku Myyn kenkiä. Suosittelen Muumimuseota lämpimästi kaikille!

Tampere-talossa on nykyisin myös kiva Muumi-lukusali sekä ihana myymälä, jossa on paljon muumituotteita! Muutenkin jylhässä Tampere-talossa on lähivuosina myllerretty paljon positiivisia muutoksia ja arvokas rakennus on pikkuhiljaa harpannut tähän päivään, näyttää tyylikkäältä ja viihtyisältä. Esimerkiksi Tampere-talon uudistuneen ravintola Tuhton Sorsapuistoon aukeava terassi on upea!

Tampere-talon vieressä on tietysti iso Sorsapuisto, jossa voi istahtaa piknikille sekä tutustua ankkoihin, hanhiin ja joutseniin. Sorsiksen uudistettu iso leikkipuisto on yksi lastemme suosikkipuistoista, sillä siellä on aika villisti pyörivä hämiskiikku sekä varsin hazardi ”lentolauta”. Vieressä on myös aidattu peliareena, jos sattuu olemaan vähän vanhempia urheilijoita mukana.

Sorsiksen lähellä Itsenäisyydenkadulla on myös aivan käsittämättömän mesta: Suomen ainoa pupukahvila, 3D Crush Café, joka tällä hetkellä on kaikkien tamperelaislasten mielestä kuuminta hottia. (Kahvilaan kannattaa jopa varata pöytä, sillä ruuhkaa tuppaa olemaan). Useita palkintojakin pokanneessa 3D Crush Caféssa on huone, jossa saa istuskella lattialla syöttämässä ja silittämässä ihania pupuja, jotka hyppelevät suoraan syliin. Lapset olivat tietysti täysin haltioituneita pehmeistä, kesyistä pupuista.

Lisäksi pupukahvilassa voi katsella myös värikkäitä 3 D -tulostuksia (WTF!!?) sekä pelata lautapelejä, eikä siinä vielä kaikki:

3D Crush Cafén kellarissa on uskomaton pleikkahuone, jossa voi istua sohvalla pelaamassa pleikkaa ja syödä popkornia. Että WTF!? Tulkaa ny kaikki Tampereelle kattoon tätä meininkiä täälä hei! Tää on täysin kreisi paikka! 

Jes! Itsenäisyydenkadun ja rautatieaseman lähistöllä sijaitsevalta Tullintorilta löytyy hieno kiipeilypaikka Irti maasta, jossa pienemmätkin lapset pystyvät kiipeilemään. Seiniä on monen tasoisia ja myös helpohkoja ratoja on aika monta erilaista. Poika taisi olla 4-vuotias kiipeillessään ensimmäistä kertaa (ikä- tai pituusrajoituksia ei ole, mutta painoa kiipeilijällä tulee olla 15 – 150 kg). Oli upea seurata, miten nopeasti pieni osasi ja uskalsi lähteä seinälle. Meillä ei myöskään ollut mitään kiipeilykokemuksia ennakkoon, mutta paikassa opastetaan ja autetaan ja pääsee nopeasti kokeilemaan. Irti maasta -kiipeilyyn kannattaa varata aika ennakkoon. Tullintorilta löytyy nykyisin myös lasertaistelumesta Megazone, jota naapurin pojat kehuivat.

Jes, eli jos saapuu rautatieasemalle ja haluaa siinä lähistöllä puuhastella, niin Tampere-talon Muumimuseo, Tullintorin Irti maasta -kiipeilymesta, kreisi 3D Crush Café, Sorsapuisto lintukoppeineen ja puistoineen sijaitsevat kaikki ihan lähekkäin toisiaan. Kaikista on myös lyhyt kävelymatka kahveelle legendaariselle Tammelantorille, jolla voi vaikka nautiskella mustaa makkaraa! Tammelantorin ympäriltä löytyy erilaisia ravintoloita ja ihan torin vieressä on Emil Aaltosen puisto, jossa on tosi kiva leikkipuisto. Pakkomaininta: Emil Aaltosen puiston reunalla on myös kiva second hand -liike Kätkö Vintage sekä ihana ruokapuoti Lempi!

Rautatieaseman lähistöllä on myös Tampereen uusi maamerkki, Sokos Hotel Torni, jonka ylimmäisen kerroksen Sky Bar Morosta on upeat näkymät koko Tampereen ylle. Olemme usein käyneet lasten kanssa Morossa sightseeing-limppareilla. Tampere-taloa vastapäätä on myös ihana uusi hotelli Lapland Hotel Tampere, jossa on erittäin kehuttu ja lapsiystävällinen ravintola Dabbal. Lapland Hotel sopii majapaikaksi, jos tulee esimerkiksi muumireissulle.

Kivaa tekemistä lapsille löytyy toki myös keskustan toiselta puolen! Tampereen ytimestä, Koskipuistosta, löytyy tietysti legendaarinen Pikku Kakkosen leikkipuisto, josta ei ole kovin pitkä matka Tampellan alueella sijaitsevaan museokeskus Vapriikkiin.

Tällä hetkellä Vapriikin hitti on tietysti Suomen Pelimuseo sekä lisäksi museokeskuksesta löytyy muita pysyviä, kiinnostavia näyttelyitä, kuten jääkiekkonäyttely (sisältää mm. lätkäsimulaattorin!), luonnontietellinen museo, kivinäyttely, nukkemuseo jne.. Alle 7-vuotiaat pääsevät Vapriikkiin ilmaiseksi ja perjantaisin klo 15-18 sisäänpääsy on kaikille ilmainen. Vapriikki on huippu paikka, suosittelen lämpimästi!

Vapriikki-visiitin jälkeen voisi näppärästi siirtyä kosken yli uutta kävelysiltaa pitkin Tallipihan ja Finlaysonin alueelle. Finlaysonilla sijaitsee lastenkulttuurikeskus Rulla, jossa lapset saavat taiteilla sekä osallistua erilaisiin työpajoihin.

Rulla avaa jälleen ovensa 5.8. Olemme käyneet lasten kanssa ihan vauva-ajasta asti maksuttomassa Rullassa ihastelemassa monia näyttelyitä, askartelemassa, leikkimässä sekä konserteissa.

Lisäksi koko Finlaysonin aluetta elävöittää vielä elokuun ajan Finlayson Art Area, joka on koko alueelle levittäytynyt maksuton taidetapahtuma. Nähtävillä on kansainvälisten huipputaiteiljoiden töitä, kuten esimerkiksi Miina Äkkijyrkän jättimäinen lehmä sekä katutaiteilija Ville Färsaaretin ja runoilija Anna Elina Isoaron maalaamia valtavia katumaalauksia, joiden päällä lapset rakastavat juoksennella. Art Arean Taidekartan voi tulostaa lapsille aarrekartaksi, jonka avulla voi ottaa koko alueen haltuun.

Finlaysonin lähellä idyllisellä Tallipihalla on ihanien käsityöläispuotien (mm. suklaapuoti!!) ja kahvilan lisäksi kanatarha, leikkipuisto vanhanajan karuselli, hevosvaunuajelua, poniratsastusta sekä monia kivoja tapahtumia. Tallipihalta voi kiivetä kävelytietä pitkin Näsinpuistoon, jossa on hauska leikkipuisto Tiitiäisen satupuisto, jossa on iltaisin erikoisvalaistus.

Kysyttyäni naapurin kolmasluokkalaiselta, mitä kohdetta hän suosittelisi Tampereen kävijöille, tuli vastaus sekunnissa: Särkkää! Särkkä on kyllä aina kova. Jopa Pikkuveli osaa jatkuvasti kysellä, koska pääsisi Särkkään, vaikka on vasta pari kertaa käynyt huvipuistossa. Tänä kesänä kävimme jo kerran ja tarkoitus olisi mennä vielä uudestaan, jotta ehdimme käydä Koiramäessäkin.

Särkänniemessä on niin valtavasti tekemistä ja nähtävää , ettei yhdessä päivässä millään meinaa ehtiä kaikkea.

Jos on autolla liikkeellä, nappaa bussin tai muuten on reipas kärryttelijä/käppäilijä, suosittelen käymään Pynsällä ja Pispalassa! Maailman korkeimmalla hiekkavuorella (aka. harjulla) on mainio Pyynikin Näkötorni, josta näkee koko Tampereen järvineen ja toki näkötornin kahvilasta saa kuuluisia munkkeja. Itsehän olemme perinteisesti aina kävelleet Pyynikin näkötornille isyydentunnustuskahveelle.

Pyynikillä etäisyydet ovat pidempiä, mutta kauniissa maisemissa on esimerkiksi Pyynikin suunnalla sijaitseva minigolf-rata sekä harjun takana sijaitseva ihastuttava Pyynikin hiekkaranta, jonne pääsee metsän läpi lenkkeilypolkuja pitkin. Lähistöllä on myös vähän isommille lapsille (ja aikuisille) ekologinen seikkailupuisto Flow Park.

Ja toki suosittelen suuntaamaan myös Pyynikin jälkeen alkavaan Pispalaan. Pispalan värikkäisiin puutalorinteisiin ja kiemuraisille kaduille vien aina omat ulkomaan matkailijani retkelle. Aivan uniikkia aluetta.

Lasten kanssa Pispalan läpi voisi huristella vaikka Tahmelan rantaan, jossa on hyvä uimaranta, jonka yhteydessä on tosi kiva leikkipuisto.

Ihan Tahmelan uimarannan lähellä on myös kaupunkiviljelyä ja kulttuuritoimintaa tuottava Kurpitsatalo, josta voi vuokrata soutuveneitä ja kajakkeja ja lähteä Pyhäjärvelle soutelemaan. Kurpitsatalossa on myös kahvila sekä lapsille oma Lasten maa, joka on iso puutarhamainen seikkailupiha.

Olimme juuri tällä viikolla koko perhe Kurpitsatalolla, kävelimme rannalla, pelkäsimme kissaa ja joimme kahvit Lastenmaassa lasten juoksennellessa lehtimajasta toiseen. Tarkoitus oli myös mennä uimaan, mutta lopulta alkoi olla liian tuulista. Kurpitsatalo on kiva retkikohde lasten kanssa.

Jos ei Kurpitsatalolle asti pääse ja haluaa kesäretkelle ja vaikka uimaan lasten kanssa, kiva kohde perheille on myös kaunis Viikinsaari. Laivat Viikinsaareen lähtevät ihan Tampereen keskustasta, Laukontorilta, ja laivamatka kestää vain parikymmentä minuuttia.

Laivamatka itsessään on tietysti elämys, reitillä näkee esimerkiksi Pyynikin ja Pispalan maisemia järveltä käsin. Viikinsaaressa on grillikatoksia, ravintola, hiekkaranta, minigolfrata ja välinevuokraamo, jossa on kesäpelejä.

Huh huh. Että tervetuloa Tampereelle! Täällä on vaikka mitä ja lisää Mansen matkavinkkejä voi tutkia Visit Tampereen sivuilta.

Kirjoitan vielä ihan erillisen postauksen kivoista ja lapsiperheystävällisistä ravintoloista sekä uskomattoman loputtomuuspostauksen Tampereen sielusta sekä tuhansista syistä rakastaa Tamperetta. ( Ei, tämä ei vielä ollut loputon postaus, jos moni niin luuli.)

Myös kollegani Lähiömutsi kirjoitti juuri lasten kanssa tehdystä Tampereen reissusta, kannattaa tarkistaa myös se: Satumainen Tampere lasten kanssa. Kivoja vinkkejä, kuten ihana Rauhiksen ranta ja kissakahvila!

Nekalaanhan ei Tampereella kannata lasten kanssa tulla, sillä täällä on aivan saatanan vaarallista!

Parhainta keskiviikkoa kaikille! Toivottavasti on vielä lomaa jäljellä!

* Särkänniemen rannekkeet ja liput Muumimuseoon saatu yhteistyötä varten Visit Tampereen kautta. Kiitos!

Share

8 kommenttia

 1. Ei hitsiläinen, tuo pupukahvila! Bongattiin se viime viikolla, kun oltiin likkojen kanssa viettämässä ratkiriemukasta aikaa Tampereella. Pakko päästä silittämään pupuja!

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   Noniin, teidän pitää tulla uudestaan 😉

 2. Hei kiitos kiitos KIIITOS! Ollaan ensi viikolla tulossa lasten kanssa Tampereelle ja oon kuumeisesti yrittänyt tutkia, mitä voitais muumi-museon lisäksi keksiä, enkä hahmota kaupunkia ollenkaan. nyt on suunnitelmat selvänä ja lapset ihan innoissaan.

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   jee, toivottavasti teille tulee hyvä reissu!! 🙂 Tervetuloa!

 3. Satunnainen ohikulkija kirjoitti: Vastaa

  Moi, kiitos vinkeistä, näitä oli hauska lukea! Yhtä vinkkiä vielä pyytäisin: missä Tampereella kannattaa käydä syömässä, jos on ihan kahden aikuisen voimin liikkeellä ja haluaa käydä kivasti (sillee vähän paremmin) syömässä hyvää kasvisruokaa?

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   MOikka!
   Tsekkaas näitä:

   http://hellajahuone.fi/

   http://olympiakortteli.fi/muusa/

   (Inezissä voi tilata kokin valitsemia tapaksia ja sanoa ennakkoon kasvisruokavaliosta, niin tulee varmana herkkuja myös listan ulkopuolelta)
   https://www.gastropub.net/inez/

   (Berthaan kannattaa varauksen yhteydessä ilmoittaa ruokavalio, niin varautuvat kasvikseen!)
   http://www.bertha.fi/ruokalista/

   https://www.dining26.fi/

 4. Lime88 kirjoitti: Vastaa

  Hei loistavaa. Ollaan tulossa reilu viikon päästä Tampereelle joten hophoo niiden ravintolavinkkien kanssa! 😉

  P.S. Särkkä? Olen aina kutsunut sitä Särkkikseksi. Ihan uusi lempinimi tää Särkkä!

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   Haha, SE ON SÄRKKÄ! AINA OLLU! T- tamperelaine!

   Ja toivottavasti tällä viikolla jo pukkaa se ravintolavinkki ja toivottavasti näin se ehtisi myös ennen sun reissua 😉

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.