Ihan pari kelaa, et jengin syntyvyys kehittyis positiivisesti

Jengi onkii varmaan kelan, et mis mä oon ollu. No mä kerron sen. Mä olin vähä kehittämäs so called syntyvyyden positiivista kehitystä mun frendien kaa. Me oltii mun menttorin Juhan ja muun possen kaa ihan sillain, et hei täytyis varmaan tehä jotai, ku kukaa ei enää viime vuosina oo halunnu skidei. Et jengi loppuu kohta. Et ihan oikeesti jäbät nää verofyrkkat loppuu kohta. Et jengi on pakko saada ny orientoituun tulevaisuuteen. Et pakko tehä jotain. Et pakko kehittää lapsistrategia.

No ihan ekana meil oli sellane kela ku toi vanhempainvapaiden jakaminen. Et ku vaan noin 3 % iseistä on ollu vanhempainvapaalla ja vanhempainvapaakauden jälkeenkin vaan noin 7% faijoista käyttää vapaita.  Et oisko noita vanhempainvapaiden jakamista voinu vähän jotenkin korvamerkitä tasapuolisemmin jaettavaksi, niin ois tavallaan joku takuu, että ne naiset sieltä pääsisi automaattisesti nopeammin takasin duuneihin ja samalla se vähentäis aika paljo painetta siitä et ura katkeis pitkään äitiyslomaan, et ois vähä iisimpi suunnitella vaikka kolmee lasta. Ja tokihan se samalla vaikuttais myös siihen, että jengin hakiessa duuniin kolmekymppisiä naisia ei syrjittäisi ja ettei niille annettaisi vaan määräaikaisia pestejä mahdollisten äitiyslomien pelossa, vaan mahdollisten tulevien vanhempainvapaiden pelko koskisi yhtälailla jäbiä. Sitte meille kuiteski tuli sellane kela, että se ois miehille ihan epäreilua, niillä ku se lisääntymiskyky on huomattavasti pidempi. Et sitte vois käydä niin, ettei kukaan uskalla palkata esimerkiksi ”toisella kierroksella olevaa” viiskybäst jäbää, koska sekin voi taas pian olla jäämässä vanhempainvapaalle. Et hei hell no! Tää se vasta epäreilua oiski. Et parempi ehkä kuitenki pitää tää vanha malli.

Muutenki ku näit tutkimustuloksii siinä kelattiin läpi, niin löyty tälläset tekijät, et usein miehet ei voi pitää vapaita, ku ne on usein yrittäjiä. Ja jengihän tajuu, ettei yrittäjä voi niin vain jäädä vapaalle (paitsi naisyrittäjät), että ei niitä vapaita ihan niin vaan pidetä! Et se yritys voi kaatua ja jäbän hoitovapaa-aika tulee uskomattoman kalliiksi. Josta tuliki mieleen se toine kela, mikä meil oli ja mitä jengi sano, et miks miehet ei pidä niitä lomia: no ku miehet myös yleensä tienaa enemmän, niin se ois hirvee kyykky tulotasoon jengin perheissä. Et ei miehet vaan voi niin vaan jäädä kotiin, et tää ei hei oo hyvä homma. Et ei uskalla sorkkii, ettei niitten miesten yritykset kaadu ja tulot romahda. Sillain voi vanhempainvapaiden aikana käydä, etenkin jos pari vuotta joutuu kökkii himas. Et eihän siitä tuu yhtää mitää. Et joo tää ei o hyvä jengi.

No sit me oikeesti kelattiin siinä hetki, et nää muijat alkaa hei muutenkin olla jo ihan liian korkeesti koulutettuja, et sekin on osasyynä tähä, ettei jengi enää haluu skidei. Et tosi hyvä, et me leikattiin niitä opintotukia ja asumistukia. Et se oli meiltä sellasta todellista kannustusta tulevaisuuteen orientoitumiseen, mihin me nyt halutaan tosissaan saada jengi mukaa! Ja mitä enemmän jengii, niin sitä parempi. Hyvä jengi!

No niitten yläfemmojen jälkeen meille tuli sellane toine ihan super kela, et mitä jos ne naiset pääsiski takasin työelämään sillain, että ois joku hyvä hoitopaikka, johon sellaisia vaikka vuodenkin ikäisiä lapsia voisi hyvällä mielellä viedä. Et panostettais varhaiskasvatukseen. Siitä kelast me innostuttiin sit ihan tosissaan ja taas me mietittiin sitä, et mitä enemmän jengii, nii sitä parempi.

Me suurennettiin ryhmäkokoja niin paljo, et me ei annettu ees seinien haitata meijän yhteistä tahtotilaa. Skidit kuulemma tykkää leikkii käytävillä. Et se on ihan okei. Skidit on sellasia. Toine hyvä puoli skideis, et ne ei välttämättä osaa puhuu ja vaatia parempia oloja. Ja muutenki siinähän ne samalla porukassa menee, samalla sitä ammattilaine varhaiskasvattaa seittemän ku esimerkiks neljä. Et tälleen me panostettiin varhaiskasvatukseen, lukumäärällä, isolla kädellä. Ja varhaiskasvatus, sehän estää syrjäytymistä ja kukaa ei sellases 24 hengen jengis pääse syrjäytyyn tai jäämää jalkoihi. Et nyt orientoidutaan jengillä taas tulevaisuuteen, isolla jengillä! Hyvä jengi!

No sit se varhaiskasvatusjengi vähä epäili sitä hommaa, et menee vähä mahdottomaks. Ja kyl meijänki oli aika kattoo peiliin ihan kunnolla ja siellä kristallisoitu se aika mahdoton tulevaisuuden kysymys, et mitäs hittoo tääki homma taas tulee maksaa in the future, nii sit me sovittii yhes, et kukaa ei sit ainaka ala kilpailee niil päikkyhenkilökuntien palkoilla. Mut myöhemmi me kyl sanottii, ettei me olla sanottu niin, mut et ne muuten vois koulutettuna jenginä tehä osansa meijän kaikkien lapsi- ja perhemyönteiselle yhteiskunnalle, niinku meki ollaa tehty.

Ja tehää koko aja! Hirveel pöhinäl hei!

Et siks mustkaa ei oo hetkeen kuulunu mitään, ku ollu aikamoinen lapsistrategiapöhinä päällä tässä. Ku on pitäny ihan tosissaan kelaa tätä syntyvyyden positiivista kehitystä sillain tulevaisuusorientoituneella tavalla. Ja musta nää meijän kelat meni tosi hyvi, paljo on steppei tehty, et saatais tuloksia aikaan ja ny seuraavaks mä alan venaa ku jengi voi alkaa pistää lapsilukuu isommaks ku hommat on ny niin hyvin hei!

Hyvää viikonloppua jengi! Kyl mäki aijon välillä vähä relaa ja muistakaa teki hei kehittää syntyvyyttä positiivisesti!

Ja ai niin, kai jengi muistaa myös synnytystalkoot! Se oli kans hyvä kela hei.

Share

8 kommenttia

 1. Sa kirjoitti: Vastaa

  Hyvin kiteytetty niin moni todellinen pulma, jotka päättäjät tuntuvat sujuvasti unohtavan…

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   Joo, täysin absurdia kaikkien näiden edeltävien peliliikkeiden jälkeen käynnistää mitään lapsiperhestrategioita!! WHAAAT

 2. Kepa kirjoitti: Vastaa

  Kyllähän hoidettavia vähennettiin rajaamalla subjektiivista päivähoito-oikeutta ja nostamalla päivähoitomaksuja. Ruuhkavuosia helpottaa myös päiväkotien aukioloaika joka aiheuttaa monille jos jonkinlaista säätöä. Nyt aiotaan lisätä työelämän epävarmuutta lapsentekoikäisille ”nuorille” jos alle 30-vuotiaiden määräaikaisen työsuhteen solmimiseen ei tarvitse enää painavaa syytä. Tämä vaikuttaa eniten naisvaltaisiin matalapalkka-aloihin jossa äitiyslomien pelossa ketjutetaan sopimuksia jo nyt. Hyvä pojat, nyt vaan synnytystalkoisiin ja Suomi nousuun!

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   NIINPÄ, siis voi helvetti nämä myös!

   Hyvä hyvä, vielä yksi isänmaalle!

 3. M kirjoitti: Vastaa

  Asikaine eduskuntaan!

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   JUHUU!!!

 4. rauhallisesti kirjoitti: Vastaa

  Ehkäisy on varteenotettava (ekologinen) vaihtoehto.

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   Sekin!

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.