Dabbal – Tampereen uusin ravintola

PA040368.JPG

Kuten jo mainitsin, kävimme muutama viikko sitten syömässä Yliopistonkadulle avatun Lapland Hotellin ravintola Dabbalissa. Pamahdimme tyylikkäästi sisustettuun lappihenkiseen ravintolaan porukalla, josta osa oli viikonlopun uimareissusta nälkäisiä, joka ilmeni nerokkaana huutohuumorina. Jee! Pieniä jalkoja oli vaikea muistaa pitää pois uudenkarhean sohvan reunalta ja ravintolassa soivaa joikua oli täysi mahdottomuus olla imitoimatta, vaikka ihan hyvin Hippi veti, ei siinä.

Niin. Kiva, että tultiin!

PA040360.JPG

Dabbalissa oli kuitenki lämmin vastaanotto! Lasten tilaukset otettiin ripeästi ja vauvalle leperrettiin mukavasti. Kaatuneesta limsasta tarjoilija rauhoitteli itsekin kaatelevansa kaikenlaista(!!) ja ruokalista esiteltiin tarkkaan suositteluineen. Keittiön alkumorjestukseksi pöytään tuotiin itseleivottuja leipiä sekä pikkumukit, joissa ei ollut votkoo, vaan porkkanakeittoa (kuvassa tosin Hipin alkukeitto, hahahahaah!) Nam ja moro vaan kokillekin.

 

PA040386.JPG

Alkupalaksi jaoimme Lapin makupaloja koko porukan kesken. Kauniissa annoksessa oli kylmäsavulohta, kylmäsavuporoa, riistapateeta, juustoa, marinoituja sieniä, yrttinäkkäriä ja lakkahilloketta. Kaikki niin herkullista, että kaduin pääätöstä tilata alkupalat jaettavaksi. Uskomatonta ruokien ja savun dimangia, parasta! Annoksen voisi joskus tilata myös pääruoaksi.

PA040379.JPG

Uimareissusta virkistyneet lapset tilasivat lasten listalta lihapullia ja ranskalaisia, jotka katosivat lautaselta vilkkaasti. Mainittakoon lasten annosten huokea hinta: lihapulla-annos taisi olla 4,90 euroa. 
Päivän spektaakkeli ennen annosten saapumista oli nähdä valmiit annokset ravintolan seinän taulutelkkarista, jossa pyöri live-kuvaa keittiöstä.

PA040391.JPG

Alkupalojen jälkeen kävi mielessä, ettei pääruoka pysy mukana kisassa, mutta Dabbalin purilainen veti mustana hevosena (vaikka härkää olikin) koko porukan suut tukkoon ja muikeaksi. Naapurin äijä, joka tunnetaan Tampereella ravintolansa herkullisista hampurilaisista, mainitsi jotain elämänsä parhaasta hampparista, eikä jäänyt mielipiteensä kanssa yksin. Härkähampurilaisessa pihvi oli jätetty rohkean mediumiksi ja lisämakua antoivat savuporo ja juusto. Annoksen ranskikset jäivät purilaisen varjoon, vaikka hyviä olivat nekin.

PA040394.JPG

Nautiskellessamme pääruokia, tilasivat uimamaisterit kukkasen kauniit jälkkärijätskit, joista myös mainittakoon hinnan olleen muistaakseni kohtuulliset 1,20e.

PA040396.JPG

Suosittelen Dabbalia kaikille. Erinomaista ruokaa, kaunis ravintola ja ystävällistä palvelua.

Ajattelin joskus käydä myös testaamassa ravintolan hotelliaamiaisen, jolla kuulemma on tarjolla mm. riisipuuroa ja Lapin rieskaa! 

 

Leppoista sunnuntaita! 

Nälkä.

Share

14 kommenttia

 1. Nāiádes kirjoitti: Vastaa

  Muutama kuukausi sitten kuullessani Tampereelle avattavasta Lapland -hotellista ja sen ravintolasta, kommentoin seuraavaa:

  ”Mulla on aina tosi ristiriitaiset tunteet tommosista turistilappi-kohteista.

  Tietysti kivahan se on, että tuodaan etelään jotain muutakin, kun feikki-gákteja ja neljäntuulenhattuja, mutta toisaalta ”Koe Lapin lumo” tarkoittaa luultavasti sitä, että hotellissa on käytetty sisustuksessa porontaljoja ja -sarvia, hotellin aulassa on kivinen takka ja ravintolasta saa poronkäristyksen fine dining -versiota. Eli siis se, mitä _jokaisessa_ turisteille tarkoitetussa Lappi-kohteessa on.
  Ne on autenttisuudessaan about samaa luokkaa, kun Pancho Villat tarjoilee meksikolaista ruokaa.”

  Näitä kuvia katseltuani voisin lähtee vaikkapa pienelle sunnuntaibingolle Amurin Krouviin.

 2. Mia K. kirjoitti: Vastaa

  Hei että oli kiva kirjoitus! Palveluun kun nykypäivänä satsaa, ja kohtuullisiin hintoihin niin sillä mennään jo pitkälle! Se, että mitkä raamit ravintolalla on, on omistajan asia 😉 Onhan pohjoisessakin myös näitä etelän ruokia ja maneereja käytetty hyödyksi. Ehdottomasti pitää mennä tsekkaan paikka! Kiitos 🙂

 3. Asikaine kirjoitti: Vastaa

  Onnea bingoon! 🙂

 4. Asikaine kirjoitti: Vastaa

  Joo, suosittelen! Oli todella herkullista ruokaa!! 🙂

 5. eibeigeä kirjoitti: Vastaa

  Ruuat näyttävät toki oikein ihanilta mutta valitettavasti kuvissa huomio kiinnittyy heti upeasti maalattuihin seiniin. Ja ihan puolueeton mielipide vaikka armas kihlattuni onkin niihin ollut maalia sutimassa.

   

  Mutta kyllä. Nälkä.

 6. Nata - White Trash Disease kirjoitti: Vastaa

  Kiitos tästä! Menossa tuonne yöksi ja syömään viikon päästä! 🙂 

 7. Asikaine kirjoitti: Vastaa

  Hei, ihan mahtavaa! Heti katsoinkin, että nyt on kyllä tasasta jälkeä seinässä 😀

  Ehkä sunkin kannattaa tulla etelään tsekkaamaan lähempää!

 8. Asikaine kirjoitti: Vastaa

  Hei jes, oli kyllä hyvää. Mukavaa hotlailua! 🙂

  PS. Koska oli Tampere-päivä(!!), sai käydä vilkaisemassa myös huoneisiin..nekin näytti kivoilta 🙂

 9. CougarWoman kirjoitti: Vastaa

  …ja se, että paikka on sisustettu stereotypioilla, kertoo…mistä? 🙂 

  Jos perustaa lappiaiheisen ravintolan ”etelään”, täytyy se myös sisustaa sen mukaan, mitä tuleva potentiaalinen asiakaskunta siltä odottaa? Varsinkin Suomen ulkopuolelta tulevat turistit (jotka myös lienevät kohtuullisen suuri kohderyhmä) tuntevat Lapista vain porot, revontulet ja talven. Mikäli nämä stereotypiat jätettäisiin pois, ja ravintola sisustettaisiin ”autenttisemmin”, turisti voisi olla pois lähtiessään pettynyt..? 

  Mua muuten kiinnostaisi tietää, miten tuon tyyppinen ravintola sitten sisustettaisiin autenttisesti? 🙂

 10. eibeigeä kirjoitti: Vastaa

  Samanlaisia ajatuksia täälläkin! Jos siellä tarjottaisiin ruokaa jota lappilaiset eniten syö ja sisustettais niinkuin lappilainen koti niin siellä syötäis jauhelihaa ja makaronia ja sisustus olis ikeaa.

  Paitsi kyllä meillä kotona ihan oikeasti syödään sitä käristystäkin. 

 11. Nāiádes kirjoitti: Vastaa

  Lähinnähän tää kertoo varmaan mun kyllästymisestä koko turistilappi-kulttuuria kohtaan.

  Mutta autenttista Lappia sisustuksessa? No, mulla esimerkiksi oli äidin vanha 80-luvun design-lamppu yöpöydällä ja Ikean Malm-lipasto siellä asuessani. Ystäväni panostaa järjettömiin kotiteatteri-laitteisiin ja isälläni on meidän lapsuudenkodin ruokailuryhmä keittiössä.
  Koko Lapin (tai saamelais-) kulttuurin niputtaminen porontaljoihin ja poronsarviin on vaan yksinkertaisesti todella väsyttävää. Ei se itse kulttuuri liity sisustukseen millään tavalla.

  Jos haluaa kokea pohjoista kulttuuria, niin kannattaa lähteä sinne. Ettei tarvitse etelässä sitten pettyä ravintolan seinäkoristeisiin, kun ”no ei tää nyt ollut ihan sitä mitä mä ajattelin”.

 12. CougarWoman kirjoitti: Vastaa

  Heh, rupesin just miettimään mun kodin ”sisustusta” (lainausmerkeissä, koska todella löyhä käsite omalla kohdallani :D). Seinällä mummun 50-vuotislahjaksi saama Lapin ryijy, jossa poroja ja revontulia. Saunassa lämpömittari, johon polttamalla kirjailtu poro…pukuhuoneessa poronsarvista tehty naulakko aamutakeille, makuuhuoneen vetoista puulattiaa peittämässä porontalja. 

  Ja olen siis kotoisin suht pohjoisesta, vaan en kuitenkaan edes (ihan) Lapin läänistä… 

  Mun koti on stereotypia itsessään!!! 😀 

 13. Nii kirjoitti: Vastaa

  ”Koko Lapin (tai saamelais-) kulttuurin niputtaminen porontaljoihin ja poronsarviin on vaan yksinkertaisesti todella väsyttävää. Ei se itse kulttuuri liity sisustukseen millään tavalla.”

  Tämähän se on mikä itsellä hiertää myös. Ja valitettavasti vaan myös tämän hotellin avajaisissa oli mikälie nokinaamashamaani ollut heilumassa. Keksisivät jotain uutta…

  Autenttista Lappia ruokapöydässä? Täällä lappilaisessa (ja saamelaisessa) kodissa syödään tällä viikolla mm. taimenkeittoa, metsopaistia, hirvenlihasta tehtyä jauhelihakastiketta, pinaattilättyjä ja kasvispastaa. Sieniähän täällä ei syö juuri kukaan (poronruokaa) ja Norjan kassilohi haisee isän mielestä lähinnä koiranpissalle. 😀 Leipäjuusto on kyllä hyvää! Ja hillat myös.

  Joo tavallaanhan se on ihan kiva että viedään ja blaablaa ja jeejee. Valitettavasti vaan itsellä vähän ns. vituttaa kun Lappi ja saamelaiset kelpaa kyllä ravintolan ja hotellin inspiraatioksi ja kirjamessuille pällistelemään ja sit ollaan että wooou tää on niin siistii, mutta ootapa kun ne saamelaiset menee sanomaan että hei, me haluttais ite mm. määritellä ketä me ollaan ja ku ei noi teiän neljäntuulenlakit taaskaan naurata, niin jo ollaan tyhjästä nillittäviä huumorintajuttomia dorkia jotka vaan vie suomalaisten verorahat. Siinä maailmassa jossa pilailukaupasta ei enää saa hirveitä mekkoja joita kutsutaan lappalaisasuiksi, saamelaiset saavat itse määritellä itsensä, kukaan ei pilkkaa joikua, kukaan ei huutele nunnukaa perään ja lapsikin pääsee kouluun äidinkielellään, tällaisetkin hotellit vois saada aikaan lähinnä niitä positiivisia tunteita. 🙂

  MUTTA hyvä burgeri on aina hyvä. 🙂

 14. Nāiádes kirjoitti: Vastaa

  Hep! Täällä ilmoittautuu yks huumorintajuton ja tyhjästä nillittävä saamelaisdorka ; )

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.