Vastauksia kusi-gateen

Viime viikolla kirjoittelemastani Itsestäänselvyyksiä-postauksesta virisi kommenttiboksiin yllättävä keskustelu puskiin pissailun (ja pissattamisen) vaikutuksista ympäristöön. Kusi-gate-keskustelussa pohdittiin mm. järvien rehevöitymistä, pissan käyttämistä lannoitteena, pissan steriilisyyttä, hipin pissailua, aikuisten ja koirien pissejä sekä Tampereen viime vuotista järviepidemiaa.

Puskapissakauden Kesän lähestyessä päätin hakea vastauksia kusi-gaten ratkaisemiseen kääntymällä asiantuntijan puoleen. Sanna Markkanen on toiminut kunnallisena ympäristövirkamiehenä eri kunnissa 1980-luvun lopulta lähtien. Alla Markkasen näkemyksiä asiasta:

’Hätä ei lue lakia ja ehkei lakikirjaa kourassa olekaan kellään, kun pissahätä yllättää ja vessaa ei ole lähellä. Lasten hätäpissaaminen puistoissa tai järven rannoilla ei ole suuri uhka vesistölle tai luonnolle ja etenkin kun pissaillaan paikkoihin, jossa ne imeytyvät maaperään. Syytä lapsille(kin) on opastaa, että suoraan veteen ei pissata. Ja tietenkin muut puiston tai rannan käyttäjät on syytä huomioida siten, että pissataan kaukana leikkipaikoista ja rantahuopien levitysalueilta.

Ihmisten jätökset voivat aiheuttaa vesistöjen rehevöitymistä, jos ne suuressa määrin esim. jätevedenpuhdistamon, –pumppaamon tai -putkien rikkoutumisen vuoksi sinne puhdistamattomina pääsevät. Tällöin haittavaikutusten suuruus riippuu vastaanottavan vesistön tilasta.

Rehevöitymisen sijaan haittaa saattavat aiheuttaa tauteja aiheuttavat mikrobit jo pieninäkin pitoisuuksina. Tampereella viime kesänä vatsatautia aiheuttaneen järviepidemian syypääksi todettiin norovirus. Noroviruksia erittyy runsaasti sairastuneen henkilön ulosteisin ja siten ulosteen joutumista veteen on vältettävä viimeiseen hätään asti.  Muutamalla ulostekikkareella tai -parvella ei järven rehevöitymisen kannalta ole merkitystä, mutta tautien leviämisen kannalta merkitys voi olla suuri. Valvira (sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto) on antanut tapauksen tiimoilta ohjeita ja niissä painotetaan kiinnittämään huomiota hygieniaan, mm. kädet tulee pestä vessassa käynnin jälkeen, vaipanvaihto pesuineen tulee tehdä muualla kuin uimavedessä ja uimista tulee välttää ripuli- ja oksennustaudin aikana.

Totta on, että etenkin kaupungeissa hulevesien (mm. katualueiden ja muiden yleisten alueiden sade/sulamisvedet) mukana ravinteita kulkeutuu puhdistamatta vesistöihin. Niitä syntyy mm. pihojen, puistojen lannoittamisesta, jätevesiputkirikoista ja eläinten (koirien ja lintujen) ulosteista. Hulevesien laatua tutkitaan valtakunnassa parhaillaan ja siihen kiinnitetään koko ajan enemmän ja enemmän huomiota ja haittoja pyritään ehkäisemään mm. käsittelemällä vesiä altaissa tai suodattamissa ennen vesistöön laskemista. Usein sopivan käsittelytilan löytäminen on tiiviissä keskustassa hankalaa. Tekemistä tällä saralla vielä riittää.

Pissaa voi käyttää kasvien lannoitteena kotipuutarhassa.  Lisätietoja virtsan käytöstä lannoitteena löytyy esim. huussi.net –sivustolta. Kun omat lapseni olivat pieniä, sai anoppini kuningasajatuksen liuottaa pissaista kertakäyttövaippaa ämpärillisessä vettä, jotta saisi siitä lannoitetta kukkapenkkiinsä. Voitte ehkä arvata mitä yön aikana ämpärissä vaipalle oli tapahtunut (tai voitte kokeilla itse). Vaippojen imukyky tuolloin, noin 20 vuotta sitten, oli jo erinomainen!’

– Sanna Markkanen

IMG_6779.JPG

IMG_6211.JPG

Kiitos kaikille keskusteluun osallistuneille sekä erityisesti Sannalle kattavasta vastauksesta.

Uimakelejä odotellessa,

ihanaa keskiviikkoa kaikille!

Share

8 kommenttia

 1. Vierailija kirjoitti: Vastaa

  Hei ihan paras!!!!! ;D KIITOS TÄSTÄ! (KIN)!

 2. CougarWoman kirjoitti: Vastaa

  Noroviruksia erittyy runsaasti sairastuneen henkilön ulosteisin ja siten ulosteen joutumista veteen on vältettävä viimeiseen hätään asti.”

  Kieli poskessa vai tahattomasti hauska? 🙂

 3. kateliini kirjoitti: Vastaa

  Mahtavaa, faktat pöytään,

  ja jauhot suuhun nillittäjille!

 4. AMM kirjoitti: Vastaa

  Heh, kusi-gate. Pakko olisi lisätä tähän omakohtainen tilanne raskausviikolla 23: juoksulenkillä pakko käydä välipissalla. Metsässä helppoa, muualla ”soveltavampaa”. Onneksi väliin osuu toisinaan jäähalli tms. välietappi. Meillä 2v9kk neiti, jonka olen tuonut pariin otteeseen puistosta kotiin märissä housuissa. Puskapissa on tähän nähden ihan mukava vaihtoehto. Tosin en ehkä tätä ihan tuolla Pikku Kakkosen puistossa toteuttaisi, mutta siinä onkin kahviloita ym. ympäriinsä.

  Kiitos kivasta blogista. Hauska seurata, kun kohta ollaan Taysissa samalla asialla ja vanhempikin aika samaa ikää.

 5. Asikaine kirjoitti: Vastaa

  Haha! En itse edes huomannut asian hauskuutta ennen kuin nyt ;D

 6. Asikaine kirjoitti: Vastaa

  Olkaattes hyvä! Paitsi, että nyt on Markkasta kiittäminen 🙂

 7. Asikaine kirjoitti: Vastaa

  Halusin selvittää, että miten tää homma ny menee sillain niinku kunnolla 😀

 8. Asikaine kirjoitti: Vastaa

  Kiitos kivasta kommentistasi. Joo, tää pikkulapsille tyypillinen pidätyskyvun puute tulee tässä raskaana ollessa aika tutuksi itselleen, mutta ei oo vielä onneksi pitänyt puskaan mennä, vaikka kiire välillä tuleekin 😀

  Ja hei, paljon onnea odotukseen ja tulevaan sinne!! 🙂 Kiva, että lueskelet!!

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.