Tutkimus: Mikä helvetti varhaiskasvatuksen opettajia vaivaa?

Hyvää maanantaita! Aamun Hesari uutisoi, ettei palkankorotuksella ollut vaikutusta pääkaupunkiseudun huutavaan pulaan varhaiskasvatuksen opettajista. Jo toissa vuonna uutisointiin, että yli 40 prosenttia lastentarhanopettajista harkitsee alan vaihtoa, eikä tilanne muuttunut, vaikka Helsinki ja Espoo nostivat varhaiskasvatuksen opettajien palkkaa 175 eurolla kuukaudessa ja Vantaa 145 eurolla kuukaudessa!

Koska olimme tästä yllättävästä uutisesta niin uskomattoman ällistyttävän yllättyneitä, käynnistimme välittömästi tutkimukset palkankorotushankkeen epäonnistumisen syiden selvittämiseksi. Laskukoneen sekä empiirisen menetelmän lisäksi Kutsumusammatissa rahaa se on leikkirahakin –tutkimuksessa käytettiin välineenä muistia (lyhytkin riitti) ja kyyristyttiin hetkeksi tutkimushuoneen lattialle aamupiiriin miettimään tutkimusongelmaa: mikä helvetti kaikkia varhaiskasvattajia oikein vaivaa?

Tutkijat yllättyivät tutkimuksessa ilmenneistä havainnoista melkein yhtä paljon kuin hallitus syntyvyyden laskusta.

Ratkaisevin havainto oli merkittävä, etenkin päättäjille tieto tuli aivan puskista: toisin kuin yleisesti on kuviteltu, varhaiskasvatuksen opettajat osaavatkin laskea. Huolimatta stressaavasta ja vastuullisesta kutsumustyöstään, empiirisessä tutkimuksessa selvisi varhaiskasvatuksen opettajilla olevan korkeakoulututkinto sekä selkeän enemmistön tietävän esimerkiksi, ettei seitsemän pikkulasta ole ihan sama kuin kahdeksan pikkulasta (tämä oli jopa monelle vuoden 2015 poliittiselle päättäjälle vaikea ymmärtää, mutta varhaiskasvatuksen opettajilla huomattiin olevan ammatissaan kehittynyt, selkeä konkreettinen käsitys lukujen eroista).

Toinen Kutsumusammatissa rahaa se on leikkirahakin –tutkimuksessa tehty läpimurto oli huomata monien varhaiskasvatuksen opettajien kykenevän kuormittavasta työstään huolimatta muistamaan yllättävän tarkasti jopa parin vuoden takaisia yksityiskohtia, jotka moni on unohtanut.

Erityisesti monille mieleen oli jäänyt vuosi 2017, jolloin lastentarhanopettajien lomarahoja leikattiin 30 prosenttia, jolloin käytännössä palkka aleni noin 450 euroa vuodessa (liittyy vahvasti myös ensimmäiseen havaintoon: laskutaito). Samana vuonna lastentarhanopettajien työaikaa myös pidennettiin lisäämällä työaikaa 30 minuuttia per viikko, vaikka päiväkotihenkilökunnalla ei usein ole mahdollisuutta edes lakisääteisiin taukoihin.

Melko järkyttävänä tietona tutkimuksessa tuli myös havainto varhaiskasvattajien haluttomuudesta puhaltaa ”yhteen hiileen”. Kutsumusammatistaan huolimatta varhaiskasvattajat eivät olleet osanneet arvostaa viime vuonna (katso havainto kaksi: muistaa vuoden takaisia asioita) uutisoitua pääkaupunkitasoista herrasmiessopimusta. Palkkakartellin Herrasmiessopimuksen avuin kolmessa pääkaupunkiseudun kunnassa lastentarhanopettajien kuukausipalkat oli pysäytetty 2 300 euron tietämille työ- ja virkaehtosopimuksen mukaisen minimipalkan ollessa 2 304,88 e.

Lisäksi Kutsumusammatissa rahaa se on leikkirahakin –tutkimuksessa havaittiin varhaiskasvattajien omituinen tarve asuntoon työpaikan läheisyydessä. Varhaiskasvatuksen ammattilaiset olivat jostain saaneet tietää, että asuminen olisi selvästi kalleinta ja asumismenojen kasvu nopeinta pääkaupunkiseudulla: Espoossa, Vantaalla ja Helsingissä. Tutkimusryhmälle ei selvinnyt, kuka tiedon oli kertonut varhaiskasvattajille, mutta ”herrasmiessopimuksen” laatijatkin haluaisivat sen mielellään tietää.

Lisäksi tutkimusryhmän kerätessä taustatietoja selvisi varhaiskasvatuksen olevan nykytiedon mukaan kaikkein tärkein oppimisen ja kasvamisen vaihe, ja että OECD, Maailmanpankki, YK ja EU kehottavat panostamaan varhaiskasvatukseen, ja investoinnin lasketaan tuovan yhteiskunnalle seitsenkertaisen tuoton. Mutta nämä tiedot päätettiin hetken pähkäilyn jälkeen siirtää takaisin Ei vaikuta! –arkistoon, jossa niitä on jo aika monta vuotta tarpeettomana säilytetty.

Seuraavaksi tutkimusryhmä siirtyy tutkimuksen toiseen osioon, jonka tutkimusongelma on Kuka yllättyi, ettei pääkaupunkiseudun palkankorotus purrut varhais­kasvatuksen opettajapulaan?

Tutkimusmenetelmä: Käsi pystyyn! -laskenta

Jep. I rest my case.

Lue myös:

Tervetuloa synnytystalkoisiin!

Ihan pari kelaa, et jengin syntyvyys kehittyis positiivisesti

Näistä voisi olla hyvä olla hyvä pikkulapsiaika tehty

Ei leikkirahaa!

Isilehmät on vittu töissä!

Share

14 kommenttia

 1. vakaope kirjoitti: Vastaa

  Juuri näin. Varhaiskasvatusjohtajat ja aluepäälliköt jaksavat toki aina muistuttaa, että peruspalkan päälle tulee erinäisiä lisiä. Kyselin omalla työpaikallani ensin kahvihuoneessa n. 10 työkaveriltani, joista yksikään ei saanut henkilökohtaista lisää (vastuutehtävistä huolimatta). Kaksi vanhempaa työntekijää sai toki työkokemuslisää, joista maksimimäärä tulee jo 10 työvuoden jälkeen = palkka ei siitä nouse. Satasen luokkaa tämä lisä nettona.

  Menin sitten tiedustelemaan johtajalta henkilökohtaisen lisän myöntämiskriteereistä, kun niitä kerran aluepäällikkö taas haastattelussa mainosteli. Johtaja sanoi ensin, ettei sellaisia ole meillä lainkaan, ei ole kuullutkaan moisesta! Tästä suivaantuneena printtasin intrasta hänelle tietoa aiheesta, mutta eipä ole johtaja palannut asiaan.

  1. Nu kirjoitti: Vastaa

   Meidän kaupungissa on todella korkea vaatimus henk.koht.lisään (tyylillä sinun pitää kehittää koko työyhteisöä), mutta kököintä siinä on se, että jos sulle jostain syystä myönnettäisiin lisä, niin se otetaan joltain pois. Ja se otetaan joltain saman alueen/yksikön työntekijältä pois. Koska noihin käytetään joku tietty summa vuodessa, jota on joka vuosi leikattu. Niin kuka sitä uskaltaa hakea edes, kun tietää että se otetaan sun työkaverilta pois.

   Eli ihan sama kauanko oot töissä, niim ei se palkka mihinkään nouse.

   Ite oon töissä ltona niin kauan kunnes keksin jonkun paremman duunin.

   1. Nu kirjoitti: Vastaa

    Ainii unohin ihan. Kiitos Maiju kun jaksat tuoda esille varhaiskasvatuksen epäkohtia.

 2. Liina kirjoitti: Vastaa

  Erittäin hyvin kirjoitettu ja raskaasta aiheesta huolimatta hauska teksti, kiitos!! ❤️

 3. Hoitsu vaan kirjoitti: Vastaa

  Kyllä minäkin autan vanhustyössä tuota suomen vientiteollisuutta lomarahojen pienennyksillä ja työajan pidentämisellä. Joopajoo. Eniten minua ärsyttää se että aina vedotaan siihen että kun teillä on lomapäiviä niin paljon. Minä vaihtaisin heti 8 lomapäiväni pois jos joka vuosi saisin viettää joulun, uuden vuoden, hiihtoloman, pääsiäisen, vapun ja juhannuksen silloin kun muutkin. Ja sitten ihmetellään hoitajapulaa. Niin vanhuksilla kuin lapsilla. Pari kertaa on haastettu kunnan päättäjiä tulemaan meille töihin päiväksi. Eka kerralla tuli yksi. Toisella kerralla yksi lupasi, mutta perui tulopäivänä vedoten sairastumiseen tms. Kuinka sattuikaan…

 4. Hanna kirjoitti: Vastaa

  Tää kirjoitus oli timanttia jonka toivoisin myös jokaisen päättävän lukevan ??

 5. Torey kirjoitti: Vastaa

  Tää oli hyvä!

  Ja siis lto puolella on tosiaan pulaa vähän kaikkialla, mutta kohta on pulaa kyllä muistakin! Nimittäin noi työajan pidennykset jne. koskee myös avustajia ja lastenhoitajia. Että tuntu typerältä se muutama minuutti jokaiseen työpäivään itsellä avustajana ja muilla kun se lykättiin siihen pisimpään iltavuoroon. Kuulemma tuntui tuskasen pitkältä, vaikka kyse oli vain puolesta tunnista. Mutta turhat puolituntia. Ei siitä hyötyä ollut, haittaa vaan kun ihmisiä kiukutti!

  Ja muistan kun joskus opiskelijana olin kesätöissä päiväkodissa ja yksi lastenhoitaja, joka jo sen 20 vuotta oli ollut alalla ja sai kaikki mahdolliset lisät, keskusteli palkoista. Toisen työkaverin mies tienasi yli 2000€ harjoittelussaan, vailla ammattipätevyyttä, ja tämä alansa ammattilainen hoitoalalla ei päässyt edes lisineen siihen summaan. Mutta on se sentään kutsumusammatti. 😀

  Itsehän olen jo vuosia pohtinut alanvaihtoa.
  Kirjoitin omista työkuvioistani jokin aika sitten:
  https://naissanelioissa.wordpress.com/2019/07/10/viittomakielen-ohjaajan-tyot/

 6. Ex-ope kirjoitti: Vastaa

  Kiitos!
  Olen itse alaa jo vaihtanut ex -varhaiskasvatuksen opettaja ja palaan töihin kutsumusammattiini päiväkotiin vaikka heti seuraavana aamuna, kunhan palkat alkavat kolmosella.
  Tällä hetkellä teen puolet helpompaa työtä, jossa en ole vastuussa kenenkään hyvinvoinnista ja liksa on naurettavan paljon parempi.

  Tsemppiä kaikille teille, jotka ette vielä ole luovuttaneet! Taistelu jatkuu!

 7. Never again kirjoitti: Vastaa

  Kiitos tästä postauksesta, joka sai sekä nauramaan että itkemään. Minä olen myös muihin hommiin lähtenyt entinen varhaiskasvatuksen opettaja. Itsellä painavin syy ei ollut palkan huonous vaan täysin mahdottomat työolot. Lakia rikotaan räikeästi päivittäin, varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa määriteltyjä tavotteita ei ole mitenkään mahdollista täyttää ja koko henkilökunta on aivan lopussa. Johdolta ei saa tukea vaan he keksivät jatkuvasti uusia keinoja kiertää pykäliä ja pitää päiväkodin täyttöaste maksimissa. Toiminta ei enää mielestäni ollut turvallista eikä millään tavalla hedelmällistä. Näin suuren kaupungin kunnallisessa varhaiskasvatuksessa. Yksityisellä puolella homma on vielä kamalampaa.

  Palkan pitäisi nousta useilla sadoilla euroilla, että edes harkitsisin paluuta varhaiskasvatukseen. Tällä hetkellä palkkani on pari sataa euroa pienempi kuin se olisi varhaiskasvatuksen opettajana, mutta elämänlaatu on noin sata kertaa parempi. Tällä hetkelläkin työskentelen lasten kanssa ja voin hyödyntää pedagogista osaamistani sellaisissa oloissa, jossa se on mahdollista.

 8. Kirsi kirjoitti: Vastaa

  Hyvä artikkeli. Kiitos!!! Näin se on.

 9. Mahtavasti kirjoitettu, Asikaine :—D

 10. Ellu kirjoitti: Vastaa

  Asiaa. Lisätään vielä inkluusio ja vasut sun muut paperityöt niin kylä lähtee! Nimittäin ammattilaiset varhaiskasvatuksesta.

 11. Maikki kirjoitti: Vastaa

  Upea teksti, joka nauratti kunnes itketti. Kiitos.

 12. Asikaine kirjoitti: Vastaa

  KIITOS KAIKILLE KOMMENTEISTA!!

  Ja uusista näkökulmista ja erittäin hyvistä pointeista, olisi pitänyt huomioida myös niitä (esim inkluusio jne) tekstissäni!!
  Tämä aihe saa kyllä saakelin raivoihin 🙁

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.