Tunti lisää lapselle

Yhteistyössä: Vileda & Lastenklinikan Kummit

Vileda lahjoittaa 100 euroa lasten ja nuorten mielenterveystyölle. 

 

Innostuin välittömästi Viledan ja Lastenklinikoiden Kummien lasten ja nuorten mielenterveystyötä tukevasta kamppiksesta, joka haastoi bloggareita kertomaan aikaa säästäviä siivousvinkkejä. Arkea ajellaan välillä oravanpyörällä, joten pienetkin lisäykset yhteiseen aikaan tulevat tarpeeseen.

Alkuun mietiskelin tärkeänä vaikeimman kautta sekä kaikkien aikaa tuhlaten erikoisvinkkejä: robotti-imuria sekä torpparinjärjetöntä silitysrautaa, jolla voi silittää verhot niiden roikkuessa ikkunassa. Ostosteevee-scifi-ajatus katkesi tosiasiaan, ettemme ole vuoden asustelun aikana saaneet asennettua verhotankoja yhteenkään ikkunaamme -verhoista puhumattakaan. Koin parhaakseni jakaa perusperttikäytäntöjä, jotka toimivasti helpottavat omaa arkeani. Toivottavasti vinkeistä on apua!

Hanki helppoja ja näppäriä säilytysratkaisuja

Ei aina voi onnistua, ehtiä tai jaksaa järjestellä. Suosittelen hommaamaan näppäriä (mahdollisimman isoja) säilytysratkaisuja, jonne voi hätä- joka tilanteessa sulloa lojuvat tavarat ja epäjärjestyksen. 

dsc_0407.jpg

Pojan huoneen nurkassa tänöttävä sirkusteltta on erinomainen kätkö, jonne voi minuutissa kahmaista kaikki lattialla pyörivät pehmolelut, pallot, pelit, autot ja junat. Tarralla teltan ovi kiinni rips raps ja feng shui on kohdallaan. Huomenna kuitenkin kaikki sekopäänallet ajelevat palikoita heitellen kaikki autot ja junat ympäri ämpäri lattioita tuttuun kaaokseen asti. Myös olohuoneen nurkasta löytyy iso vihreä lelukoppa, jonne illan päätteeksi voi helposti viskellä päivän leikit.

dsc_0446.jpg

Sängyn alle kannattaa hankkia laatikko tai suuri matkalaukku, joka syö mahan täydeltä ympäriinsä lojuvia asioita. Vessaan suosittelen ovellista kaappia, joka kätkee sisälleen hammasharjojen lisäksi vaipat, paperit, pimpulat ja ylimääräisen pyykkikorin. 

Ota lapsi mukaan siivouspuuhiin, tee siivoilusta yhteistä aikaa

Vielä pienemmästä pitäen Poika on tärkeänä touhottanut mukana puuhastellessani kodin askareita: pyykkejä, tiskejä, kokkailuja, remppoja. Yleensä pieni apulainen hidastaa siivoushommia, mutta pakollisia kotitöitä voi myös hoitaa leikin varjolla yhdessä etananvauhdilla.

Laittaessani puhtaita vaatteita narulle, annan Pojan tyhjennellä pyykkikorista pyykkejä lattialle. Niiden takaisin kauhaisemiseen ei mene puolta minuuttia kauempaa ja Poika on onnellinen viskoessaan vaatteita olkansa yli ja osallistuessaan tärkeisiin askareisiin. Kylppäriä pestessäni otan Pojan mukaan säätämään ammeen ja ämpärin kanssa. Imuroidessani annan Pojan vuorollaan heilutella imurin vartta samalla, kun itse välillä nostelen vaatteita ja tuoleja imurin tieltä. Viime kerralla olin huomaavinani pienen siivoojan jo kurottelevan imurilla villakoirien perään. Vuoden päästä uskoisin säästäväni aikaa ottamalla Pojan apuun, sikäli mikäli hän vielä on hommista yhtä innoissaan.

Laita tiskikoneeseen vähän kaikkea

Tiskikone on parasta, mitä tiedän. Astioiden puhdistamisen lisäksi koneeseen voi kipata leluja (dublot, legot, muovijunat, kylpylelut, ämpärit, lapit yms), urheilukamppeita (urheilusuojat, lippalakit, kypärät), työkaluja (muovikahvaiset pihdit, vasarat, kulmaraudat yms.), kumppareita. Huom! Osa erikoistavaroista kannattaa laittaa pesupussiin tiskikoneeseen laitettaessa ja urheilukamojen sekaan ei kannata laittaa puurolautasia tai muita astioita.

Ajastele

Ylioppilaslahjarahoilla ostamassa (lue: yli kymmenen vuotta vanhassa, epä-scifissä) pesukoneessani on ajastin. Talon ollessa tyhjänä en uskalla jättää pesukonetta päälle ja liian usein on (muka) vaikea löytää parin tunnin rakoa, jolloin emme lähtisi puistoon tai kauppaan poikkeamaan. Täytän koneen usein illalla mennessäni nukkumaan, klikkaan ajastimen päälle ja laitan pyykit narulle herättyäni. 

dsc_0505.jpg

 Pyydä apua naapureilta, ystäviltä ja/tai sukulaisilta

Jos kun pyykkivuori kaatuu päälle, vaatteita ei saa itse lajiteltua, pihassa on kuusi mottia halkoja tai ikkunat ovat toista vuotta pesemättä ja voimat tuntuvat loppuvan, pyydä apua! 

Iloksemme meillä ramppaa usein kyläilijöitä, joille välillä nakki napsahtaa grillin ulkopuolellakin. On napsahdellut vaatekaappijärkkäystä, halkojen kantelua – siivoiluavuista ja remppaporukoista puhumattakaan. Appivanhempieni vierailujen jälkeen huomaan lattian kiiltävän mystisesti sekä tiskikaapin tyhjentyneen tyhjistä maitopurkeista. Anna leppoisissa illanvietoissa muillekin tehtäviä  -laitatko sää nää tiskit koneeseen ja jos sää viitsisit kantaa nää tuolit sinne. Homobileidensä jälkeen Hippi oli vaipunut portailla seuraavan päivän epätoivoon tiskikoneen ollessa vielä rikki (kertseistä ei pippaloissa oltu kuultukaan). Naapurin muija seivasi tilanteen ennen myrskyn minun saapumistani viemällä kaikki juhlien jälkeiset tiskikasat viereisen talon tiskikoneeseen. Kuulemma suuri palvelus siinä vaiheessa! Pakota kavereita haravoimaan ja ota naapurin apuja vastaan. 

Toivottavasti jokaisella olisi joku, jolta uskaltaa pyytää siivousapua, kun tilanne sitä vaatii. <3

DSC_0407.JPG

Ennen kaikkea: Ole armollinen itsellesi (ja muille):

Koita välttää turhaa siivousstressailua. Tee lista, mitä kaikkia pahoja asioita seuraa muutaman päivän seisovista tiskeistä ja pyykeistä tai sekaisesta eteisestä. Koita joskus sulkea ovi ja kuvittele huoneen tai jopa koko kämpän olevan ihan siisti. Mieti, tarvitseeko kahvittelemaan tulevaa ystävää varten siivoilla tai edes pyyhkiä kahvinporoja pöydältä. Jos hyvä säkä ystävä käy, hän tekee sen kanssasi ja näyttää jipot verhojen silittämiseen.

 

Iloista viikkoa kaikille kiireisille, siisteille ja siivottomille!

Postaus on osa ”Tunti lisää lapselle” – hyväntekeväisyyskampanjaa, joka painottaa perheen yhteisen ajan tärkeyttä. Lastenklinikoiden kummien kanssa yhteistyössä toteutetulla kampanjalla kerätään rahaa lasten ja nuorten mielenterveystyön kehittämiseen. Vileda lahjoittaa 100 euroa jokaista kampanjan aikana tehtyä aikaa säästävää siivousvinkkiä kohden (yksi postaus / bloggaaja).

Suomessa jo joka kymmenes lapsi ja nuori tarvitsee psykiatrista hoitoa. Yksi merkittävä syy mielenterveysongelmien lisääntymiseen on asiantuntijoiden mukaan perheiden aikapula. Nyky-yhteiskunnan monissa paineissa ajan löytäminen perheelle ei ole helppo tehtävä. 

Vileda on jo kerännyt Kummien kautta lähes 70 000 euroa lasten ja nuorten mielenterveystyön kehittämiseen. Kampanja tulee näkymään myös Viledan omissa kanavissa, kuten Facebookissa, jossa esitellään myös bloggaajien kirjoittamia vinkkejä.

 

 

Share

4 kommenttia

 1. Hanna /Vileda kirjoitti: Vastaa

  Hei,
  Kiitos postauksestasi ja hyvistä vinkeistä 🙂

 2. Ladybugs mama kirjoitti: Vastaa

  Hyviä vinkkejä.. meillä ainakin hallitsee ihan aina hallittu hallitsematon kaaos. 😮 Ja hyvän asian puolesta!

 3. Asikaine kirjoitti: Vastaa

  Kiitos teille kamppiksesta!!

 4. Asikaine kirjoitti: Vastaa

  Kuulostaa tutulta!! 🙂

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.