Viime viikolla osallistuimme naapurin muijan kanssa työväenopiston tapaksia ja pinxtoja -kurssille.
Kokkasimme porukalla illan menun, johon kuului gazpachoa, espanjalaista tortillaa, appelsiini-oliivisalaattia, marinoitua punasipulia, sitruunaista feta-perunasalaattia, täytettyjä makkaraperunoita, tatti-tomaattileipäsiä, paistettuja jättikatkarapuja, appelsiinikanaa ja aliolia, patatas bravas, lihapullia ja paistettua manchegojuustoa.
Kurssin vetäjä piti ehkä turhan topakkaa komentoa köksän luokassa Hei kuka on leikannut persiljaa näin? Kuka on leikannut? Tästähän saisi siis potkut ravintolassa! Siis kenen tää desin mitta on, kuka mittasi jotain? Siis ei mitään saa mitata! Älkää _koskaan_ käyttäkö kokatessanne mittaa! Oman elämänsä Gordon Ramsaysta huolimatta (tai ansiosta) oli meillä aika hauska ilta.
Kaikki kokkaamamme tapakset ja pinxtot olivat todella maukkaita, vaikka punkku ja tunnelmavalaistus köksän luokasta uupuivatkin. Söimme liikaa valkosipulia ja kaikkea muutakin. Monet illan tarjottavista oli yksinkertaisia toteuttaa ja helposti valmisteltavissa vaikka etukäteen illan juhlia varten. Aijon kokkailla samoilla resepteillä kotonakin.
Tässä muutamia ohjeita, jotka olivat mielestäni helppoja, yksinkertaisia ja herkullisia.
Gazpacho – Andalusialainen tomaattikeitto
1/2 kg kypsiä tomaatteja
1 kpl punainen paprika
1 kpl kurkkua
1 kpl valkosipulin kynsi
1/4 osa pienestä sipulista
1/2 kpl sitruunan mehu
1/2 dl oliiviöljyä
1-2 dl tomaattimehua
suolaa, cayannepippuria
Jamon Serranoa
Pese tomaatit ja paloittele tehosekoittimen astiaan. Paloittele kuorittu kurkku, sipuli ja valkosipulin kynsi sekä paprika. Soseuta, lisää öljy ja mehu. Soseuta, kunnes keitto on tasaista. Laita suolaa ja lisää hieman vettä, jos sose tuntuu liian paksulta. Laita jääkaappiin kylmenemään. Tarjoa laseista. Halutessasi voit asettelella keiton päälle uunissa rapeaksi paahdettua jamon serranoa.
*
Patatas Bravas
1 kg perunoita
2 prk kokonaisia tomaatteja
1 rkl etikkaa
1 rkl sokeria
3 kpl valkosipulin kynttä silppuna
tabascoa, suolaa, timjamia, persiljaa
Paloittele säilyketomaatit kattilaan ja lisää mausteet. Keitä kasaan ja maista. Pese ja pilko perunat. Laita öljytyt perunat pellille ja paahda uunissa 200C asteessa rapeiksi. Kaada tomaattinen kastike perunoiden päälle ja paahda vielä hetki. Lisänä voi tarjota aiolia.
*
Aioli
3 kpl valkosipulinkynttä
suolaa
1 kpl kananmunaa
1 kpl keltuainen
1 tl valkoviinietikkaa
2 dl rypsiöljyä
1/2 dl oliiviöljyä
Laita ainekset (paitsi öljyt) korkeaan, kapeaan astiaan ja hienonna sauvasekoittimella. Kaada öljy ohuena nauhana joukkoon sekoittaessasi seoksen alkaessa paksuuntua. Maista suolaisuus ja happoisuus. Anna tasaantua jääkaapissa hyvin peitettynä.
*
Paistettu Manchego-juusto
Manchegoa
vehnäjauhoja
korppujauhoja
kananmunaa
rypsiöljyä paistamiseen
Leikkaa juusto annospaloiksi (esim 1 cm paksuiksi kolmioiksi). Leivitä juustopalat: laita kolmelle lautaselle 1)vehnäjauhoja 2) munia, joiden rakenne on vatkattu rikki 3) korppujauhoja. Kierittele juustot ensin venhäjauhoissa, sitten munassa, sitten korppujauhoissa. On tärkeää, että juuston pinta leivittyy kauttaaltaan! (leivityksen voi tehdä esim etukäteen ja laittaa leivitetyt palat jääkaappiin kelmun alle odottamaan)
Paista jääkaappikylmät juustopalat pannulla kohtalaisella lämmöllä.
*
Sitruunaisen feta-perunasalaatin ohje täällä
*
Sitruunasilkki eli Possen ohje täällä
*
Huom! Jakamani reseptit ovat nyt aika isolle porukalle, kannattaa puolittaa tai muuten vähän vähennellä määriä tilanteen mukaan!
Muistakaa: Älkää _koskaan_ käyttäkö kokatessanne mittaa!
Jaan vielä lisää kurssilta saamiani reseptejä, kun saan aikaiseksi kokkailtua Hipille espanjalaisen illallisen. (Saa huikata, jos joku tietty jäi luettelemastani illan menusta mietityttämään, niin lisään ohjeen heti.)
Ihanaa lauantaita kaikille!
Mittaamista kyllä kummasti hankaloittaa jos ohjeessa lukee puoli oliiviöljyä.
T. Viisastelija
Puoli ku puoli! MITTAAMINEN ON KIELLETTY!
PS. korjasin ohjeeeseen 😉
NÄLKÄ.
Hei kiitti! Mä kuolaan täällä näitä, vaikka pitäis tehdä synttärikakkua. Jään odottamaan loppuja reseptejä.
ÄLÄ KÄY RUOKAKURSSEJA! Maailma tarvitsee huonoja kokkeja!
Hyvältä kuulostaa ja näyttää! Mä olin kerran siskon kanssa työväenopiston sushikurssilla ja siellä oli muuten hauskaa, mutta muiden kurssilaisten maaniseen raaka-aineiden hamstraamiseen ja niiden mustasukkaiseen pimittämiseen meinasi mennä vähän hermot. Tarkoitus oli ymmärtääkseni kokata yhdessä ja syödä porukalla maistellen kaikkien tekemiä ruokia, mutta väki piti kiinni omistaan niin, ettei kaikkea todellakaan päässyt maistamaan. No, saihan sieltä ne kaikki reseptit mukaan… Mutta opettaja oli meidän kurssilla tosi mukava! 😀
Joo, teki heti mieli tehä näitä kaikkia uudestaan, kun etin kamerasta kuvia 🙂 Ny vaan perunaostoksille!
Koitan pian laittaa lisää. (ehkä jopa tänään jo teen jälkkäriksi manchegoja:)
Mukavia synttäreitä!
se sun ruisleipäkin oli jo liian hyvää!
😀 En usko, että tää tilanne yhdellä kurssilla muuttuu ratkaisevasti!
No jopas, todella kummaa touhua!! 😀
Ei meillä kyllä sellanen meno tainnu olla kenelläkään ja jossain vaiheessa haettiin kaupasta jotain lisääkin, jos joku pääsi kokatessa loppumaan. Ja ruokaa tuli kyllä niin paljon, että kaikille riitti yllin kyllin kaikkea maistettavaksi, kun katoimme kaikkien ruoista yhteisen seisovan pöydän. Pääsi maistamaan kaikkea 🙂
Oonkin unohtanu leuhottaa sillä täällä, hyvä kun muistutit!
Tästä tulee kohta RUOKABLOGI <3
mitä vaan alat tekeen, siitä tulee hitti!
Epäselväksi jäi, miten se persilja sitten pitäisi leikata :D? Kuulostipa rennolle kurssille 😛
Ikävästi jätin kertomatta!
Eli: persiljaa ja kaikkia ruukkuyrttejä pitää leikata juuresta aina oksa kerrallaan ja yhdestä oksasta käytetään kaikki tupsut ja lehdet. (eikä siis leikellä sieltä täältä oksien latvoista parhaita paloja)
NI!
Mun ei ees tarvii mennä kauppaan, vaan omaan perunakellariin! T: nimimerkki ”Leuhkat eväät-79”
Tää ei nyt liity sitten millään tavalla kyseiseen aiheeseen, mutta kerronpa silti. Olen nyt lukenu tän sun blogin läpi tässä päivinä muutamina tyylillä:
tartteis imuroida, ommella keittiön verhot, laittaa lapsille välipalaa, pestä pyykkiä ja monta muutakin hommaa oottais tekijäänsä, mutta jospa kuitenkin lukisin parit Asikaiset vielä… Hivenen koukuttavaa, sanoisinko. Kiitos monista nauruista! Tulin tänne jäädäkseni.
Nälkä. Namkuvia. Joo, mittaaminen on turhaa puuhastelua. Kun ei mittaile, sama ruoka on aina uusi elämys.
Hei, onpas ihanaa kuulla 🙂 Mahtavaa, jee! Tervetuloa! JEE! <3
Sulla on kyllä vinha perä tuossa..
Tänään itseasiassa kokkailin aiolia: se epäonnistui, ei paksuuntunut ja jouduin heittämään pois. Hippi teki samalla ohjeella: tuli herkullista.
Perkele!
Tämä voi olla hysteeriselle reseptinatsille hankalaaa mutta jos noin hyvännäköistä settiä saa aikaan niin olen valmis hulluttelemaan.
Mä kävin viime syksynä kokkauskurssin, jossa tehtiin majoneesia superhelpolla metodilla: kaikki ainekset kerralla korkeaan sauvasekoittimelle tarkoitettuun astiaan, sekoitin päälle ja sitten vain pidetään sauvasekoitin ensin siellä astian pohjalla, ja kun majoneesi alkaa muodostua, aletaan varovasti käännellä sekoitinta sivuille niin, että öljy sekoittuu kokonaan. Ihan lopussa voi varovasti nostaa sekoitinta vähän ylös, jotta saa kaiken öljyn varmasti sekoittumaan.
Tähän settiin laitetaan siis kokonainen kananmuna (ei tarvitse erotella keltuaista), 2,5 dl öljyä, 2 rkl valkoviinietikkaa, 2 tl dijonsinappia, ripaus suolaa ja ripaus cayennepippuria. Maustaa voi valkosipulilla (= aioli), rakuunalla (= feikki-bearnaise), tomaattipyreellä (=choron) tai vaikka tryffeliöljyllä (= törkeän hyvää).
Mun ois pitäny jättää noi kaikki mitat pois noista ohjeista 😀 EI KÄYTETÄ MITTAA!
oih, nyt on kunnon hifistelyy!!
Kiitos tästä ohjeesta! Täytyypä testata, kuulostaa hyvältä! 🙂
Mää en saanut ilman tehtyä tuota majoneesia tai se ei vaan paksuuntunut. Hippi sai heti onnistumaan, kun kaatoi ohuena nauhana öljyn sekoittaessa..
Paistettu manchego – ohje pritti pliis….
No mutta sehän on niin kätevää vaan REPIÄ SORMIN siitä pussista tursottavat parhaat palat ja jättää ne muut sinne kuivumaan 😀
Paistettu Manchego-juusto
Manchegoa
vehnäjauhoja
korppujauhoja
kananmunaa
rypsiöljyä paistamiseen
Leikkaa juusto annospaloiksi (esim 1 cm paksuiksi kolmioiksi). Leivitä juustopalat: laita kolmelle lautaselle 1)vehnäjauhoja 2) munia, joiden rakenne on vatkattu rikki 3) korppujauhoja. Kierittele juustot ensin venhäjauhoissa, sitten munassa, sitten korppujauhoissa. On tärkeää, että juuston pinta leivittyy kauttaaltaan!
(leivityksen voi tehdä esim etukäteen ja laittaa leivitetyt palat jääkaappiin kelmun alle odottamaan)
Paista jääkaappikylmät juustopalat pannulla kohtalaisella lämmöllä.
AaHoo! Pakkaa veitsesi ja lähde! Sä saat potkut!