Tamperelaisäidin kalenteri valtavaksi hitiksi maailmalla

Eilen Helsingin Sanomat kirjoitti uudesta ilmiöstä, muistikalenterista, jonka arvostettu newyorkilainen suunnittelija on kehittänyt. Newyorkilaisen suunnittelijan Ryder Carrollin kehittämä systeemi Bullet Journal on noussut valtavaksi hitiksi maailmalla parin viime vuoden aikana. Isot nettisivustot, kuten Buzzfeed, Quartz ja Marie Claire, ovat kirjoittaneet siitä.

Tamperelaisäiti väittää idean olevan häneltä varastettu ja lisäksi hän väittää Bullet Journalin olevan vain tavallinen kalenteri.

P4260056.JPG

 – Kylä mää oon pitäny kalenteria jo yli kymmenen vuotta, kertoo kotitöistä yllätetty tamperelaisäiti hieman tuohtuneena. – Siis se jenkkien uus juttu, josta Hesari eile uutisoi, niin se on siis KALENTERI! Oon tässä just soittamassa niille sinne rapakon taakse, kunne ei vielä tiänny kalenterist… nekalaisäiti huutaa puhelimeen.

Saamiemme tietojen mukaan sama nekalaisäiti on aikaisemmin syyttänyt kopioinnista ja varastamisesta myös Marimekkoa , Avotakkaa ja amerikkailaisnäyttelijä Lena Dunhamia.

Mistä maailmalle levinneessä superilmiössä on kyse ?

Kyseessä on kirja, jossa on aikatauluja, päivämääriä ja tilaa muistiinpanoille, eräänlainen luettelomainen päivyri siis. Superilmiötä kutsutaan maailmalla Bullet Journaliksi ja Nekalassa ilmiö on kekseliäästi saanut nimen:

KALENTERI.

Helsingin Sanomatkin innostui uutisoimaan uuden innovaation, Kalenterin, olevan kätevä ja luotettava tapa säilyttää tapaamisia, tehtäviä ja ajatuksia. Helsingin Sanomien toimittaja myös heittäytyi testaamaan uutta muistikalenteria.

img_3158

Muistiinpanoja sisältävä kalenteri helpottaa elämää. Jos to do -listalla kummitellut asia jää tekemättä, ei hätää: sen voi siirtää seuraavan kuun listalle ja jatkaa elämäänsä aivan zeninä.  Kaikki pysyy mukana, ja kun pääsee vauhtiin, innostuu tekemään mitä erilaisimpia listoja ja parantamaan elämää samalla. Elämä paranee to do-listoilla. Kauppalista on mindfullnessia.

Kalenteri auttaa ottamaan elämän myönteisesti haltuun – voi tehdä omat muistilistat työasioille, jos ei halua katsella työkiireitä vapaa-ajallaan, jolloin katselee vapaa-ajan listoja. Ihan uskomatonta! Kääntämällä sivua saa monta vaiheessa olevaa projektia pois takaraivostaan.

img_3150

Unohtuneiden listojen päälle voi liimata vaikka hauskan tarran, niin ne eivät kuormita pääkoppaa. Mieli pysyy vapaana ja virkeänä. Esimerkkikuvassa nekalalaisäiti on piilottanut maksa perinnästä lähetetyt laskut -merkinnän töistä varastamallaan Playground Musicin IPA-olutetiketillä. Kiva tarra on samalla myös mukava muisto työkavereiden kanssa vietetyistä pikkujouluista. Elämä on taas järjestyksessä.

Kuten Helsingin Sanomamienkin artikkelissa havaitaan: lisäksi on aika eri asia kirjoittaa idea käsin ylös muistikirjaan kuin näpytellä se digitaalisesti kännykkään tai ottaa siitä kuva. Käsinkirjoittamisessa käytetään yleensä kynää. Digitaalisiin kalentereihin kirjoitetaan sormella näppäilemällä.

img_3147
ALOITTAMINEN ON AINAKIN HELPPOA! Tarvitaan vain muistilehtiö tai päivämäärät sisältävä muistilehtiö (jolloin päivämääriä ei tarvi kirjoitella itse, kyseisiä innovaatioita löytyy esimerkiksi kirjakaupoista ja toimistotarvikeliikkeistä) Ei nosteta kynnystä liian korkeaksi, joten koristelut voi jättää pois, jotta jaksaa ylipäätään pitää kalenteria, niin kehoitetaan myös Helsingin Sanomissa.

Ensimmäiselle aukeamalle voi kirjoittaa vaikka nimensä.

img_3145

Seuraavalle sivulle voi jo tehdä listoja. Vaikka matkasuunnitelmia. Tässä kalenterissa on sivu sitä varten. Travel planning.

img_3155

Seuraavalle aukeamalle voi tehdä tärkeitä listoja, joita tulee kyseisen tai viikon tai kuukauden aikana hoitaa. Jos tehtävä ei ole päivään sidottu, sen voi laittaa kyseisen viikon tehtäviin ja jos homma jää tekemättä viikon aikana, sen voi kirjoittaa seuraavalle aukeamalle. Tätä kutsutaan asioiden lykkäämiseksi.

img_3143

Jos neuvola unohtuu. Voi to do -listalle kirjoittaa merkinnän: soita neuvolaan. Kun saa uuden ajan, sen voi kirjoittaa seuraavan viikon sen päivämäärän kohdalle, jolloin neuvola on. Voi myös pyytää kalenteria ystävällisesti muistuttamaan tulevasta neuvolasta, jottei se taas unohtuisi. Näin homma tuntuu selkeältä ja päähän jää tilaa muille asioille.

Kalenteriin merkataan kaikki tulevaisuuteen ulottuvat tapahtumat sitä mukaa, kun ne tulevat tietoon. Kalenterin tarkoitus on ”kiinnittää” tapahtumat niin, etteivät ne unohdu ennen h-hetkeä. Sellainen on kalenteri.

img_3139

Yksi tärkeä peruselementti on newyorkissa kehitetty, suuri innovaatio, eli KOVA YDIN ELI ”PÄIVÄLOKI”, johon kirjoitetaan päivä kerrallaan, mitä sille päivälle on suunnitteilla, mitä haluaa saada tehtyä sekä myös, mitä ajatuksia sinä päivän herää. Tästä uudesta innovaatiosta Helsingin Sanomat kirjoittaa eilisessä jutussaan näin: Tässä kohtaa lähes kaikissa bullet journalista kertovissa artikkeleissa todetaan, että päivälokin tajuamiseen menee helposti monta kuukautta.

Se on ymmärrettävää. Nekalaisäitikin kirjoittaa päivälokiin aluksi hyvin selkeitä ja sovittuja tehtäviä, jotka joko saa hoidettua (merkattu raksilla seinään) tai joita ei saa hoidettua (merkattu yliviivaamalla). Eilinen Hesari myös hehkuttaa tätä kalanterin ominaisuutta näin: ”Bullet journalin yksi etu on joustavuus. Jokainen voi tehdä haluamansa merkit, joita käyttää.”

img_3157

Nekalalaisäiti on samaa mieltä: Joo o. Kainny jokainen voi kirjoittaa ja piirrellä kalenteriinsa ihan, mitä miäleen jualahtaa!

Hesarin hehkuttamassa ”päivälokissa” tapahtuu myös se, mikä tekee kalentereista uniikkeja: Sivuja kääntelemällä näkee, jos jotain on jäänyt tekemättä. Ja jos jotain tärkeää jää tekemättä, voi sen siirtää kalenterissa eteenpäin. Newyorkissa tätä toimintoa kutsutaan MIGRAATIOKSI, Nekalassa asioiden lykkäämiseksi, unohteluksi tai ihan vaan asioiden hoitamatta jättämiseksi.

Netissä neuvotaan myös, että kalenterissa on kuitenkin suositeltavaa käyttää hyvin yksinkertaisia, oppikirjamaisia merkkejä, kuten kirjaimia. Muuten omienkin muistiinpanojen seuraaminen saattaa jälkikäteen olla haastavaa. Etenkin, jos on migranoinut lapsensa hammaslääkärin monta kertaa, jonka seurauksena sivuille on syntynyt ikäviä suttuja.

Uutisessa kerrotaan myös, ettei kalenteriin kirjoittaminen ole pelkkää kalenterin pitoa, koska kalenteriin voi kirjata ylös kaikenlaista! Alkuun sen täyttäminen saattaa tuntua pakkopullalta, mutta onneksi netissä myös neuvotaan, että kalenterin pidosta saa kiinni kunnolla vasta parin kuukauden käytön jälkeen.

Hesarin jutussakin koetaan positiivisia yllätyksiä jo toisella viikolla: MUTTA TOISELLA VIIKOLLA ALAN JO VAROVAISESTI KIRJAILLA SIVUILLE KAIKENLAISTA MUUTAKIN. Ja Nekalasta vahvistetaan uuden innovaation, kalenterin, helpottaneen elämää jo vuosien ajan.

– Siis se on vittu kalenteri eikä mikään bullet migraatio! huutaa idean alkuperäisäidiksi itseään väittävä nekalalaisnainen.

img_3158

Lue myös:
Share

16 kommenttia

 1. Mia K kirjoitti: Vastaa

  Oon sanaton! … tai, ehkä: voi luaja jenkkejä… ja, hesarii!? 😀

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   <3

 2. Sanna kirjoitti: Vastaa

  Kieltämättä samat ajatukset kävi mielessä kun tuota Hesarin juttua luin: wtf, täähän on siis niinku kalenteri?! Emmä tajuu…

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   NII I! Se on KALENTERI!! 😀

 3. Kyösti kirjoitti: Vastaa

  Hesarin jutun lukemisen jälkeen tämä kirjoitus helpotti oloa huomattavasti. Pakko kyllä myöntää että tuo tarran liimaaminen unohtuneiden tehtävälistojen päälle kuulostaa aika innovatiiviselta. Niitähän voisi käyttää muuhunkin, vaikka tahrojen päälle jos on pyykkipäivä unohtunut.

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   Joo, vanha klassikko. Poissa näkyvistä, poissa mielestä.

   Pitääkin lanseerata sellainen tarra-arkki ihan tätä varten. Myös tahroihin tapeteissa yms yms 😀 😀

 4. Veera kirjoitti: Vastaa

  Siis voi jeesus.. Mä olen tätä bullet journal -kuraa nyt seuraillut jonkin aikaa mm. parin siitä somessa vouhkaavan kaverin vuoksi ja mä en vaan tajua. Siis just mietin tota samaa, että ”se on kalenteri”! Ihan samalla tavalla sitä on tehty listoja ja liimailtu kalenteriin tarroja jo vuosikymmeniä.

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   JOo, kyllä tää nauratti mua, mutta jotenkin myös ilahduin tästä tosi paljon, kun tunsin KERRANKIN itseni ihan edellä kävijäksi. Aikaisemmin oon epäilly järkeäni, kun joka päivälle on pitänyt laatia joku toimintalista, kun muuten asiat tippuu päästä 😀

   Mutta hei, MIKS ME EI TAJUTTU TEHDÄ TÄSTÄ ILMIÖÖÖÖÖ!?

 5. Jenny kirjoitti: Vastaa

  Tässä on iso merkitys sillä, että sulla on käytössä juuri tuo kalenteri, jossa on viereisellä sivulla tyhjää. Nimittäin ainakaan mun vanhassa kalenterissa ei ollut, joten ei ollut mitään kohtaa, johon kirjoitella to do -listoja. Sitten oli post it -lappuja kalenteri täynnä ja se oli sekavaa. Bullet journal pelasti mut tältä ongelmalta ja mulle se on paljon muutakin kuin vain kalenteri.

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   Joo, mulla on ollut aika monta kertaa tämä sama hyväksi havaitsemani- ehkä se on tietämättäni ohjannut mua tämän tyyliseen muistiinpanotekniikkaan, jota oon pitänyt itsestaaänselvyytenä. (välillä tosiin ollut erilaisiakin kalentereita, mutta muistiinpanotekniikkani on aikalailla sama ja kaikki muistiinpanot ja listat oon yleensä kirjoittanut kalenteriin, esin sunnuntain kohdalle, kun mulla on aina ollut kalenteri, jossa on tilaa:D )

   Mutta siis tarkoitus ei ollut tosissaan dissata, vaan ihan vitsailla. Toki on hienoa, että tämä tekniikka on pelastanut monia ja hienoa, että se on osattu myös analysoida auki ja selventää muille, jotka eivät ole saaneet lappujaan järjestykseen.
   🙂

 6. possu kirjoitti: Vastaa

  Kalenteri on kalenteri on kalenteri. Ja niitä löytyy monta mallia, joista voi mieleisensä valita. Että on sitten se oikeanlainen, johon noita listoja voi kirjoitella. Kiitos äidille Nekalaan tästä maailmanmullistavasta innovaatiopläjäyksestä, nyt mun ei tarvi lukea hesaria.

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   OLkaa hyvä.
   Meikällä vaan tuo ilmiömäinen brändäys vähän jäi puolitiehen 🙁 🙁

 7. Mrs T kirjoitti: Vastaa

  Sää oot niin mahtava, kiitos taas! Että kalenteri keksitty uudelleen, mahtavaa, vaikka kyllä niistä vanhoistakin mieleisensä löysi.

  Ja mulla on muuten ollut sellainenkin kalenteri, jossa aukeaman toinen puoli oli muistiinpanoja varten, ajatella!!!

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   Haha, kiitos palautteesta 😀

   JOo, mullakin on ollut ja ne, joissa ei ole ollut erillistä tyhjää sivua, oon jotenkin tehnyt sunnuntain kohdalle listaa ja toki lisännyt itse vähän sivuja.. 😉

 8. Joliel kirjoitti: Vastaa

  Ahahahaha! Erityisesti sydäntäni lämmitti kirkkovene-merkki <3 On ainakin selkeä ja informatiivinen 😀

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   Kuva auttaa muistamaan ! 😀

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.