Puutalokuplan puhkeaminen

Pari päivää sitten huolestuin huomatessani, etten tänä talvena ole vielä ollenkaan kirjoittanut perinteisiä puulämmitys-jankutus-päivittely-fiilistely-postauksia. Aikaisempina vuosina mittarin kyykkäys nollan alapuolella herätti sisäisen Vanha Kansalaiseni, joka jaksoi jankuttaa varaavasta takasta useampaankin otteeseen. Eilen jopa vähän huolissani mietin, miten olen saattanut tyystin unohtaa lemppariaiheessani vellomisen.

Pakkomielteinen välioven kyttääminen sekä ikkunoiden vieressä seisoskelu (!?) – ei ole seisoskelua, on vetoisuuden kokeilua sekä ikkunateippitarvearviointia (ei ole yhtenäkään talvena laitettu)- on uupunut arjestamme kokonaan. Mitä helvettiä? Missä hysteria?

Tänään palasimme Helsingistä parin päivän lomareissulta, jonka aikana säät olivat kylmenneet kymmenisen astetta. Kotimatkalla mielessäni käväisi kämppämme lämpöasteet, sillä suurimman osa kodistamme lämmitämme puilla.

Saavuttuamme poikkesin heti hakemassa kellarista halkoja. Ehkä olkkari tuntui vähän viileältä, kuten yleensä tyhjät kodit reissun jälkeen tuntuvat ennen kuin kasseja kantavat asukkaat häsläävät huoneet lämpöisiksi ja pasta porisee kattilassa. Sähköllä lämpenevien huoneiden ansiosta kotimme ei ollut suuremmin viilennyt ja yläkerta tuntui jopa ihan lämpöiseltä. Jopa yläkerran kylppäri, jota olen tavannut lämmittää kuivausrummulla (olen nero!!), oli aivan fine.

Ei tarvetta hysteerisenä kääriä lapsia villatakkeihin (jotka he heti punaposkisina riisuvat). Ei hätää etsiä villasukkia tai rehata puita, räpistellä sytykkeitä ennen tavaroiden purkamista. Ei mitään draamaa. Ei jankuteltavaa! Ei sankaritekoja tai pätemistä takkojen kanssa. Ei kirveellä halkojen pilppomista pienemmiksi, ei menkää kauemmas, kato mää hoidan tän! -hommia. Ei lapsien silkkisiin käsiin puhaltamista. Onko sulla muru kylmä, tässä on tää lampaantalja, istu siihen, niin on lämmin..

Ei mitään. Vuosi kerrallaan ja huone kerrallaan minulle on valjennut kauhistuttava tosiasia:

kotimme sisälämpötila on aika normaali, ihan perus pertti tavallinen LÄMPÖTILA.

Ei erityisen kuuma tai kylmä, vaan aika PERUS! Emme oikeasti kuole kylmyyteen, lapsemme tai kukaan muukaan ei vilustu yöllä, takkoja voi lämmittää vähän lisää, jos tuntuu siltä. Jos menee alle kahdenkymmenen pakkasasteen tai olemme toista viikkoa pois, niin juu, kämppä viilenee (mutta kuten yhdyslauseen ekassa virkkeessä lukee: ME OLEMME SILLOIN POIS KOTOA!) Palatessamme lämmitämme vähän enemmän tai pukeudumme villatakkiin ennen kuin pirtti taas lämpenee, mutta muuten:

aika perus.

Tulipuljaus ei tuo enää eloonjäämisen euforiaa, vaan on pelkkä arkinen rutiini. Tunnustan pyöriväni kotona aika usein shortseissa lukuun ottamatta parinkymmenen asteen pakkaspäiviä, joita ei nyt ihan hulluna vuodessa ole. Tunnustan myös, ettemme viime vuonna lämmittäneet KERTAAKAAN hirveällä vaivalla, katoamisetemppuja tekevän muurarin kanssa keittiöön säätämäämme Harviaa! Emme ole edes hommanneet peltiä keittiön tiilimuuriin tai tukkineet vapaata hormiaukkoa, josta periaatteessa pöhisee pakkanen sisään. Muutama ikkunakin on vielä kesäisen ikkunarempan jälkeen asentamatta (valmiit ikkunat ovat niinkin kaukana kuin kellarissamme).

P7180006.JPG

Se siitä SELVIYTYMISESTÄ ja puutaloelämän eksotiikasta. Ei olla keretty. Eikä olla jäädytty.

Kiireisen talven ja vauvavuoden myötä en ole ehtinyt seisoskella aavistelemassa mahdollisia tuulenvireitä olkkarimme ikkunan vieressä tai nalkuttaa väliovesta, emme ole edes saaneet haettua koko ovea! (sekin alakerrassa). Jos keittiössä on ollut vähän viileää, olen SAATANA PUKENUT HOUSUT JA PAIDAN PÄÄLLE! Daa! Jos rappukäytävässä on ollut vähän kylmä, olen tullut sieltä pois norkoilemasta, koska eipä portaikossa lämpötilan mittaamisen lisäksi paljon ole muuta tekemistä ja itseasiassa kylmän portaikon lämpötila on muuttunut huomattavasti uuden kellarin oven myötä, uskomatonta!

Lisäksi kerkeäväisen Pikkuveljen kanssa on niin raivostuttava sytyttää takkaa, että välillä olen valinnut villasukat valkeiden tilalta. Koska ei ole pakko. Koko puulämmityssekoilujankutus katosi, kun lakkasi olemasta aikaa viileissä portaissa jankuttamiseen ja lämpötilojen kyttäämiseen!

Olen siis onnistunut kokkaamaan koko miten-selvitään-talvella-puutalossa-näin-lämmitetään-saatana-draaman ihan tyhjästä (=omasta päästäni). Koko ilmiö paisui vain omasta (sekä muiden oman elämänsä kuntotarkastajien) kylmä-puutalo-yhyy-hysteriasta, jonka pyörteissä kuvittelin kaksi vuotta asuvani iglussa. Takan vieressä lampaantaljaan kääriytyneenä, on vaikea huomata, ettei oikeastaan olekaan mitään syytä hysteeriseen halkojen vuolemiseen tai eräjormailuun.

Kodissamme ei olekaan tarvetta kaltaiselleni soihtu kädessä pyörivälle vanha kansalaiselle, vaan ihan voin täysin epäeränä leppoisasti makoilla sohvalla katselmassa telkkua tai vaikka joskus paistaa nakkeja takassa. Ei ole mitään hätää. Kaikki olikin vain puutaloennakkoluuloista syntynyt illuusio.

Oloni on niin kovin tyhjä.

Ei yhtään kylmä,

tyhjä vain.

Nyyh.

 

Lue myös: 

Lämmitys-jankutus-päivittely-fiilistely

No se keittiö!

Vanha Kansalaisen paluu!

Pyromaniaa

 

 

Share

6 kommenttia

 1. Pamsu kirjoitti: Vastaa

  Mutta mutta… Olisko sulla tässä käsissä vuade 2017 mekatrendi?! Brändää nyt: ”Tekeminen vie ajan stressaamiselta ja tuo onnen, paljastaa Asikaine. Sivutuotteena myös kotisi lämpiää ja yhteisöllisyys kasvaa.”

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   Hei, hyvä idea!! Pitääkin heti kirjoittaa tästä KIRJA!

 2. Jos ihan hurjan suuri ikävä tulee läpituulevaa taloa, niin tervetuloa nostalgiavierailulle meille. -20 asteen pakkaset ja vieno tuuli; sisällä lämpötila 17 astetta. Makuuhuoneessamme 15. Ihmeellistä kyllä, muksut haluavat silti hillua puolialasti, siinä missä minä vedän yhtä ekstrakerrosta villaa päälle.

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   Hahaha…ei ole ikävä, kun ei oo ikinä tainnu täällä ihan hirveen kylmäksi päästä..makkarissa on ehkä ollut välillä 17, mutta muuten on varmaan lämpösempi 🙂

   Tsemppiä sinne talveen! 🙂

 3. Tarhapöllö ja lapinpöllö kirjoitti: Vastaa

  Ruukaako hippi kammata koskaan hiuksia? Joululahjaidea ens vueksi, eiku täksi, ole hyvä! ;D

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   Kiitos lahjavinkistä 🙂

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.