Nykkun

Hahaa! Kerrankin elän se-on-vaan-nyt-tää-vaihe-tää-on-vain-vaihe-se-on-varmaan-vaihe -vaihetta, jossa sattumanvarainen, spontaani ja ennalta suunnittelematon elämäntyyli pokkaa pokaalin. Tällä kertaa ominaisuus ei vie tilaisuuden tullessa jatkoille aamuluennon sijaan, vaan se pitää arvaamattomalla olemuksellaan pollani kasassa.

Arki pyörii kokolailla kolmevuotiaan ja (kohta jo aaargh!) nelikuisen vauvan ehdoilla ja aikatauluilla, joiden lomassa pitäisi luovia kotityöt sekä omat elämämme, niin yhteiset kuin erillisetkin. Miun bändit ja reenit! Ja mun muijat ja mun duunit. Jotta kukaan ei räjähtäisi pyykkikasaan tai kyllästyisi nauramaan pierumiehelle, täytyy osata omia hyväksi käyttikseksi pienetkin nykkun-hetket, jotka huomaamatta tulevat puskista.

Hipin siskon leikkiessä vauva sylissään olkkarissa Pojan kanssa, tajuan tilaisuuteni nukkua univelkoja pois sohvan nurkassa. Vaikka kyse olisi paristakymmenestä minuutista, nukun aina tarvittaessa vähän, nykkun pystyn: automatkan kauppaan (kun en ole ratissa, ah hah haa!) tai imettäessäni vauvaa sohvalla Pojan katsellessa Palomies Samia.

Anopin ollessa kylässä, häippäämme (hipin kanssa)kaksin ulos syömään, vaikka olisi sunnuntaiaamu, mikään kiva rafla ei olisi auki tai menossa olisi parisuhdekriisi ja viikon mökötyksen kriittinen puoliväli, jossa heikot romahtavat nauramaan. Mennään nykkun on tilaisuus, ei olla hetkeen käyty! Mennään vaikka keilaamaan tai leffaan, vaikkei ohjelmistossa pyörisi kuin paskoja jatko-osia. 

Pojan mentyä teatteriin tätinsä kanssa ja vauvan nukkuessa kopassaan kaikessa rauhassa huomasimme tilaisuutemme istahtaa kaksin romanttisesti ravintolassa -ainakin siihen asti, kunnes pienokainen herää. Illalla poikien nukkuessa häippäsen tilaisuuden tullen lasilliselle naapurin muijan portaille, jossa viikon mökötykset ja pohjaanpalaneet sapuskat nauretaan tai itketään pois.

Suklaalevy kädessä juoksen sohvalle katsomaan The Affairia poikien ollessa suihkussa. Jatkan seuraavat parikymmentä minuuttia illalla Hipin laittaessa ylhäällä lapsia nukkumaan. Eilen poikien lähdettyä puistoon, huomasin tilaisuuteni painua nopsaan lenkille nykkun pääsen! (’juoksu’lenkki tosin oli huonoin oman aikani törsäys hetkeen, sattuu vieläkin.)

Nykkun hetkinä luetaan vähän lehteä, rämpytetään kitaraa, pussaillaan, nukutaan, mennään pitkään suihkuun, soitetaan kaverille, juodaan kahvia.  

PB220357.JPG

Nykkun-tilaisuuksia ei haaskata pyykkeihin tai vessan peilin pesemiseen, jonka voi tehdä vaikka jonkun istuessa potalla tai skipata ainakin kuukaudella parilla päivällä. Jos tyhmyyksissään erehtyy käyttämään yllättäen tarjoutuneen puolen tunnin pikavapaan Avotakan ja kahvin sijasta eteisen imurointiin, mörökölli vie todennäköisesti jo samana iltana.

Eivät nykkun-hetket mitään jalkapallojoukkueen saunailtoja, Räjäyttäjien keikkoja tai sunnuntaiaamun nukkumisvuoroja ole, mutta taitavasti kerättynä varastetuista hetkistä kasvaa kelpo lisäpotti, josta voi ammentaa ylimääräisiä zen-panoksia biojätteiden kaatuessa matolle, yöllä kannellessa itkuista reppanaa tai lapsen maatessa nauraen kuralammikossa juuri, kun oli piti olla kiire bussiin.

Hyvää viikonalkua! Ottakaa hetkenne!

 

 

 

Share

14 kommenttia

 1. EMerituuli kirjoitti: Vastaa

  Nykkun-hetket on kyllä ihan ykkösiä! Eilen törsäsin oman 20-min nykkun-hetken ihan vääriin asioihin (ruokin kissat, siivosin kissanvessat, vaihdoin lakanat, tyhjensin pesukoneen, heitin lakanat pesuun, tyhjensin astianpesukoneen ja vaihdoin parin maton paikkaa) ja sen kyllä huomasi sitten illalla, kun kaikki vaan nyppi! Tästä viisastuneena käytän tässä juuri tämän päivän nykkun-hetkeä kirjoittamalla tätä kun odottelen paahtoleipiä paahtimesta – laitan niihin paljon voita, lämmitän kaakaon ja sitten koomaan leipineni sohvan nurkassa kunnes hetki päättyy 😀 Illan zen-panokset on taattu!

 2. Torey kirjoitti: Vastaa

  Meillä nykkun hetket täällä maalla käytetään kirjan lukemiseen tai sohvalla toisen kainaloon käpertyen. Ei pysty lähtemään ulos noin vaan syömään kun ihan naapurissa ei oo mitään hyvää ravintolaa. Mutta sit kun päästään takas kaupunkilaisiksi ni sit pystyy karkaamaan kaupungille helposti tilaisuuden tullen! 😛

  Tänään esikoinen oli kerhossa ja kuopus nukkui sylissä ja mä sain rauhassa katsoa Murha paratiisissa! (Oon koukussa.) Se oli mun nykku-hetki kun ei halunnu eikä voinu tehdä mitään! 😛

 3. Helmi K kirjoitti: Vastaa

  Tämä teksti pitäis laittaa äitiyspakkaukseen mukaan. 

 4. Helmi K kirjoitti: Vastaa

  Miksi se muuten on äitiyspakkaus eikä vanhemmuuspakkaus???

 5. RdS kirjoitti: Vastaa

  Koska institutionaalisessa vauvamaailmassa isä on statisti.

 6. PiritaV kirjoitti: Vastaa

  Tajusin tällä viikolla, että kun poika nukkuu päiväunia, kannattaa itsekin nukkua, jos sattuu olemaan tällainen megamäärän unta tarvitseva yksilö. Poikani on 2v2kk. Että eihän sen tajuamiseen mennytkään kuin reipas pari vuotta! Harmi vaan, että nykyisin niitä koti (lue: päiväuni) päiviä on enää vaan kolme viikossa..

 7. Oija kirjoitti: Vastaa

  Tästähän on olemassa joku nimenmuutosaloite: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/11/02/marja-hintikka-live-aitiyspakkauksen-nimi-vaihtoon

 8. Asikaine kirjoitti: Vastaa

  Argh! VIRHE!

  ..vaikka välillä iteltäkin lipsahtaa virhearvio ja alan siivoamaan keittiöö ja huomaan pian siihen menneen koko hetken. Jossain vaiheessa iltaa tilanne kulminoituu siihen, että tiuskin, etten ole ees yhtä kahvia saanu tänää rauhassa juoda…

  Oih, paahtikset ja kaakao. Pistän asialistalle, niiin aijon käyttää seuraavan hetken. NYT!

 9. Asikaine kirjoitti: Vastaa

  Oih kuulostaa ihanalta. <3

  Sarjakoukut on kyllä pahoja välillä, kun karkaa kaikista tilanteista katsomaan, kun joku sarja jää niin jännään kohtaa 🙂

 10. Asikaine kirjoitti: Vastaa

  Tai jopa kortsupakettiin! 

  Sitten tulevaisuudessa juhlit, jos saat mennä suihkuun rauhassa! HAHAA!

 11. Asikaine kirjoitti: Vastaa

  Mietin ihan samaa, kun ekan kerran kävin laatikon postista hakemassa ja esittelin sitä himassa (eikä saanut kovin kiinnostunutta vastaanottoa.) Taisin olla aika raivona kaikesta..myös siitä nimestä.. 😀

  Mutta niin, asia ilmeisesti saattaa muuttua.

 12. Asikaine kirjoitti: Vastaa

  Valitettavan usein näin on! 🙁

 13. Asikaine kirjoitti: Vastaa

  Mitääh!? Miksei kukaan kertonu sulle? : /

  Se on se ykkössääntö, että aina vauvan nukkuessa äippä nukkuu, jos voi ja väsyttää. Koita nyt repiä vielä tilanteesta kaikki irti, mitä vielä jäljellä!

 14. Helmi K kirjoitti: Vastaa

  AHAHAHAAAAAAA!!!

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.