Negalaga Negalaga!

Luulin aina, ettei puutarhahommista tykkääviä ihmisiä oikeasti ole olemassa! Ettei montaa Columboa ja Holmesia tarvisi paikalle ratkaisemaan, että haravalla rapsuttelu on perseestä ja pihahommista tykkääminen on mulla-ei-oo-elämää! -henkilöiden salajuoni.

kuva.JPG

Ajattelin viherpeukuttamisen olevan ainoastaan vastapallolaukaus kateellisten ja / tai perinteisten besserwissereiden panettelulle: Onneksi meillä ei ole pihaa, ois ihan hirvee homma. Kuka ne marjatkin kaikki aina poimis ja söis? Ja siitä pitää tietääkin jotain – ei niitä kukkia vaan siirrellä, pitää ensin tietää, muuten kuolee kaikki. Ja linnut syö kaikki marjat aina ja tilhet hyppelee pihlajanmarjapöhnässä, hirveen epämiellyttävää.

Tälläinen wissersetti kerjää vihreää vastanyrkkiä, joka iskee: Niin. Mutta mää niiin rrakastan puutarhan hoitoa, haravalla rapsutuskapsutusta ja ai että, miten ihanaa puuhastelua marjojen poimiminen ja oma kasvimaa on! Kivalla ilmalla se on mukavaa liikuntaa, saa ihastella kättensä jälkiä ja seurata kukkien kasvua. Aivan ihanaa!

kuva.JPG

Nekalan puutarhaa markkinoitiin aikoinaan myynti-ilmoituksessa salaisuuksien puutarhana. Syksyllä raivatessamme villiviidakkoamme, en olisi ihmetellyt, vaikka puskien keskeltä salaisuudeksi olisi paljastunut ennennäkemätön intiaaniheimo, joka rauhanpiippua poltellen viljelee pähkinöitä eikä tunne ennenkuulemattomassa kielessään vastinetta sanalle oksaleikkuri. Iloisia veikkoja! Negalaga Negalaga! Negalagaah!

kuva.JPG

Nyt piha on avara, tuntuu kaksi kertaa isommalta ja meillä on kivoja suunnitelmia. Omaan luppaseen tahtiimme olemme haravoineet, harventaneet, repineet, kaivaneet, kaataneet, pilkkoneet, ihmetelleet. Välillä olemme naapureiden kanssa sopineet pikatalkoista. Joskus pihaamme on spontaanisti kokoontunut puuhastelijoita. Satunnaisesti olen hetken huumassa tarrannut haravaan ja pöyhinyt puskatranssissa tunteja.

Tiesittekö, että olemassa on yli kolmesataa erilaista Angervoa? Ja että vaahtera kasvattaa raivokkaat juuret, eikä sovi pihapuuksi? Ja, että täytetty jätelava kannattaa laittaa kiinni ennen kuin kallistetaan rekan kyytiin? 

kuva.JPG

Kuvassa näkyvä henkilö ei tiedä!

kuva.JPG

Eilen pidimme isommat talkoopuuhastelut, koska pihassamme oli kolme talon kokoista oksakasaa ja neljä wolkkarin kokoista lehtikasaa.

kuva.JPG

Koska Hippi oli vastuussa yhteisen jätelavan hankinnasta pihaamme, ei kukaan (ainakaan itse tilaaja)voinut tietää, koska lava saapuisi. Hieman toiveikkaina mietimme, tulisiko lava perjantaina. Sunnuntaina unohdimme jo koko homman ja maanantaina kaikki manailivat, ettei lava vaan nyt pliis tulisi. Vanha tuttu sininen purkki yllätti meidät eilen ja iltapäivällä keräännyimme kukin omin voimin kykenevänä talkoisiin. 

kuva.JPG

Raivaamisen lisäksi oli muitakin tärkeitä talkoovaiheita, kuten pihakivien koristelu ja kukkien kastelu vesi-ilmapalloilla..

kuva.JPG

Naapurin muija oli toiveikkaana ostanut jo uusia kasveja. Tästä toisesta kasvaa sitten viinipulloja! Me voidaan poimia niitä ensi kesänä!  Tästä tulee sellanen Nekalan viinitila!

kuva.JPG

Pelastin salaisuuksien puutarhan ihania kukkia kantojyrsijän ja kaivurin tieltä. Lauantaina sain naapurilta multaa (!?). Nostelin kukkaset laatikoihin turvaan sekoilumme tieltä. Viherpeukaloni on vielä keskellä kämmentä, enkä amatöörinä tiennyt, miten kasveja siirrellään, istutetaan tai yhtään mitään. Illalla kaikki kukkaset näyttivät zombeilta. Yhyy!

kuva.JPG

Olin kuullut kasvien pitävät vedestä. Kävin kippaamassa tyhjällä viinipullolla kukille litroittain vettä ja tilanne näytti tunnissa paremmalta. Jipii! Maanantain rankkasateen jälkeen kukat olivat selkeästi biletuulella (Rauhoittukaa!), eivätkä enää osoittaneet mieltään väliaikaismajoituksesta. Ei tietoa, mitä kukkia mahtavat olla. Hippi epäili sinisiä sinivuokoiksi.

Sinivuokkoa tunnistamattomat asiantuntijat naureskelivat aikeilleni siirtää keskellä pihaa ypöilevää vanhaa alppiruusua sekä sekopäisenä hörsöttävää angervoa. Naureskeluun tulee loppu, kun näkevät ruusun ja sekoangervon poikasineen. 

Sääreni näyttävät Fifty Shades -fanaatikon ruoskimilta ja kynsieni alla on viiniruukun dreijaamiseen tarvittava savimäärä. Hämmästykseksemme saimme kaikki villiviidakon oksat ja lehtikasat tallottua, pompittua ja survottua jätelavalle. Voitonriemuisamme grillasimme makkaraa ja tanssimme kolmipäisen toteemin ympärillä heimotanssimme Negalaga Negalaga! 

Tunnustan: puutarhahommista pitäviä ihmisiä _on_ olemassa. Puhumattakaan puutarhassa hengailusta tykkäävistä tyypeistä!

Negalaga Negalaga! Negalaga uh!

 

Share

12 kommenttia

 1. Emmi Nuorgam kirjoitti: Vastaa

  Mä tykkään hengailusta, puutarhan pitäminen kunnossa ei niinkään innosta. Siks ehkä Ikekään ei koskaan soitellu. Ehe ehe.

 2. Lisa Love kirjoitti: Vastaa

  Jeee! Teidän pihanne edistyy komeaksi. Ihailin jo jossain aiemmassa postauksessa noita kukkalaatikko viritelmiäsi. Luulin niiden olleen tarkoituksellinen pihan asustamis kikka. 😀 Eli siis toimii!

  Hehe, mua jäi naurattamaan joskus minulle vastaamasi kommentti kun etsit minun blogiani käsiisi ja muistit nimen hassusti. Etpä muuten olut ensimmäinen joka Kettuilua mietti.. Välillä menee siihen suuntaan mutta onneksi ei liiaksi.

  Niin ja piti käydä testaamassa noita suosittelemiasi Terhon rusettimekkoja eilen Sokoksella. Harmikseni siellä oli vain hyvin isoja (L ja yksi M) jäljellä enää joten olkapääni melkein sujahtivat sieltä ulos. Malli oli muuten oikein hyvä ja istui vähän muodokkaammankin päälle nätisti. Nyyh. Pistä Marleenalle terkkuja että kauniita ovat vaikka ei (vielä) lähtenyt kassan kautta kotiin. 🙂

 3. Asikaine kirjoitti: Vastaa

  😀

  Me ei tässä vaiheessa vielä voida puhua ”kunnossa pidosta” vaan raivaustöistä..ja toki myös hengailusta.

  Ihanaa kesäpäivää sinne!

 4. Asikaine kirjoitti: Vastaa

  Kiitos, jeee! Itsekin ihmettelin, kun katsoin vanhempia kuvia, että ollaan saatu kyllä paljon aikaan, vaikkei tunnu, että ois joutunut hirveesti tuskaileen. Pienissä, mutta raivokkaissa sykäyksissä ollaan tehty. Kaarlo on riehunut moottorisahan kanssa aika paljon. Pihaa ei varmaan ole raivattu ainakaan kymmeneen vuoteen, aika historiallisia jäännöksiä lehtikerrostumien alta on löytynyt..huuh..

  Tosin aika innoissani oon ollut, kun tässä sekopusikossa näkyy heti, jos vähänkään on jaksanut puuhastaa. Hommaa on vielä, mutta nyt jo pihassa voi helposti hengailla. Ollaan myös huomattu, että aurinko taitaa paistaa meille melkein koko päivän 🙂

  Kerron Marleenalle terkkuja. Ehkä kysyn, jos hänellä on S-kokoja tulossa johonkin myyntiin vielä, niin vinkkaan sulle! <3

  Terkkuja teidän kettuilusakille!

   

 5. Marleena T kirjoitti: Vastaa

  Moi, Rusetti mekkoja on tulossa sokokselle lisää. Ainakin mustia S-kokoisia, jotka on ollut pitkään loppu ja kaikista suosituin koko ja malli. Todennäköisesti vien ne sinne kesäkuun alussa heti, kun ompelijalta saan ne. Kannattaa sovittaa S-kokoa, vaikka yleensä käyttäiskikin M-kokoa. Kiva kuitenkin kun tykkäsit niistä. 🙂

 6. Asikaine kirjoitti: Vastaa

  Mahtavaa! 🙂

 7. Lisa Love kirjoitti: Vastaa

  Jippii! Käyn kyllä uudella sovittelu reissulla noh, kesäkuun alussa. Toivottavasti ehdin, sovin ja kotiutan. 😉

  Ps. En ihmettele yhtään että on suosituin malli!

 8. NiinaS kirjoitti: Vastaa

  Alemmassa laatikkokuvassa se sininen on kevätkaihonkukka, vasemman laatikon vaaleanpunainen on pikkusärkynytsydän ja keltainen päivänkakkaran näköinen on vuohenjuuri. Vasemman laatikon valkoinen on Thalia-narsissi, oikeassa on jotain tulppaania, veikkaan Angeliqueta. Ylemmässä kuvassa näyttäisi vielä olevan laatikollinen lemmikkejä 🙂

  -Niina, joka tykkää puutarhahommista 🙂

 9. Asikaine kirjoitti: Vastaa

  Hei ihanaa kiitos paljon NiinaS! HUippua!

  Kerro vielä, mihin ne istutan ja miten? (varjoon vai aurinkoon? Pärjäisikö joku ruukussa vai pitääkö olla isompi kukkapenkki?)

   

 10. NiinaS kirjoitti: Vastaa

  Mulla on kevätkaihonkukkaa omenapuun alla silleen ”puoliauringossa” ja näyttää viihtyvän, vuohenjuuri on edellisen (tai sitä edellisen) asukkaan jäljiltä aurinkoisessa paikassa ja pärjäilee hyvin. Pikkusydänkin kaipaa valoa, mutten laittaisi suoraan paahteeseen. Narsissit ja tulppaanit pärjäävät missä vain, tosin niitä ei mielellään ihan täysin varjoon.

  Mieluummin penkkiin kuin ruukkuun, talvehtivat varmemmin niin 🙂 Jos jotain noista haluat ruukkuun, niin laittaisin tulppaanit ja narsissit.

  -Niina

 11. NiinaS kirjoitti: Vastaa

  Niin joo, lemmikki tulee toimeen missä vain ja leviää (välillä turhankin) ahkerasti 🙂

  -Niina

 12. Asikaine kirjoitti: Vastaa

  Kiitos ihan tosi paljon näistä neuvoista! Tuli tarpeeseen. Kun jossain vaiheessa saisimme pihan siihen kuosiin, että kukkapenkin /penkkien paikat on selvillä, kokeilen istuttaa näitä antamiesi ohjeiden mukaan 🙂

  Ja juu, lemmikki todellakin leviää..sen olen tässä viimeisen kuukauden aikana huomannut 😀

  IHanaa kesän alkua sinne!

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.