Moro Besserwisser!

Syyspäiväntasaus ei kikkaile. Kylmä iski viikonloppuna ja tänään jo tarvittiin pipoa töihin pyöräillessä. Jännityksellä odotan ensimmäistä talvea talossa. Usein fiilistellessämme uutta kotia, alkaa joku besserwisser naukua todella-kylmiä-talot-kuule-tyttö-et-tiedä-jaa-puu-ja-sähkö-lämmitys-joo-ei-kuule-siitä-mitään-tule-kylmä-siellä-voi-voi-voi-kamalaa-kun-ei-siellä-pärjää-et-sää-ymmärrä…

Helvetin ärsyttävää järkiajattelua! Kannatan impulsiivista tunneajattelua, joka on yleensä johdattanut mm. parhaille matkoille, tärkeille jatkoille, tutustumaan uusiin ihmisiin, monille festareille, raskaana neuvolaan ja nyt se johdatti meidät tänne kodikkaaseen taloon, jossa eilen laitettiin ensimmäistä kertaa takkaan tuli. Poika häsläsi innoissaan halkokorissa (besserwisser: saa tikkuja käsiin, polttaa myös itsensä) ja hipin kanssa istuttiin vielä iltaa romanttisissa tunnelmissa tulen loimussa. (besserwisser: häkään kuollaan)Oi, mikä ihana ilta.

IMG_2199.jpg

Välillä jonkun kyläilijän fiilistellessä täällä vilpittömästi, alan jo itsekin mantrata: varmaan sitten helvetin kylmä ja kyllä ajateltiin jäätyä kuoliaaksi ja joudutaan kyllä muuttamaan hyvin eristettyyn kivitaloon, kun ei tästä mitään tule. Toppahousuissa hirveen hankala nukkua blaa blaa.
No, katsotaan, miten meitin käy. Ehkä parin kuukauden päästä asun kerrostalossa ja rullaan mukanani piirtoheitintä sekä Suomen ilmastoa kuvaavaa kalvoa siltä varalta, että joku vanhaan puutaloon muuttanut tyyppi saattaa tulla vastaan ja vaikuttaa iloiselta.

Mutta nyt tarkoituksemme on testailla (jäätyä) ensimmäinen talvi ja sen jälkeen paremmilla tiedoilla miettiä talon lämmitysratkaisuja. Tällä hetkellä talossa on puutakkoja, sähkötakkoja ja muutamia pattereita. Puhetta on ollut ilmalämpöpumpusta, eristämisestä, pattereiden asentamisesta.

IMG_2206.JPG

Nyt heilutetaan moro vaan järkiajattelulle ja nykyaikaisille lämmitysjärjestelmille! MORO! Katsellaan sitten ensi vuonna.

 

Share

11 kommenttia

 1. Yoko kirjoitti: Vastaa

  Älä anna besserwissereiden lyödä sua virhe-laudalla päähän. Totea vain tyynesti, että on sitä ennenkin tällaisissa eletty. Toki besserwisserit sen tietävät, koska…no, he tietävät kaiken.

 2. Asikaine kirjoitti: Vastaa

  Niin, kävi mielessä, että joku besserwisseri on ollut rakentamassa ja jättänyt varoituksen.. 🙂

 3. tiia_ kirjoitti: Vastaa

  ”Ei sulla tyttöhyvä ole mitään käsitystä siitä kuinka kylmät vanhan puutalon lattiat on, siinä ei sun villasukkas riitä.” Joo, kuultu on, niin monta kertaa, etten jaksa enää edes välittää! 🙂 Itse vastaan nykyisin vastaavanlaisiin toteamuksiin tyynenrauhallisesti ”no pitää sitten varmaan jossain vaiheessa miettiä sitä raajojen amputointia”, tai muuta vastaavaa. Yleensä menee besserwisser aika hiljaiseksi. 😀 

 4. tiia_ kirjoitti: Vastaa

  Ai niin, ja piti vielä sanoa, että fiksuahan se on, että ensimmäisen talven tarkkailee ja katsoo, mikä toimii ja mikä ei. Ei kannata lähteä suinpäin toteuttamaan jotain jättisuurta lämmitysoperaatiota. 

 5. Asikaine kirjoitti: Vastaa

  Mukava kuulla, etten ole yksin tämän ilmiön kanssa. Ja oikeastaan koskaan kukaan itse vanhemmassa talossa asusteleva ei ole asiasta ryhtynyt päivittelemään ja manaamaan kylmyydestä, vaikka luulisi, että sellaiset asustelijat sen parhaiten tietää..heiltä sitten kuulee taas sellaisia, että enemmän on parempia puolia, vaikka välillä olisi kylmä jne kannustavampia kommentteja.

  Että villasukkia jalkaan vaan 🙂

 6. Norps kirjoitti: Vastaa

  Sama jos hankkii lapsen, niin kaikki on sillain. ”Voi, voi, nukkukaa nyt kun vielä voitte (ennen syntymää). Kohta on vielä pahempi ku se ryömii. Kuule sitten ku se alkaa puhua, niin ei oo koskaan enää hiljaista.” Tosi harva sanoo sitä mikä on totuus, eli vauvat (ja lapset) on parhaita! 

 7. tiia_ kirjoitti: Vastaa

  Niinpä – ne vanhojen talojen kritisoijat asuvat aina itse uudessa talossa tai kerrostaloasunnossa… 😀 Ja näin itse vanhassa talossa jo yhden talven asuneena on pakko kyllä sanoa, että me ei ainakaan niitä villasukkia edes juurikaan viime talvena tarvittu, siitä huolimatta että meidän vanha lankkulattia on jokseenkin harva. Kyllä ne tulisijat lämmittää tosi tehokkaasti, varsinkin jos niissä on varaava ominaisuus. 🙂

 8. Asikaine kirjoitti: Vastaa

  Hyvä kuulla! Täälläkin on varaavaan takkaan laitettu tuli ja ainakin toistaiseksi on vielä lämmin koti ja mieli.

 9. Asikaine kirjoitti: Vastaa

  Niin onkii! <3

 10. ellu. kirjoitti: Vastaa

  Pakkohan tähän on kommentoida, kun heti jäin jumiin tänne lueskelemaan :3

  Me muutettiin vuoden -64 puutaloon ja pakko sanoa; täällä on ihan pirun kylmä! 😀 Meillä on vielä kaikenlisäksi sähkölämmitys (hyi hemmetti) ja nyt tämän vuoden tammikuussa viisastuttiin ja hankittiin se ilmalämpöpumppu. Ja ai autuutta, täällä on jopa lähes lämmintä! 😀 Mä olen ihan vilukissa, mutta kyllä talvi pärjätään mainiosti, eikä pattereita tarvii pitää päällä turhaan. Eli suosittelen lämpimästi! 🙂

 11. Asikaine kirjoitti: Vastaa

  Hyvä kuulla, että kylmyysongelmiin on olemassa toimivia ratkaisuja 🙂

  Ja tosiaan, saahan niitä ilmanlämpöpumppuja hankittua myös talvella, jos tilanne alkaa vaatia.. Jännityksellä tosiaan odotan talvea, että millä asteella täällä ollaan. Kummalla puolella nollaa.. 😀

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.