Malja itsestäänselvyydelle

Kaupallinen yhteistyö: Tampereen Vesi

 

Vaikka reissussa aijon kaiken mahdollisen nekalalaisen kotiviinin haikailun sijaan keskittyä paikallisesta kulttuurista nauttimiseen, kävi heti saapumisiltana Rooman lentokentällä vakioitsestäänselvyys mielessä:

Voiko tätä hanavettä muuten juoda täällä? Hei ai niin, meijän pitää ostaa pullovettä!

Nekalassa ei suuremmin tule kippisteltyä maailman parhaalle hanavedelle, vaikka kyseinen ihmejuoma oli esimerkiksi alkuviikon sairastuvalla ratkaisevan merkittävässä osassa niin potilaiden nesteytyksessä kuin jälkien pesemisessä. Sattuneesta syystä olen kuluvalla viikolla tullut tietoiseksi aika itsestäänselvyytenä pitämistäni asioista, kuten terveys, puhtaat lakanat, toimiva pyykkikone, puhdas hanavesi ja ajallaan lähtevä lentokone.

Vaikka erityisesti pienten lasten kanssa läträä koko ajan, pieniä käsiä ja poskia pestään jatkuvasti, pyykkikone pyörii päivittäin ja jokainen päivälliskattaus kruunataan isolla vesikannullisella, hanavettä ei arjessa tule paljon ajateltua. Paitsi toki huomatessa yksivuotiaan olleen liian pitkään hiljaa yksin vessassa (yleensä puhumassa käsisuihkuun, jonka jäljiltä koko vessa lainehtii)..

Hanan avaamista ei suuremmin edes noteeraa, vaikka niin tekee monta kertaa päivässä! Puhdasta raikasta vettä vaan tulee loputtomasti, sitä voi juoda ja täyttää vesipullon nopsaan mukaan puistoon.

Toki muistan tavallista paremmin juhannuksen, jolloin rempan aiheuttaman tauon jälkeen saimme keittiömme vesihanat jälleen auki ja tiskikoneen kytkettyä. Silloinkin kyse oli vain yhden huoneen vesikatkoksesta, niin kuin oli myös alakerran vessan ollessa rempassa, jonka myös muistan (yli-)dramaattisena ja suhteettoman hysteerisenä ajanjaksona elämässäni. Silloinkin keittiö sekä yläkerran vessa ja suihku toimivat normaalisti, mutta jouduin välillä kapuamaan portaat (!). First World Problems.

Suomessa kaikki lähtee aina käsienpesusta, jo yksivuotias kurkottelee omalla vuorollaan pienellä jakkarallaan lavuaarille. Käsii! Pesee! Hyvä niin.

Naapurissamme lapsen sairastaessa vakavasti, oli huolellinen käsienpesu erityisen tärkeää, käsihygienia oli superiso juttu terveyden kannalta toisen ollessa jatkuvassa puolikaranteenissa muutenkin. Kun aina muutenkin muistaisi mennessä ja tullessa pestä kunnolla kätensä, moni säästyisi varmemmin ikäviltä pöpöiltä.

Monien terveysvaikutusten lisäksi maailman paras hanavesi on myös todella hyvää, huippu janojuoma, jota saa ämpärillisen kolmella sentillä! Kuumalla ilmalla, urheillessa, imettäessä, sairastaessa, hyvän ruoan kanssa, aamulla ensimmäisenä, illalla yöpöydälle odottamaan, retkelle mukaan, muuten vaan -aina kannattaa ottaa iso lasillinen vettä!

Harva hajuton ja mauton asia on niin tärkeää ja arvokasta kuin Suomen hanavesi.

Parhaillaan käynnissä oleva vesilaitosyhdistyksen ja suomalaisten vesihuoltolaitosten Hanavesi-kamppis viestii suomalaisille puhtaan hanaveden tärkeydestä ja muistuttaa veden olevan arvokasta kansallisomaisuuttamme. Hyvä Suomi! Hyvä Tampereen Vesi!

Vesihuoltolaitokset tekevät laadukkaan hanaveden eteen paljon työtä ja valvovat järjestelmää ympäri vuorokauden varmistaakseen puhtaan hanaveden jatkuvan toimituksen. Lisäksi vesihuoltolaitokset keräävät ja puhdistavat käytetyn hanaveden ja palauttavat veden takaisin vesistöihin luonnon kiertokulkuun.

Arvokas vesikamppis on osa Suomen satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa ja siihen voivat kaikki hanaveden fanittajat osallistua nostamalla maljan maailman parhaalle vedelle ja vaikka jakamalla tilanteita hanavedestä tunnuksella #hanavesi.

Kippis Suomi! Muistetaan olla ylpeitä vedestämme!

Kyllä kotimaan toimivaa ihmejuomajärjestelmää muistaa heti arvostaa ja kaivata, kun puhdasta hanavettä ei ole saatavilla, vaan kantaa lähikaupasta muovipullotolkulla janojuomaa koko porukalle.

Share

8 kommenttia

 1. Vesi vanhin voitehista kirjoitti: Vastaa

  Italiassa vesijohtovesi on juomakelpoista. Etenkin Roomassa vesi on jopa hyvänmakuista, toki siinä on enemmän kalkkia kuin täällä Suomessa. Suihkulähteitä on paljon, joista janoinen voi juoda ja täyttää vesipullonsa! Usein vieressä on kyltti, jossa lukee ”potabile” – juotavaa. Ehkä vatsataudin jälkeen ulkomaalaisen ja herkkävatsaisen kannattaa hieman varoa, mutta muuten muovipulloja ei onneksi tarvitse joka janoon hankkia.

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   Joo, itseasiassa juurikin ollaan löydetty näitä suihkulähteitä ja juotu niistä! Mahtavaa 🙂

 2. Liru kirjoitti: Vastaa

  Tämä on muuten hyvä ja rehellinen blogi, mutta kasvava väkisinväännettyjen yhteistyöpostausten määrä saa kyllä kainalokarvat pystyyn. Tämä sama mainostelu on pilannut niin monta blogia ettei meinaa laskuissa enää pysyä, että tekisi ihan mieli kysyä kuka tätä sinultakaan vaatii? Eikö mainostaja tyydy että heität ilmoille linkin, pitääkö tätä teennäistä mainoscaccaa lukea nyt täältäkin?

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   Kiitos palautteestasi ja harmi kuulla, että mielestäsi blogissani on nykyisin liikaa kaupallisia yhteistöitä. Edellinen palkallinen postaus blogissani oli joulukuussa, sen tein yhteistyössä kotimaisten lastenvaatteiden Pop Up -kaupan kanssa. Jokaisella on toki oma toleranssi, että mikä kenellekin on liikaa tai millaisista sisällöistä tykkää. Itse tekisin kaupallisia yhteistöitä mielelläni paljon enemmänkin!

   Ja vastaus kysymykseesi: kukaan ei vaadi minulta blogissani mitään. Pyöritän nettisivustoani itse ja valikoin sisältöyhteistyöt itse. Kuten tämänkin Tampereen Veden kamppiksen, jonka sanoma (kotimaisen hanaveden arvostus) on mielestäni hieno.

   Olin iloinen päästessäni mukaan tähän kamppikseen, jossa tarkoituksenakin oli pohdiskella asiaa omasta näkökulmasta, siksi hanavedestä kirjoittelin. Että kippis!

  2. Lukijana täytyy tähän nyt kyllä sanoa, että nyssi! Tämä oli mun mielestä huomioimisen arvoinen kamppanja ja sopii hyvin blogiin, etenkin näin ulkomailla asuvana kaipaan joka päivä suomalaista hanavettä! Ja mitä kaupallisiin yhteistöihin tulee, niin päivittymistahtiin nähden, tässä blogissa on todella vähän mainoskirjoituksia ja ne mitä on, niin on kivasti tehty. Eli en nyt ihan ymmärrä, kun joku tulee heti tänne haukkumaan tekstejä kakaksi. Vähän voisi miettiä. Ei varmaan ole pakko lukea? Tai voitko jättää kerran parissa kuukaudessa vaikka sitte lukematta, jos häiritsee. Go Asikaine ja musta on vaan hienoa, jos saat uskomattoman laadukkaasta blogityöstäsi korvausta ja hyviä yhteistöitä! Tee niitä lisää ja vaikka toivon sulle nyt vaan hyvää lomaa, niin voithan pian kertoa taas reissukuulumisia, sillä päivät ilman tämän blogin postauksia, on ihan megalo tylsiä! Kiitos blogista, se antaa monet naurut viikossa! Ja kippis Suomen vedelle!

   1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

    Mahtavaa Masi, kiitos paljon kivasta kommentista ja lukemisesta! Jee!

    Ja reissukuulumisia pukkaa varmasti kyllästymiseen asti, mukava kuulla, että niitä odotellaan 😉 KIPPIS sinne myös, missä lienet!

 3. Marikki kirjoitti: Vastaa

  Mari on aivan samaa mieltä Masin kanssa?! Tulin viime viikon alussa aikuisporukan reissusta, jossa kohdattiin ”pari muuttujaa”, kun luin teidän reissuunlähdön, enpä natissut enää yhtään mistään! Nauttikaa lomasta?!!!

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   Kiitos Marikki! Miten tuntuu, että juurikin näillä ”aikuisporukan” reissuilla tulee niitä muuttujia aina vielä enemmän! Hahahaha! Toivottavasti oli hyvä reissu teilläkin!

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.