Kaupallinen yhteistyö: Blue Dragon ja Suomen Blogimedia
Etenkin opiskeluaikoina olin hullu sushikokki ja pyörittelin kotona nigireitä harva se viikonloppu, kunnes touhu ehkä lasten myötä jäi vähän harvemmalle. Olemme kyllä käyneet myös koko porukalla sushilla ja itse poikkean sushilounaalla harva se viikko, mutta kotona on lähiaikoina tullut rullailtua harvemmin. Vaikka työkaverini Tomppa jaksaa aina ihmetellä, miten ihmiset tekevät esimerkiksi makaroonilaatikkoa tai muuta arkipöperöä, kun samalla vaivalla pyörittelee perheelle herkulliset sushit. Tomppa on paras!
Ja kyllähän sushin tekeminen on itseasiassa ihan helppoa ja yksinkertaista, kun vaan hankkii hyvät ainekset. Riisiä, muutamia kasviksia, vähän kalaa ja mausteet. Soijakastike, riisiviinietikka ja wasabi tietty tärkeimpinä!
Itselleni sushiprosessissa haastavinta on riisin valmistaminen, mutta siitäkin selviää, jos tekee ohjeen mukaan. Eikä ala sekoilla ja hädissään kaadella kesken kokkaamisen kattilaan ylimääräisiä vesiä ja arpoa etikan kanssa. Vaan mittaa kaiken tarkasti ja TEKEE IHAN PUSSIN OHJEEN MUKAAN, niin hyvä tulee. Nykyisin sushiriisin maustamiseen on myös valmiiksi maustettua japanilaista Sushi Su -riisiviinietikkaa, jolla ei oikein voi mennä pieleen.
Viikonloppuna tein pitkästä aikaa sushia ja kaloja arpoessani sain kauppahallin kalakauppiaalta mielenkiintoisen vinkin valmistaa perus lohisushien lisäksi helppoja silakkanigirejä. Toki Nygrenin selittäessä silakoiden nahan poistamisesta meinasin ensin nostaa kädet korvilleni ja mölisten huutaa mää en ainakaan perkaa mitään, mää en ala hifisteleen mitään, mää mitään millään hapolla ala kypsentään!!
Mutta kalakauppias Nygrenin ohje oli ihan simppeli ja hyvä. Silakoista lähtee nahka todella iisisti vetämällä. Tadaa!
Nahan poistamisen jälkeen asettelin silakkafileet lautaselle ja kaadoin päälle japanilaista riisiviinietikkaa sen verran, että kaunokaiset peittyivät. Puristin päälle myös vähän sitruunaa ja laitoin silakat jääkaappiin tekeytymään noin kolmeksi tunniksi. Innostuin valmistamaan myös pienen satsin silakoita siten, että puristin pelkkää sitruunaa fileiden päälle ja laitoin nekin kolmeksi tunniksi kylmään.
Kolmen tunnin jälkeen kaadoin silakoiden päältä ylimääräiset etikat (ja sitruunamehut) pois ja asettelin kalat riisistä paineltujen nigiripallojen päälle. Alle sipaisin vähän wasabia. Silakkanigireistä tuli kauniita ja ihanan raikkaita, todella herkullisia. Silakka ei yleensä myöskään maksa juuri mitään! Uskomaton superherkku.
Ihanien silakka-, lohi- ja avokadonigirien lisäksi pyörittelin myös erilaisia makirullia. Makien rullailu on kivaa puuhaa, jota on hauska tehdä vaikka porukalla ennen yhteistä illallista. Jokainen voi luovasti valita rullien täytteeksi mieluisensa täytekombon ja tiimissä touhu on nopsaa. Paitsi jos tiimiin kuuluu myös 3-vuotias tahmatassu, joka vetelee kaikki kylmäsavulohisiivut ja pakenee riisit rinnuksillaan myhäillen paikalta.
Sushimatto helpottaa rullaamista ja jäljestä tulee tasaisempaa. Muotoilun lisäksi matolla on helppo puristaa makirullat tiiviiksi ja napakoiksi. Tein erilaisia lohi- ja kasvismakeja. Yhteen rullaan laitoin hallista ostamaani katkarapuherkkua täytteeksi, siitä tuli ihan tosi maukas. Makien sisälle voi oikeastaan laittaa makunsa mukaan mitä vaan.
Ihanien makujen lisäksi sushissa miellyttää myös kauneus ja kaikki kiva kippojen asettelu! Kerrankin löytyy tarkoitus kaikille pienille kirppiskulhoille, joiden merkityksellisyyttä jotkut ymmärtämättömät ovat joskus saattaneet kyseenalaistaa.
Sekä tietysti porukalla syöminen, maistelu ja fiilistely! Sushi on hyvä ruokaidea, jos illallisporukassa on erilaisia ruokavalioita. Makeja ja nigireitä on helppo tehdä moneen makuun.
Suosittelen testaamaan raikkaita silakkanigireitä, seuraamaan riisipussin ohjeita ja tekemään sushia porukalla! Mukavaa ajanvietettä ja ihan tosi herkullista. Nam! Blue Dragonin sivuilta löytyy hyviä vinkkejä sushikokkailuun sekä reseptejä.
Mukavaa keskiviikkoa kaikille!
Lue myös
Valeäidin kokemuksia sushin kokkailusta lasten kanssa
Muita ihania -blogin ihastuttavista värikkäistä susheista sekä
Char and the Cityn Caritan ohjeet donitsisushien valmistamiseen
Asikaine kiitos tästä! Siis silakka on niin aliarvostettu kala! ! ! !
Nykyään ei ees monella tiskillä osata sitä myydä saatika neuvoa sen valmistuksesta, vaikka se taipuu vaikka mihin. Täytyykin kokeilla myös sushissa.
No joo, suosittelen kyllä silakkanigirejä, oli hyvää!
Ja pitää nyt ehkä muutenkin vähän perehtyä silakkakokkailuun 🙂