Lasitettu terassi – terassin rakentamisesta

Ehdinkin jo vähän fiilistellä uutta terassiamme, josta on nopsaan muodostunut toinen olkkarimme. Kovin nopsaan ei kesäkeidastamme rakennettu – itseasiassa prokkis oli suunnitteluvaiheineen ja kaikkineen aikamoinen Iisakin kirkko. Jos siis suunnittelee kirkkohommia pihaansa, voi nyt poimia muutamia hyviä vinkkejä! Itsehän luulin terassin rakennuksen hoituvan yhden viikonlopun aikana, jos vain jostain hakee korin kaljaa ja kasan lautoja.

Se ei näköjään menekään ihan niin…

Onneksi terassin pohjatyöt tehtiin paria vuotta aikaisemmin infernaalisen paskamyrskyn piharemontin yhteydessä. Kaivausten keskellä pihaan rajattiin alustava alue, johon tehtiin sorapohja ja jopa sähkövetokin suunnilleen kohtaan, johon ehkä joskus voisi rakentaa vaikka terassin. Alueen kokoarvio ja kaikki tehtiin tehtiin aikalailla lennosta, sillä meneillään oli sata muutakin päätöstä alppiruusun paikasta pihan kivetykseen ja ympärillä oli kesken ojitukset, kaivaukset, nurtsin istutus, synnytys ja mitä näitä nyt on..

Nevö foget Piharemontti 2015!! AAARGH!

Palasimme terassiasiaan vasta parin vuoden päästä piharemontin traumojen vähän hälvettyä. Viime kesänä bongattuamme Nekalan Rauta-Otran pihapäivillä tamperelaisen Terassitehtaan lasiovia, aloimme tosissamme suunnitella tulevaa kesäolkkariamme. Ideana oli katettu ja tilava terassi, jossa olisi muutama siirreltävä seinä sateen ja tuulen suojaksi. Istumme pihassamme porukalla usein myöhään syksyyn, joten olisi kiva, jos siellä tarkenisi istuskella vaikka vielä marraskuussakin lämppäreiden alla.

Toteutimme terassin yhdessä paritalonaapureidemme kanssa, joten suunnitteluvaiheessa oli otettava huomioon monta mielipidettä. Terassin kokoa, katon rakennetta, materiaalivalintoja, lasitettujen seinien lukumäärää, väriä ja ihan kaikkea mietittiin ja tuumailtiin porukalla. Mikään valmis paketti ei vaikuttanut sellaisenaan hyvältä ja halusimme, että terassin saa aikalailla ”kokonaan auki”.

Naapurin muijan kaveri piirsi suunnitelmiemme perusteella piirrustukset terassista. Yhdessä kävimme katsomassa puutavaran materiaaleja, erityisesti mietimme pation laudoitusta. Emme halunneet painekyllästettyjä, uritettuja lautoja, emmekä komposiittilautaa. Lopulta päädyimme lehtikuuseen, joka oli vähän kalliimpaa, mutta juuri sellaista kuin halusimme. Kaiken lisäksi helppohoitoiselle lehtikuuselle ei tarvi tehdä mitään ja se myös patinoituu kauniisti. Naapurit hoitivat kaikki puutavaran tilaukset ja me soittelimme samalla lasiovia ja rakentajaa.

Terassitehtaan lasiliukuovien tultua suunnitelmiin, tuumasimme tarvitsevamme apua rakenteiden kanssa, jotta kaikista sivuista tulee varmasti tukevat ja suorat. Mutta oli vähän vaikeaa löytää pienehköön urakkaan rakentajaa kesällä.

Lopulta soiteltuani myöhästyneistä terassisuunnitelmista Terassitehtaalle, selvisi heidän kauttaan lasiovien lisäksi järjestyvän myös rakennuspalvelun, joka tekee asiakkaan toiveiden mukaisen terassin vaikka ihan avaimet-käteen-pakettina. Kuulosti melko taivaalliselta diililtä.

Pihtasimme kuitenkin sen verran, että teetätimme Terassitehtaan kautta ammattilaisilla vain isot rakenteet ja nakuttelimme itse loput. Tai Hippi rakensi. Joskus syyskuun myrskyisenä yönä.

Myös katon loppuun rakennus jäi meille, eli huopakaton tekeminen ja räystäspellit jne. Onneksi saimme huopakattoja rakentaneen taitavan appiukon työnjohtajaksi!

Ostimme kaikki kattohuovat ja pellit Nekalan Rauta-Otrasta, jossa muutenkin aina asioimme. Ystävällinen myyjä neuvoi materiaalivalinnoissa ja laski meille kaikki tarvittavat materiaalit kulmapelleistä kattohuopiin, jotka kävimme appiukon kanssa suoraan lastaussillalta valmiina pakettina hakemassa. Kätevää.

Arvioidut huopapakat menivät aika tasan, taisi yksi suikale jäädä ylimääräiseksi ja ehkä yhden ruuvipaketin taisi naapurin muija käydä kesken talkoiden hakemassa. Katto oli valmis pari viikkoa ennen ensimmäisiä lumihiutaleita.

Kattotalkoissa satoi tietysti vettä, mutta meillä oli hyvä pössis. Laitoimme makkaraa ja lörtsyjä grilliin. Lapset olivat ihan innoissaan mukana rakentamassa, poraamassa ja roudaamassa. Iso kiitos taitavalle appiukolle, jolta nyt olen oppinut, miten huopakatto tehdään. Ihan mahtavaa!

Seuraavalla viikolla tajusimme, että talvi tosiaan on tulossa ja maalamiselle olisi jo liian kylmä. Ja luettuamme myös homeenestoainepullosta, että jopa sen sutimiseen on liian kylmä, kävi mielessä, olisiko koko rakennusprokkiksen voinut siirtää seuraavalle kesälle, mutta näin jälkikäteen mietittynä: IHANAA, ettei tarvinut aloittaa rakennusrumbaa nyt heti kesän alussa.

Onneksi terassi pärjäsi ilman maalipintaa talven yli ihan hyvin. Pontatusta vanerista rakennetussa katossa oli homesuojaus valmiina ja peräseinän laudossa oli pohjamaali. Terassitehdas kävi ottamassa valmiista terassista mitat ja lasiovet asennettiin vielä ennen talvea paikoilleen. Jes!

Ja heti toukokuun ensimmäisenä helleviikonloppuna, aika extempore meiningillä, saimme vihdoin porukalla maalattua koko terassin. Eikä vaan se maalaus, mutta se teippaus ja suojaus… Homma olisi tosiaan ehkä ollut nopeampi, jos lasiseinät eivät vielä olisi olleet paikoillaan, mutta ihan hyvin selvisimme teippailemalla ja lasit suojasivat terassia kuitenkin talven yli.

Kävimme yhdessä naapurin muijan kanssa Rauta-Otrassa ostamassa maalit. Mukanamme oli talomme vaaleanpunaisesta seinästä nyppästy maalipala, jonka avulla etsimme ystävällisen maalimyyjän kanssa maalinäytteistä taloomme mätsäävän vaaleanpunaisen, jollaiseksi maali sävytettiin. Tolppien, katon ja parrujen valkoinen oli tavallista valkoista ulkomaalia.

Melko epämääräisten mittojen  (ööh no ei meillä oikeastaan ole mukana tarkkoja mittoja, eikä tullu mitään kuvaakaan nyt otettua. No siinä on kuus tolppaa..) perusteella myyjä laskeskeli maalitarpeemme, jopa ihan oikein, ja antoi neuvot maalaamiseen. Valkoinen maali riitti juuri sopivasti.

Maalausviikonloppu oli hauska ja aurinkoinen. Rillasimme ja maalasimme. Rillasimme ja maalasimme.

Perjantaina sudimme naapurin muijan kanssa tolppiin ja parruihin homemuljun, jonka piti antaa imeytyä lähes vuorokauden. Lauantaina maalasimme ensimmäisen valkoisen maalikerroksen ja sunnuntaina toisen kerroksen. Maanantaina saapuessani vanhempain illasta terassin peräseinä ja katon kantti olivat vielä saaneet ihanan vaaleanpunaisen pinnan.

Ja vautsi, mikä vaikutus maalilla terassiimme oli! Lasiovien kehykset ja valkoiset liukuovikujat hukkuivat valkoisiin tolppiin ja rakenteisiin. Muutenkin terassi alkoi hetkessä näyttää valoisammalta ja yhteneväisemmältä. Mietimme aika pitkään terassin peräseinän maalaamista vaaleanpunaiseksi, mutta päätös oli kyllä ihan oikea. Nyt terassi istuu talomme väriin ja pihaamme kivasti.

Terassiimme tuli sivulle kaksiosainen lasitus ja eteen kolmiosainen. Etuosan tuumasimme siten, että molemmista puolista pääsee kulkemaan. Etusivun lasiovet ovatkin lähes kokoajan edessä keskellä nipussa ja sivuovet puolestaan vasemmassa kulmassa nipussa terassin ollessa kesällä lähes koko ajan kokonaan ”auki”. Toki ovia on kätevä siirrellä ja työnnellä, miten haluaa.

Terassitehdas tekee mittatilauksella kaikenlaisia ovia ja lasiseinäksi nousevia lasikaiteita sekä ihan valmista kokonaista lasitettua lasiterassia. Firman meininki oli joustavaa ja ystävällistä. Kylä se hoituu! Kylä se käy! No sää teet sellasen terassin kussää teet ja mää tuun sitten mittaan ne lasit siihe sen mukaan.

Myös suunnitteluvaiheessa Terassitehtaalta tultiin paikan päälle tsekkaamaan pohjaa ja suunnitelmia, antamaan vähän neuvoa ja mielipidettä ihan ensimmäisissä mietinnöissä. Tamperelainen firma tekee lasituksia ympäri Suomea. Suosittelen yritystä lämpimästi.

Alusta asti haaveilimme isosta kulmasohvasta terasillemme. Kiertelimme puutarhamessuja ja selailimme kaikenlaisia kuvastoja. Täydellinen sohva löytyi lopulta vakkarirautakaupastamme, Rauta-Otrasta, jossa on yllättävän kattavat puutarhakalustevalikoimat. Simppeli valkoinen alumiinisohva oli juuri sopivan kokoinen ja muutenkin haaveidemme mukainen! JES!

Rauta-Otrasta ostin myös katon lyhdyt sekä seinään laitettavan kukkakehikon. Itseasiassa voisin kierrellä rautakaupoissa tuntikausia, niin paljon kaikkea kivaa puutarhatavaraa ja sisustusjuttuja.

Vielä kaipaamme lisää vihreää ja haaveilemmekin käynnöskasveista ja ihanista roikkuvista viherhommista. Ehkä sisustuskin vielä vähän elää ja uutta grilliäkin olemme tuumailleet, mutta kyllä se tästä muodostuu, tapojemme mukaisesti pikkuhiljaa. Ihanalta näyttää jo nyt ja olen niin onnellinen!

Ja ainakin terassi on ollut kovassa käytössä, päivittäin joku loikoilee sohvalla kahvilla tai lueskelemassa. Lapset istuvat välipalalla, grillaamme, kutsumme kavereita, otamme lasilliset, hengailemme varjossa.

Enkä malta odottaa elokuun pimeitä iltoja, jolloin voimme tunnelmoida terassilla lyhtyjen ja puutarhavalojen tuikkeessa.

Moni on kysellyt, miten yhteinen terassi käytännössä jaetaan kahden perheen kesken tai, miten sen käytöstä sovitaan. Onko teillä joku varauskirja? No, ihan vaan sopimalla. Jos jollain on joku grillaus- tai brunssisuunnitelma, voi siitä naapurin kanssa jutella etukäteen. Tai voimme päättää grillata yhdessä tai vaikka vähän aikatauluttaa suunnitelmiamme erikseen, katsoa vähän tilanteen mukaan. Ainakin toistaiseksi kaikki ovat aina päässeet halutessaan terassille ja yleensä tilanne on sellainen, että on vaan kiva, jos on seuraa, leikkikavereita, apukäsiä ja hyvä meininki!

Täällä lisää kuvia terassistamme ja täällä lisää paritalohelvetistä.

Ihania kesäpäiviä kaikille ja tsemppiä niille, jotka raksailevat! Meikä aikoo grillata ja chillata koko kesän. Because I can, sato tai paisto!

 

* Olemme saaneet blogin kautta alennusta maaleista, kattohuovista ja puutarhakalusteista Nekalan Rauta-Otralta

*Olemme saaneet blogin kautta alennusta lasiovista ja rakennustöistä Terassitehtaalta

 

 

 

Share

10 kommenttia

 1. Lottovoitto kirjoitti: Vastaa

  Kyllä on lottovoitto noin viksu terassi ja noin ihanat naapurit! Seittemän oikein ja lisänumerot päälle.

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   No niin on! Kyllä se paljon vaikuttaa, että on hyvät tyypit, joiden kanssa tehdä näitä välillä vähän haastaviakin prokkiksia ja sitten tietty viettää aikaa muutenkin 🙂

 2. Heidi kirjoitti: Vastaa

  Hieno tuli! Saisko lisäkuvaa tuosta edessä olevasta kukkapenkistä? Mulla ois suihkulähteen ympärillä pikkuprojekti, haluaisin edellisen omistajan hörsylävitunpörsylät veks ja nätimpää tilalle… Mitähän nuo hyvännäköiset korkeat heinät (tjsp) on ja kestääkö ne paahdetta?

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   Kiitos paljon!
   Koitan jossain vaiheessa ottaa kuvia kukkapenkistä, se on nyt ainakin melko villiintynyt, kröhöm.. (tykkäämme siitä myös sellaisena ”huiskeana” ja helppona)

   Siinä tavallaan takana (eli terassin ihan edessä) on tiikerililjoja ja keltaisia iiris liljoja (iiris liljat on ne kuvassa näkyvät levyeät vihreät heinät, jotka ovat jo noista kuvistakin kasvaneet pituutta) sitten siinä on tosi paljon kultapiiskuja (takana vähän hörsympiä rykelmänä), jotka kasvavat puolentoista metrin korkuisiksi, jopa korkeammiksi ja ne olemme ihan tarkoituksella laittaneet tuohon, jotta ovat myös näkösuojana terassille. Ne on myös kauniita.
   Ja vähän edempänä on kaikenlaista pionista kaikkiin random kukkiin (!?!)

   Kaikki nuo huitulat ovat ainakin ennen kestäneet ihan hyvin paahdetta, sillä pihamme on eteläinen ja aurinkoinen 🙂 Nämä kukat olivat pihassamme jo ennen piharemonttia, keräsimme ne turvaan ja ne törkättiin takaisin tuohon penkkiin rempan jälkeen. Kestivät senkin. (Paitsi pionit eivät ole vielä siirron jälkeen tehneet kukkia, yhyy)

   Toivottavasti tästä oli apua. Katson, jos saisin vähän kuvailtua kukkapenkkiä 🙂 oon vaan aika kämmäri niiden hoidossa, niin en uskalla kovin asiantuntijakommentteja päästellä. Naapurin muija vähän useammin nyppii ja hänellä myös joku käry hommasta.

 3. laurasss kirjoitti: Vastaa

  Mie muistelinki että pionit nei tykkää siirtelystä, saattava hyvinki levätä vähinthänki yhen kesän yli. Mutta terassi on kertakaikkihhan napakymppi! Maan mainio! Kerrassan! Tykkään ko sonki oma ”rakennuksessa” eikä talon kylessä kiini niinko monila muila. Mukava oli lukea ettolitta saahnee nuin hyyää palvelua, tulin oikein hyväle mielele. Värivalinnat oli niin naphiin, tuo vaaleanpunanen seinä on kertakaikkisen tyylikäs. Voi minkä kesähuohneen saitta! Eritoten ko näittä suunnitteluvaiheessaki palion vaivaa, saatta syksyläki pitkän nauttia, voi että!

 4. raks kirjoitti: Vastaa

  Ei mulla muuta kuin ihailen kuinka ootte monen tahon kanssa päässeet noin komeaan lopputulokseen ja ihailen myös vakkarikauppanne osaamista, kun laskevat noin onnistuneesti menekit! Ei muuta ku hyviä grillailuja ja chillailuja, ootte ne ansainnu 🙂

 5. mullinmollin kirjoitti: Vastaa

  Ihana!

 6. Janne kirjoitti: Vastaa

  Mahtavan näköinen terassi, enhän ei aina tosiaan tarvitse olla talossa kiinni. Ja tässä tapauksessa terassin lasitus toimii kertakaikkiaan mainiosti ja varmasti mieleinen paikka viettää aikaa 🙂

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   Joo, nyt parin vuoden käyttökokemuksella pakko sanoa, että tää on menny ihan nappiin! Ollaan oltu tosi tyytyväisiä ja terassi on ihan ympäri vuoden oikeestaan käytössä, kesällä joka päivä. Liuskekiviä pitkin sinne hilppasee vaikka sukkasillaan ja nuo edessä olevan kukkapenkin kasvit kasvaa melkein kaksimetrisiksi, siellä saa ihan rauhassa olla, kukaan ei edes näe.
   Ja liukuovilla sen saa hyvinkin avonaiseksi ja ilmavaksi, tai sitten myös suojaisaksi. Todella hyvä päätös oli tämä!

 7. Hirvonen kirjoitti: Vastaa

  Meillä on sama edessä ensi keväänä, mutta tehdään vanhan terassin metallirunkoja hyödyntäen. Meinattiin kuitenkin päällystää metalli ettei ruostu jatkossa, mies puhui jostain sinkityksestä. Kulmasohvasta myös haaveilen, ymmärtääkseni nykyisin on jo paljon ulkokalustevalikoimaa kaupoissa.

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.