Kaupallinen yhteistyö: Lammin Ikkunat ja Ovet, Suomalaisen Työn Liitto ja Suomen Blogimedia
Kerroin viime syksynä uudesta kellarin ovestamme. Rikkinäinen ja ikuisiksi ajoiksi kiinni pultattu, rämähtänyt vanha ovi korvattiin Lammin Ovien uudella lämpöovella.
Tiesimme kellariin johtavasta väliköstä hohkaavan kylmää ilmaa eteiseemme, mutta silti olimme talven jälkeen todella yllättyneitä, kuinka paljon pelkkä tiivis ovi torppasi portaikkomme viimaa. Ovet vaikuttavat ratkaisevasti kodin lämmöneristykseen sekä erityisesti vetämiseen. (Ei kannattaisi myöntää olevansa asiasta yllättynyt, sillä appiukko sanoi aikoja sitten useampaan otteeseen rikkinäisen kellarinovemme olevan yksi syy kylmälle eteisellemme ja appivanhemmat ovat tunnetusti aina oikeassa.) Itseasiassa vaaleanpunaiseen taloon muutettuamme vaihdoimme kotimme rikkinäisen ”pääoven” myös kotimaiseen lämpöoveen. Oviprokkis oli ihan ensimmäisiä remppoja, joita teimme ja se oli kannattava sijoitus.
Viime talvena emme asentaneet eteiseemme edes jokatalvista ylimääräistä väliovea, jonka yleensä olemme viimeistään marraskuussa kantaneet kellarista eteiseen ja pitäneet vappuun asti visusti kiinni. Uusittu kellarin ovi vaikutti ratkaisevasti rapun lämpötilaan. Lammin lämpöovien erikoisuus karmien tuplatiivisteiden lisäksi on myös oven alareunaan asennettava paksu kumitiiviste, jolloin ovi taatusti eristää ja on tiivis. Muistelin vanhan oven reunasta paistaneen valon sisään.
Jutellessani pitkät pätkät Lammin Ovien Ilkka Laukkarisen kanssa, hän kertoi, että juurikin modernien ovien teknisten ominaisuuksien ansiosta uudisrakennuksissa enää harvemmin näkee ahtaita tuulikaappeja tai takapihan oven edessä sisäpuolella erillistä väliovea. Nykyiset kotimaiset ulko-ovet eristävät todella hyvin, vaikka Suomen sääolosuhteet ovat haastavat. Eristeiden lisäksi Lammin Ovissa on kestävät saranat ja tukiviilut, jotka estävät oven elämisen tai taipumisen, näin tiiviys ei kärsi. Suomalaiset rakentajat ja remontoijat yleensä suosivatkin kotimaisia korkealaatuisia ovia.
Lisäksi Lammin Ovien suuri etu ketterä mittatilaus. Pieneltä tehtaalta asiakas voi helposti tilata oven sentilleen haluamillaan mitoilla. Koska Lammin ovia ei tehdä isoilla linjastoilla, niitä voi kevyesti valmistaa yksilöidysti ilman suuria lisäkustannuksia. Mittojen lisäksi asiakas voi valita toivomiaan muutoksia myös oven ulkonäkoon, kuten esimerkiksi muutella ikkunoita valmiista malleista tai väriä, mitä vaan oikeastaan. Jokainen ovi tarkastetaan tehtaalla henkilökohtaisesti ja ovet merkitään sarjanumeroilla.
Meillä oven mittojen lisäksi modattiin myös kahvaa sekä ikkunan kokoa siten, että uusi ovi olisi yhtenäisempi naapurin kellarin oven kanssa.
Erityisesti vanhoissa rakennuksissa ovien koot vaihtelevat ja tyylin toivotaan jäljittelevän vanhoja ovia, vaikka halutaankin moderni ovi sen teknisten ominaisuuksien ja lämmöneristyksen takia. Lammin ovi tekee paljon tilausovia suojelu- ja museokohteisiin.
Samalla tilauksella oven voi tilata kotimaisella Abloy-lukolla, joka voidaan vaikka valmiiksi sarjoittaa saman talon eri oven kanssa samaan avaimeen sopivaksi. Meillä kellarin ovea mittaamaan saapunut kaveri otti samalla kotiavaimemme mukaan ja kellarin ovi saapui tehtaalta samanlaisella lukolla.
Lammin Ovet suunnitellaan ja valmistetaan kotimaisesta raaka-aineesta, kotimaisella työllä uusinta tekniikkaa hyödyntäen kotimaisella tehtaalla, Kangasniemellä. Kahteenkymmeneenviiteen ovipuolen työntekijöihin kuuluu muun muassa konepuuseppiä ja maalareita. Osa työntekijöistä on koulutettu tehtaan toimesta. Tehdas toimii vastuullisesti luontoa kunnioittaen ja ympäristöä suojellen.
Kymmenisen vuotta sitten Lammin ikkunatehtaan myyntiä tukemaan startattu ovipuoli on ollut koko ajan maltillisessa kasvussa. Ihan mahtavaa!
Lammin Ikkunat ja Ovet on valittu mukaan Made by Finland –kampanjaan, joka on Suomalaisen Työn Liiton, sen jäsenten ja yhteistyöorganisaatioiden yhteinen Suomi 100 –juhlavuoden kamppis, jonka tavoitteena on nostaa suomalaisen työn arvostusta sekä lisätä ylpeyttä suomalaista monimuotoista työtä kohtaan.
Huippua olla mukana avaamassa ovia suomalaisiin yrityksiin ja näyttää, mitä kaikkea hienoa Suomessa tehdään. Huippua myös, ettei rappukäytävässämme ole enää ole niin helvetin kylmä.
Rakkaan kotimme ovihommat alkaa olla aika hyvin reilassa siis ja viime kesänä startattu alkuperäisten ikkunoiden kunnostus jatkuu tänä kesänä. Vielä kun joku kotimainen pientoimija kunnostaisi pärähtäneet portaamme, niin en tunnistaisi kodiksemme ja menisin vahingossa naapuriin. Toki niin käykin aika usein.
Hyvää kesäkeskiviikkoa kaikille! Muistakaa remppailijat ja rakentelijat suosia kotimaista laatua.
Lue myös:
Sinänsä kivat ovet mutta eivät kyllä istu vanhan, kauniin talon tyyliin alkuunkaan.
Kiitos kommentistasi! Me olemme olleet ihan tyytyväisiä näihin oviin:)
Oonkin oottanu, että talosta joskus olis ees pieni vilaus ulkoa. Kiitos siis tästä ja blogista muutenkin, tää on lempiblogini. Todella kaunis talo, ihanan värinen! ????
Ovet on kauniit myös!
Kiitos kommentistasi ja ihana kuulla, että olet tykkäät blogista, JEE je jEE!
Kiitos huippublogista, oon nauranut ääneen monet kerrat! Löysin tämän joku aika sitten ja oon lukenut juttuja alusta eteenpäin: kohta pikkuveli on syntymässä ❤️
Mut tästä piti kysyä, että mistä noi lepotuolit on? Ihanat!
Haha! Kiitos kommentista, tulipa hyvä mieli! Ihanaa vastata täältä tulevaisuudesta, olen kaksi vuotta edellä, heko heko..nuo tuoli on Ikeasta. Niitä on siellä keltaisena ja vihreänä 🙂
Nyt on pakko kommentoida Ovimikkoa kompaten, että jos haluaa silleen totisemmin säilyttää vanhan talon alkuperäisyyttä niin ovia ei kyllä kannata mennä vaihtamaan. Ikkuna- ja ovifirmat mielellään esittelevät kaikenlaisia energialaskelmia ja muita tsydeemejä, mikä on toki ymmärrettävää koska heidän tarkoituksensa on myydä mahdollisimman paljon uusia ovia ja ikkunoita. Mutta jos haluaa vaalia rakennusperintöä niin noi alkuperäiset rakennusosat on säilyttämisen arvoisia. Ne on myös esteettisesti ainakin tällaisen tyylipuristin mielestä ne kaikkein kauneimmat – uudet ovet on uudet ovet eikä niistä alkuperäisen näköisiä saa jo ihan siitäkään syystä että materiaali on eri.
Ja kuten tässä jutussakin käy hyvin selvästi ilmi, jos menee asumisen mukavuus edellä eikä perinnehippeily niin sitten se uuden oven vaihtaminen on toki perusteltua. Siinä sitten vaan sitoutuu siihen, että tuosta HDF-kamasta tehtyä ovea ei voi millään kunnostaa kun sitä alkaa jossain elinkaarensa vaiheessa olla paras puhti poissa – siinä vaiheessa pitää sitten taas vaihtaa uusi ovi. Sen vanhan puuoven voi siinä kohtaa maalata ja oikaista ja laittaa siihen uudet paneelit pintaan ja taas mennään seuraavat 60 vuotta.
Jos suomalaista työtä arvostaa korkealle ja haluaa uuden oven niin sitten ehkä itse tilaisin rakennushistoriallisesti vähänkään arvokkaampaan taloon sen uuden oven ihan paikalliselta puusepältä. En ikkuna- ja ovitehtaalta. HDF-levyä ei myöskään valmisteta Suomessa, niin näiden ovien kotimaisuusastekin on omasta mielestäni vähän tulkinnanvaraista.
Mutta nää on valintoja. Itse toivoisin, että vanhojen talojen kanssa useammin toimittaisiin niin että mentäisiin se alkuperäisyys edellä. Ja haluan ihan tietoisestikin kyseenalaistaa sitä ”vanha on paska, ostetaan K-raudasta uus” -näkökulmaa, mikä meillä rakentamisessa ja remontoinnissa on ihan ääääärivoimakkaasti vallalla.
Emmää dissaa sun ovia, Asikaine, mutta halusin tuoda tätä perinnehippinäkökulmaa esille tässä kohtaa.
Kiitos kommentistasi, arvostan kantaasi! 🙂
Ja osittain olen kyllä ihan samoilla linjoilla kanssasi tässä kunnostusasiassa ja vanhan vaalimisessa, vaikka ihan totisena perinnepuristina emme (ainakaan toistaiseksi) ole kaikkia remppavalintojamme tehneet / voineet tehdä.
Valitettavasti talossamme ei ollut alkuperäisiä ovia enää, kun muutimme (oli varmaan 70-luvulla vaihdettua) ja molemmat ovet olivat huonossa hapessa, tosiaan valo paistoi karmin yli eteiseen. Sen takia ulko-ovi oli ihan ensimmäisiä remppojamme (joita oli silloin ja on edelleen edessä aika monta), joka oli aika pakko tehdä asap.
Toki vanhaa tyyliä jäljittelevä paikallisen sepän puuovi olisi varmasti kaikista kaunein ja ekologisin ratkaisu ja muistan kyselleeni muutamaltakin puusepältä oven perään, mutta tekijää ei ollut helppo löytää ja ei ihan riittänyt rahat ja rahkeet siinä vaiheessa. Oli siinä syksyssä vähän muutakin, huoh..
Lisäksi kyseessä meillä on paritalo, samalla seinällä on myös naapurin kellarin ovi ja naapurin ulko-ovi (heillä uusittu), joten asumismukavuuden lisäksi sekin painoi vaakakupissa.
Joten nyt tilanteessa päädyimme moderniin oveen ja olemme olleet siihen ihan tosi tyytyväisiä. Vaakalasit myös sopivat eteisen lasioven vaakalaseihin ja muutenkin tykkään oven ilmeestä ihan tosi paljon, samoin kuin myös kellarin ovesta, joka sopii naapurin oven kanssa- (naapurin puoli ei kuvassa näy, heille suotakoon mystisyytensä;)
Vaikka olemme joissain valinnoissa päätyneet uuteen, emme missään nimessä ole rempanneet taloamme ”vanha on paska, ostetaan K-raudasta uus” -mentaliteetillä, vaikka välillä tekisi mieli heittää esimerkiksi vanhat rapisevat alkuperäiset ikkunakarmit jorpakkoon, kun niitä on ihan helvetisti ja saatanan perinnemaali ei meinaa kuivua koskaan ja tekijöitä on vaikea löytää ja talvella vetää ja ja ja..puhuin myös ikkunoistamme pitkät pätkät Lammin Ikkunoiden edustajan kanssa -emme olleet ollenkaan samoilla linjoilla ;D
Joo – välillä olemme tehneet ei-niin-perinteisiä-ratkaisuja, mutta kyllä vaan olemme vanhaa yrittäneet täällä tuoda esiin, säilyttää ja korostaa, siinä missä se on ollut mahdollista ja/tai meidän mielestä jotenkin paikallaan.
Ja muuten Lammin ovilla kotimaisuusaste on alan korkein. Ainoastaan raaka-alumiini tulee ulkomailta. Alumiiniprofiilit ja niiden polttomaalaus tuotetaan Suomessa.
Mutta kuten sanoin – todella arvostan perinnehippinäkökulmaa, vaikka itse en aina siihen syystä tai toisesta pystyisi / päätyisi.
Ihanaa kesää tyylipuristille!!
Meillä on juuri akuutti oven tarve. Missä hintaluokassa nää pyörii?
Tuo meidän kellarin oven oikea hinta oli muistaakseni 1200 euroa, sain siihen yhteistyön kautta alennusta.
Tiedustelin vielä tarkempia hintahaarukoita Lammin ovilta ja sieltä vastailtiin:
Ovien hintahaitari on melko leveä n. 500-1300 euroa, johtuen mm. seuraavista seikoista:
· Mallit poikkeavat paljon toisistaan, umpinaisen oven valmistaminen on nopeampaa ja siten edullisempaa. Mitä useampi lasiaukko ovessa on, nostaa se suhteessa oven hintaa (työ/materiaali).
· Oven hintaan vaikuttavat myös esim. valittu karmisyvyys, oven väri, lasitukset sekä heloitukset.
· Monesti unohdetaan hintavertailussa pintahelat: painikkeet, avainpesät, niiden kiinnitykset ja sarjoitukset, joita aika harva valmistaja pystyy tarjoamaan.
· Iso etu varsinkin saneeraajalle on se, että erikoismittatuotteen saa aina vastaavan vakiotuotteen hinnalla, johtuen joustavasta tuotantotekniikasta.
· Jokainen rakentaja voi varsin helposti rakentaa ”oman oven” Lammin verkkokaupassa ja nähdä valmiin tuotteen hinnan, pihalle toimitettuna ja sen helpompaa ei tilauksen teko voi juuri ollakaan.
· Tarvittaessa voi olla yhteydessä suoraan tehtaaseen ja jättää yhteystiedot!
Lammin ovilla on ollut ystävällinen ja avulias palvelu, joten varmasti vastaavat vielä tarkemmin 🙂 Toivottavasti sopiva ovi löytyy! http://www.lammin.fi/
Meille kävi tämä sama moka ekana syksynä, että ovi oli pakko vaihtaa (nyrkinkokoinen reikä) ja hätiköitiin sitten siihen marraskuun hyökätessä päälle joku ihan mikä lukollinen ovi vaan. Toki värisävy ja mallikin yritettiin valkata fiksusti ja vanhaa kunnioittaen ja kotimainenkin ostettiin, mutta kyllähän se uusi ovi ei yhtään oikeasti näytä vanhalta (yhtä paljon kuin laminaatti parketilta), kun sellaiselta kiiltävältä mdf-hökötykseltä ja silti se ovi maksoi mittatilattuna monta sataa eikä sitä nyt aikanaan sitten vuosikausiin/-kymmeniin vaihdeta, mutta kyllä on harmittanut, että sitä puusepän tekemää ei ponnekkaammin silloin hommattu, koska se olisi ollut paras kuitenkin eikä mikään ”ihan kiva”. Ovea kun joka päivä käytetään ja monta kertaa.
Meidän toiselle ovelle, joka oli sellainen ristikkoikkunallinen (entinen) valkea ysäriovi, tuunasin jatkoaikaa laittamalla sisäkarmiin tiivistelistat ja revin sen hemmetin ristikon pois ja maalasin oven rintamamiestalon harmaaksi. Ehkä joskus sitten molemmat uusitaan puusepän oviksi kerralla.
Meillä on ikkuinoistakin ikävä kyllä melkein kaikki vaihdettu jossain talon historian vaiheessa, mutta niitä muutamaa alkuperäistä vahdin kyllä haukan katseella ja olen ajanut jorpakkoon kaikki ikkunafirmojen äijät, jotka kiiluvin silmin yrittää uusia ikkunoita kaupitella.
Ok, ymmärrän, ettei ollut Lottovoitto-valinta 😀
Mää oon kyllä ollut ihan tyytyväinen meidän ovivalintaan ja ihan tykkään siitäkin, että se näyttää modernilta 🙂 Oon myös onnellinen, että se oikeasti tuli silloin hommattua, sillä esim se, etten keittiönremppapuuskissani vaan ottanut sitä uutta huuvaa keittiöön vaan halusin peltisepän takoman vanhan mallisen kulmahuuvan, on aiheuttanut sen, ettei meillä edelleenkään ole mitään huuvaa vaan pelkkä ammottava aukko tiilimuurissa, kun vielä odotan sen peltisepän löytämistä…huuuh…
Mutta joo, joskus hyvää kannattaa ja pitää ja pystyy odottamaan, mutta aina ei voi ja kakkosvaihtoehto saattaa myös olla aivan hyvä 😉
Tsemppiä sinne remppapohdintoihin ja pidä kii niistä vanhoista ikkunoista, ne on <3