Juhlajärjestelyistä

Huh! Viikonloppuna vietimme jälleen ihania synttärikemuja ongintasäätöineen ja kakkuineen.

Vaikka koululainen on jo muutaman vuoden halunnut viettää kaverijuhlia HopLopeissa tai muissa peuhuloissa, olemme kuitenkin järkänneet myös kotona kahvikemut kummeille, sukulaisille ja naapurustolle. Homma lähtee yleensä aikeista kutsua ihan vaan isovanhemmat ja naapurit synttärikahville, jonka jälkeen aina mystisesti muistan naapuruston lapsikatraiden ja omien sisarustemme olevan jo puoli Melukylää. Siihen päälle vielä kummit ja muut tärkeät lasten toivevieraat, niin tiedossa on aika isot pirskeet.

Mutta ei se mitään. Yleensä olemme yrittäneet järkätä juhlat aika rennolla otteella. Huom! Paino sanalla yrittäneet, ihan kaikki eivät aina ole kyenneet tavoittamaan zen-tilaa järjestelyissä, vaan ovat uhkaavasti roikkuneet tikapuilla raivoamassa muun muassa eräälle parivaljakolle, joka yrittää kesken järjestelyjen paeta kauppaan ”ostamaan kakkukynttilöitä” tai kaikille, jotka eivät noudata piirakkaohjeitani tai muuten vain katsovat _oudosti_. Miks sää kattoit mua noin!?!?!?!?!! Onko tää hame OUTO??

Olen yrittänyt skarpata ja itseasiassa sekoilu on seitsemän vuoden aikana vähentynyt. Muistan aikoinaan suuresti ihmetelleeni parasta ystävääni (=nykyistä naapurin muijaa), joka aina ihan smoothisti emännöi isoja kakkukekkereitä, joissa pöydät notkui ja mummot viihtyi ja minä retkotin jossain säkkituolinurkassa dageneftereissä ystäväni kaataessa minulle kahvikuppiini limpparia. Oliko hauska ilta eilen? No missä te olitte? Myöhemmin tajusin ystävälläni tosiaan olevan kolmen lasta, joiden kunniaksi hän järjesti usein juhlia. Sulhaspiirakat ja kakkukynttilät ilmestyivät pöytään jo ihan rutiinilla.

Ja niin, seitsemän vuoden aikana olemme mekin päässeet vauhtiin perhejuhlien sekä myös lastenjuhlien järkkäilyssä. Joka vuosi ruokatarjoilujen suunnittelu, kakkujen koristelut ja kaikki muu valmistelusäätö tuntuu menevän kivuttomammin, vaikka yleensä juhliemme vierasluku on helposti yli kolmekymmentäpäinen. Usein olemme myös saaneet anopin valmisteluapuun ja välillä olen pyytänyt naapurin muijaa tai Hipin siskoa leipomaan kakun.

Nykyisin olemme myös yllättävän hyvä juhlatiimi Hipin kanssa! Pystymme ok flowlla yhdessä hääräämään kakut, piirakat ja salaatit ilman, että kukkakeittiö käy liian pieneksi. Ehkä molempien baarimikkovuosista on apua tai olemme tottuneet toistemme siirtymiin kakkuvuokien ja pannujen vekslaamisessa. Ainakin viime viikonloppuna leivoimme koko aamupäivän hyvällä pössiksellä musaa ja Kansanradiota kuunnellen. Oli hyvä meininki ja onnistuneet tarjoilut!

Rohkenenkin jakamaan muutaman vinkin, joiden avulla olen itse onnistunut vähentämään perhesynttäreiden järkkäilystressiä:

-Suunnittele tarjoilut siten, että osan voi valmistaa kaappiin jo edellisenä päivänä.

-Suunnittele tarjoilut siten, ettei kaikkea tarvi suuremmin kokata tai lämmittää: esimerkiksi juustotarjotin ja hedelmiä.

-Kaikkea ei tarvi olla hulluna! Vaikka joku kulho tyhjenee, se on usein merkki vaan hyvin onnistuneesta salaatista, eikä siitä, että ruoka olisi loppunut kesken.

-Ulkoista mahdollisuuksien mukaan jotain: pyydä ystävää vaikka leipomaan kakku tai suolainen piirakka.

-Jotain voi tilata myös valmiina. Joskus olemme kiireisenä hetkenä tilanneet ruokatarjoiluja valmiina esimerkiksi Wanhasta Tapista tai erilaisia pitsoja Pizzariumista.

-Ole oman elämäsi kondiittori! Lähes minkä tahansa teemakakun pystyy jotenkin yleensä tekemään itse. Netti on täynnä kuvaideoita ja ihan perusmarketista löytyy nykyisin eri värisiä marsipaanipäällisiä, joista pystyy kaulimaan ja loihtimaan melko pienellä osaamisella toiveiden mukaisia teemakakkuja. Meillä oli tänä vuonna toiveina jalkapallokakku ja punainen Hulk -molemmat onnistuivat ainakin sen verran hyvin, että sankarit olivat tyytyväisiä.

-Pyydä joku vieraista saapumaan avuksi ennen juhlia, esimerkiksi vaikka hetkeksi leikittämään lapsia (jolloin voi itse häärätä rauhassa keittiössä) tai kattamaan pöytää.

-Lainaa astioita naapurista (esimerkiksi haarukat ja lusikat uhkaavat helposti käydä vähiin).

-Osta vähän kertsiastioita astiaston jatkeeksi, esimerkiksi kakkulautaset ja pahvimukit.

-Kata juomapöydälle myös tussi, jolla jokainen voi merkata oman mukinsa.

-Raivaa lahjoille etukäteen joku tila, johon kortit ja lahjat saa kätevästi kerättyä, ettei kaikki leviä pitkin poikin.

-Mieti muutama kiva aktiviteetti varmuuden vuoksi. Esimerkiksi limbo, pantomiimi ja onginta ovat hyviä ohjelmanumeroita, joihin voi aikuisetkin halutessaan osallistua.

-Jos juhliin on tulossa joku aktiviteetti, katso siihen vaadittavat kamat valmiiksi. (Tämä on meillä vielä hakusessa, sunnuntaina taas etsimme ongeksi kelpaavaa keppiä ja narua kesken juhlien.)

-Myös pienet ohjelmanumerot on hauskoja, pyydä esimerkiksi ystävää laulamaan tai soittamaan joku biisi, lapsia esittämään tanssia tai taikatemppuja.

-Jätä paljon aikaa hengailulle ja höpöttelylle, äläkä stressaa juhlien verkkaisesta tunnelmasta. Yleensä pääasia on kuitenkin yhdessäolo ja herkuttelu.

-Tartu ideoihin! Jos porukka innostuu pelaamaan jalkapalloa tai hyppimään pihassa korkeushyppyä, kaikki mukaan!

-Panosta siivoukseen ennemmin juhlien jälkeen, sillä kukaan ei varmasti juhlien huiskeessa huomaa pölyjä hyllyn alla, mutta juhlien jälkeen yleensä kuitenkin joutuu kaivamaan imurin esiin. Suosittelen raivaamaan ja järkkäämään ennen juhlia ja imuroimaan ja pesemään bileiden jälkeen!

Leppoisia juhlajärkkäilyjä kaikille!

Lue myös:

Ideoita lastenkutsuille

Hauska idea lastenkutsuille

Nimijuhlat

Ihanat, ihanat juhlat

Ihanissa häissä

Share

8 kommenttia

 1. Helena kirjoitti: Vastaa

  Sattumalta löysin tämän mainion blogin Muffi-pipoa googlettaessani! Kiitos! 🙂

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   Jee! Jee! Tervetuloa tänne, toivottavasti innostut lueskelemaan toistekin! 🙂

 2. Katkera kirjoitti: Vastaa

  Äh ihan ärsytti viikonloppuna katsoa sun instajuttuja, ku videoista välitty, miten te ilosella meiningillä yhessä leivoitte ja hääräsitte keittiössä. Meillä kun ihan kaikki juhliin liittyvä on aina yksin mun kontolla! Anteeksi, oon katkera, mutta ensi kuussa taas seuraavat juhlat ja etenkin miehen sukulaiset aina odottaa jotain suolastakin ja mulla alkaa stressilevelit nousta.

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   Voihan aaargh!! Kuulostaa todella ikävältä meiningiltä! En ite jaksais yhtään jos tekisin yksin, on ollut ihana tehdä yhdessä ja saada apuja naapurista ja anopilta jne..ja silloinkin välillä stressaan ja huutelen.
   Voisikohan ne sun miehen sukulaiset tuoda tullessaan vaikka jotain, jos on odotukset korkeella… hmm..
   TSEMPPIÄ joka tapauksessa järkkäilyihin! <3

 3. Kuvista ja tekstistä välittyy sellainen hyvin pirskeiden meininki.

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   Kiitos! Oli kyllä ihanat juhlat 🙂

 4. Lottovoitto kirjoitti: Vastaa

  Lottovoitto on hyvä juhlienvalmistelufiilis!
  Tähän vielä pari vinkkiä:
  – Lapset saa pois jalosta JA tekemään samalla jotain hyödyllistä kohtuullisen pitkäksi aikaa, kun laittaa ne askartelemaan koktailtikkuja eli näpräämään kurkkua, lihapullaa, pikkutomaattia ja juustonpalaa yms. hammastikkuun. Aika pienikin ihminen jo pystyy tähän, kun leikkaat palat valmiiksi, ja lapset rakastavat myös syödä näitä. Älä skitsoa, jos kaikista ei tule just samanlaisia tai sellaisia kuin kuvittelit niistä tulevan. Lapsi esittelee vieraille mielellään, että hän ihan itse teki ne ja saat joka tapauksessa hyvä vanhempi -pisteet.
  – Jos et ole todellakaan mikään kakkuleipuri, osta kaupasta valmiita marenkipohjia, vatkaa kerma vaahdoksi ja kaada päälle kauden marjoja tai mitä mieleen juolahtaa. Kaikki ällistelevät, että osaat tehdä ihanan pavlovan! Jos vieraita tippuu pitkin päivää, voit kaapaista uudelle pohjalle jääkaapista kermat ja marjat ja taas on tuore kakku pöydässä.
  – Suolaisen piirakan sijasta leivontataidottomat voivat tunkea pakastimesta karjalanpiirakat uuniin, munavoin voit tehdä jo reilusti etukäteen. Tai tarjota valmista saaristolaisleipää lohitahnalla. Maistuu luksukselta, mutta on iisi tehdä.

  1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

   Kiitos näistä!
   Ihan mahtavia vinkkejä!! Pitääkin ottaa pavlova testii ja testata koktailtikkujen teko <3

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.