Tänä vuonna olen yrittänyt lisätä koko perheen kasvisruokapäiviä ja olemme edenneet hommassa ihan kivasti. Aika usein olen nirsoilun ja yleisen sekoilun väsyttämänä vaan heittänyt riman ali eineslihapullia ostoskärryyn, mutta nyt olen päättäväisemmin yrittänyt suunnitella ja kokata kasvisaterioita pitkin viikkoa. Välillä vähän kyselemättä huijaamalla (TÄÄ ON IHAN TAVALLISTA LASAGNEE!), välillä ihan avoimesti lanseeraamalla. Ja kappas, aika monet ovat maistuneet jopa ihan santsikierroksellekin.
Vaikka toki juu välillä on vähän ollut vaikeuksia, mutta erityisesti sopivan nälkäisenä on helpompi tyrkätä uusia makuja lautaselle ja välillä lapset tietty nirsoilevat muutenkin, vaikka tarjolla olisi samaa settiä, joka eilen vielä maistui.
Jos hyvä ruoka maistuu tai kasvisruokien kokkailu on muuten mielessä, tässäpä jaan muutamia hyviä ideoita maistuvista kasvissafkoista.
Härkispihvit ja perunamuusi. Yksi blogini suosituimpia reseptejä on Hipin keksimä härksipihviresepti! Ja se on kyllä hullun hyvä, mausteissa voi jokainen vähän vetää makunsa mukaan. Pihvit toimivat hyvin myös härkishamppareissa.
Herkulliset pinaattilätut! Pinaattilettuja on helppo ja nopea valmistaa myös itse ja isoon lättyyn voi laittaa mieluisia suolaisia täytteitä tai vedellä klassikkona puolukkahillon kera. Ja tietty einespinaattilättyjä vedetään meillä aika usein kiireisinä arkipäivinä, ovat erityisesti Pikkuveljen lemppareita ja esimerkiksi ainoa ruoka, joka maistuu kipeänä.
Nokkosletut! Samalla reseptillä voi tehdä myös maukkaita nokkoslettuja, kun korvaa pinaatin nokkosella (huuhtelee ja keittää ja jäähdyttelee ensin). Tai pinaattilättytaikinan joukkoon voi heittää myös joukkoon nokkosia, antamaan makua.
Sitruunapasta on ihanan raikasta (jos ei raasta joukkoon liian syvältä kuorta), sopii esimerkiksi kesäpäivän lounaaksi mainiosti.
Vegem-lastuilla täytetyt pitaleivät (tai tortillat). Tamperelaisen vegemin seitanlastut ovat ihan superherkullisia, pikkuveljelle seitankebablastu menee meillä ihan hyvin, mutta esikoiselle ovat vähän mausteisia.
Tortillat ja pitat on muutenkin kivoja aterioita, sillä jokainen voi täyttää omansa. Tulisuutta ja makua voi säädellä vähän kastikkeilla.
Vegebratwurstit currydipillä. Vegemistä puheen ollen, vegebratwurstit maistuvat erilaisten dippien kanssa ja kylkeen voi kokata vaikka pellillisen rapeita lohkoperunoita, joilla voi huidella loput dipit.
Mainiolta Vegemiltä tosin tulee koko ajan uusia tuotteita, esimerkiksi miedomi snakki on tehty juurikin perheen pienempiä ajatellen ja grillikaudelle lanseerattiin muun muassa grillikiekko, joka sopii vaikka hampparin väliin.
Grillikaudella on muutenkin helppo tehdä hyvää kasvisruokaa: maissia, vartaita, täytettyjä herkkusieniä, kasvisnyyttejä, parsaa…
Tomaattikeitto! Naapurin lapsien lemppariruoka on naapurin muijan ihana tomaattikeitto. Helppoa ja niiin hyvää! Kylkeen vaikka rapsakkaa leipää.
Kasvissosekeitto! Ei unohdeta Hipin mahtavia kasvissosekeittoja, joissa jippona on kasvisten paahtaminen. Sosekeitto on hyvä ruoka esimerkiksi vihanneslaatikon nahistuvalle hävikille, kaikki uuniin ja soseeksi.
Naapurin muijan kukkakaaliwingsit! Leivitetyt kukkakaalit ovat herkullisia napsittavia tulisen siipisoosin tai lempeiden dippien kera.
Ja tietty kasvispitsaa tulee leivottua aika usein.
Härkiksestä on helppo tehdä maistuvaa lasagnea tai makaroonilaatikkoa, kunhan pikkasen panostaa maustamiseen paistaessa ja laittaa vaikka vähän ekstrajuustoa joukkoon. Härkiksestä tai soijarouheesta saa myös tehtyä maukasta soijapologneesea. Mifua en jostain syystä ole vielä kokeillut ollenkaan, pitäisi ehkä ottaa sekin testiin.
Seuraavaksi haluaisin myös ottaa vähän paremmin haltuun kotimaisia kaloja! Meillä kokkaillaan aika paljon kalaa, mutta usein tehdään esimerkiksi perus uunilohta. Olisi kiva oppia tekemään vaikka maukkaita silakkapihvejä, saa antaa vinkkejä! Silakasta kiinnostuneet, kannattaa muuten tsekata myös kauniiden silakka-nigireiden ohje.
Poika on nostanut jo tämän vuoden ekat kalasaaliit, joten ehkä saamme tänäkin kesänä savustaa haukea ja paistella ahvenia. Ja sienisaaliita ja sienikokkailujaodottelen myös innolla, viime kuussa aloittelimme jo Hipin keräämillä korvasienillä.
Ja jos ei joka päivä halua vetää uusia perunoita, kannattaa vilkaista myös suositut pottureseptini!
Ihania kesäkokkailuja kaikille! Yritän myös kirjoitella lupaamani Hipin palak paneerin ohjeen tässä kesällä.
Se mifujauhis oli kyl pettymys, kuivaa tinttaa kumimurua. En nyt oikein keksinyt sille käyttöä, kumimurukastike ei maistunut kelleen.
Ok, no vitsit. Harkitsen siis vielä sen kanssa 😀
Jos haluaa käyttää kiireessä tai muutenvaan eineksia, niin apetitin jauhis-tuotteet on tosi hyviä! Jopa mun veljen lihapullilla kasvatetut lapset syö niitä. 😀 Löytyy pyöryköitä, pihvejä, nugetteja, en edes muista mitä kaikkia!
Myös nyhtökaurapyörykät on kelpo tuote, tosin nyhtökaura on mun makuun liian ”rehumaista.”
Myös tää fazerin uus Yosa-block on tosi hyvä, itse tarjoilin sitä päivälliskemuissa ihan vaan pannulla paistettuna salaatin ja paahdettujen siementen kanssa – keräsi kehuja!
Hei hyvä, en ookkaan noita kokeillut. Pitääkin ostaa ja testata 🙂 KIITOS!
Musta mifujauhis on hyvä! Valion ohje Chili con mifu tjsp. maistuu meidän keittiössä, toimii myös makaronilaatikossa. 🙂 ja juhannuksena sain maistaa älyttömän hyvää savusilakkasalaattia. Ei tartte ku savusilakat siivottuna, klassinen ranskalainen salaatinkastike ja ruohosipulia. Kannattaa testata! 🙂
Silakkapihvivinkki – muuten ihan marttojen ohjeella eli korppujauholla leiviettynä kaks filettä päällekäin ja uuniin, mutta väliin tuorejuustoa oman maun mukaan ja lemppariyrtit. Pesto toimii myös. Silakkapihvi seuraavana päivänä sämpylän välissä onkin jo moderni klassikko silgeri.
Jes, kiitos, näitä pitää tehdä!! 🙂