Helppo ja herkullinen pataleipä

Asikaisen kokeellisesta keittiöstä morjesta päivää!

Eilen Martat vinkkasivat Facessa helpon ja herkullisen pataleivän ohjeen. Keskivoimakkaassa kotiäitipuuskassani päätin heti aamusta marttailla perheelleni tuoretta leipää.

kuva.JPG

Tuumasta toimeen ja Pojalle taikinakauha kouraan. Kaksi kokkia huomasi vehnäjauhojen loppuvan kesken ja jatkoi taikinaa ruisjauhoilla ja luomukauralla (noin 1-2 dl). Jonka jälkeen pääkokki (minä!) huomasi kohoamisajan olevan 12-18 tuntia ja kelmun olevan lopussa. Onneksi meillä oli koko päivä aikaa ja naapurin muija lainasi kelmun.

kuva.JPG

Simppeli taikina sekoitettiin kauhalla ja kulho peitettiin elmukelmulla. Jätettiin kohoamaan. (Tilanteesta riippuen, taikina kannattanee tehdä illalla, jättää yöksi kohoamaan ja laittaa aamulla uuniin.)

Kaksitoista tuntia myöhemmin sekoitin taikinaan basilikan puutteessa aurinkokuivattua tomaattia. Laitoin valurautapadan uuniin kansineen kuumenemaan ja annoin taikinan vielä kohoilla kelmun alla. Tunnin kuluttua öljysin kuuman padan, kaadoin taikinan pataan ja paistoin kannen alla puoli tuntia, jonka jälkeen vielä ilman kantta vartin verran.

Voi morjes! Vapiskaa Lidlin paistopiste ja leipuri Hiiva, pataleipä hakkaa kaikki. Leipä oli rapea päältä ja sisältä pehmeä. Täydellinen.

Sooloiluni aurinkokuivattujen tomaattien kanssa kostautui sen verran, että päällimmäiset tomaatit olivat tummuneet vähän liikaa. Tosin leikatessa ne varisivat pois ja sisälle leivotut tomaatit antoivat makua ja leipä maistui ihan sellaisenaan maukkaalta.

Tuoreen leivän tuoksu leijaili ilmeisesti pihapiiriin, sillä naapurin muijalta piippasi viesti: oon itseasiassa teidän pihassa ja heidi meni just hakeen oluen.

Leipää mutusteltiin ja kehuttiin porukalla punkun kanssa pimenevässä illassa. Naapurin muija lanseerasi torstain viikonlopun aatoksi ja minä sain Hipiltä ainakin kymmenen kotileipuripistettä ja papukaijamerkin.

Suosittelen kokeilemaan rapsakkaa pataleipää. Helppoa ja niin hyvää!

PATALEIPÄ

7 dl vehnäjauhoja (laitoin 5 dl vehnäjauhoja ,1 dl ruisjauhoja ja 1 dl luomukaurahiutaleita)
1 tl suolaa
½ tl kuivahiivaa
3 ½ dl kädenlämpöistä vettä
1 dl hienonnettua basilikaa (laitoin aurinkokuivattuja tomaatteja noin 1 dl)
öljyä

Sekoita kulhossa kuivat aineet keskenään. Kaada vesi nauhana joukkoon ja sekoita tasaiseksi.

Peitä taikina tuorekelmulla ja anna kohota 12–18 tuntia huoneenlämmössä.

Sekoita taikinaan hienonnettu basilika. Peitä kevyesti tuorekelmulla ja anna kohota vajaa tunti.

Lämmitä kohotusaikana uuni 225 asteeseen ja laita kannellinen pata kuumenemaan. Sipaise padan pohjalle ja reunoille öljyä.

Kumoa leipätaikina kuumaan pataan. Laita kansi päälle ja paista puoli tuntia.

Ota kansi pois ja paista vielä 15 minuuttia.

On tärkeää, että kumoat taikinan kuumaan pataan. Tällöin pohjasta tulee rapea eikä taikina tartu kiinni pataan.

Padassa paistettuna leipä on rapea pinnalta ja pehmeä sisältä. Voit käyttää keraamista, lasista tai valurautaista kannellista pataa.

Herkullista viikonloppua!

 

Share

6 kommenttia

  1. Toimitus kirjoitti: Vastaa

    Mahtavat leipomukset! Nostimme reseptisi myös toimituksen blogiin.

  2. Kanelibasilika kirjoitti: Vastaa

    Onpas hyvän näköinen leipä! Täytyypä kokeilla 🙂 

  3. MinnaM kirjoitti: Vastaa

    Haa, minäkin katsoin tuota Marttojen ohjetta ja mietin että pitäisikö vihdoinkin kokeilla, kun kaikki on tästä niin vouhottaneet. Ilmeisesti pitäisi.

  4. Asikaine kirjoitti: Vastaa

    Hei huippua! Tämä on kyllä jakamisen arvoinen resepti 🙂

  5. Asikaine kirjoitti: Vastaa

    Ja helppo! Suosittelen! 

  6. Asikaine kirjoitti: Vastaa

    Pitää, pitää! Vouhotus on ihan aiheellista!

Vastaa käyttäjälle Toimitus Peruuta vastaus

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.