Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Partajugurttitunnustuksia

Kaupallinen yhteistyö: Kirkon Ulkomaanapu / WeFood

Nyssi! Syksyn aikana olen järkyttyneenä huomannut, että Suomessa vuosittain syntyvästä 450 miljoonasta (!!) kilosta ruokahävikkiä, suuri osa syntyy Tampereella, Nekalassa -meidän jääkaapissamme! Ei morjes, aivan järkyttävää.

Nolona olen availlut jääkaapin perälle jämähtäneitä epämääräisiä kippoja sekä jugurttiämpäreitä, joissa kasvavista vihreistä viljelmistä ei erkkikään enää ota selvää, onko kyseessä has-been turkkilainen jugurtti vai trendikäs silmusalaatti. Miksi ”piheyksissäni” ostan partajurgurttia jättimäisen ämpärin, vaikka pienempi koko olisi ehkä sopivampi ja tällä touhun laadulla myös kilohinta lopulta halvempi. Monessa muussakin asiassa saatan hurahtaa ostamaan isomman pakkauksen, koska halvempi tai koska ämpäri tai koska ihan vaan vähän tyhmä.

Nyt Hippi on sanonut raivonnut ostamieni kalojen koosta sen verran topakasti, että olen alkanut ymmärtää, ettei kalatiskillä asioidessa tarvitse yrittää pyydystää porukan suurinta kalaa. NE ON ONGITTU JO! Lisäksi saan pitkätukalta aika raivokasta hävikkipalautetta aamiaisleipieni paahtimeen unohtelusta sekä tavastani ostella kaupasta ihan mitä sattuu.

Kala-casessa viestintä on alun vaikeuksien jälkeen jotenkin mennyt jakeluun, mutta muilta osin ruokakommunikaatiossamme  ja suunnittelussa riittää kyllä vielä parannettavaa. Usein työnnän ostoskärryjä marketin käytävillä vailla mitään muistikuvaa jääkaappimme sen hetkisestä sisällöstä. Välillä saavun kaupasta huomatakseni myös Hipin poikenneen työmatkalla ostamassa juuri samat ruisleivät ja mandariinit. Ravintolaan saatamme heilahtaa hetken mielijohteesta ja vasta kotiin tullessamme alan miettiä kaapissa olleen taas yhtä sun toista (esim litra jugurttia!).

Partajugurttikauppiaden ja tyhmyyden lisäksi syytän hävikistä myös lapsia. Puoliksi syötyjä leipiä ja porkkanoita sekä oudosti syljeskeltyjä kurkkuja siellä täällä. Roikkumassa mekkoni helmassa lounaspalaverissa, jossa kaikki saavat minun tietää olevan juuri sellainen kamala hävikkiruokaihminen, jolla on aivan varmasti kurkkumekon lisäksi puoliämpärillistä vihertävää jugurttia ylähyllyllä ja viisi lusikallista puuroa keittiön seinässä. Ja nysse vaan vetää täällä sushia ja tuhoaa myös kotinsa ulkopuolisen maailman.

Jos osallistuisin hävikkiruokahaasteeseen, jossa kokataan ateria vain jääkaapista löytyvistä raaka-aineista, olisin kyseisen dinnerin jälkeen varmaan kaksi viikkoa sairaalassa ja se olisi minulle ihan oikein!!

Ruoan ja ruokaketjun osuus kaiken kulutuksen ympäristövaikutuksista on merkittävä ja noin 30%  ruokahävikistä kertyy kotitalouksista. Olen kantanut aika turhan ahkerasti homeisia korsia kyseiseen kolmannekseen! Aargh! Hävettää! Sekoilu ja suunnittelemattomuuteni saa nyt loppua ja olenkin jo yrittänyt muuttaa tapojani huomattavasti.

Erityisesti olen pyrkinyt suunnittelemaan ostokset etukäteen, tosissani kiinnittämään kaupassa huomiota pakkauskokoihin ja määriin, järjestämään jääkaapin fiksusti sekä aina kokkausvuorollani miettimään päivän aterian sillä silmällä, että jämät ja rippeet saadaan kaapista fiksusti käytettyä. Nyt on vahva tavoite, ettei kaapista päätyisi biojätteeseen enää epämääräisiä itupurkkeja tai muumiobanaaneja, vaan hankitut ruoat syötäisiin harkiten.

Kokosin vähän vinkkejä, joilla hävikkiä saa pienennettyä:

– Lasten leipapalaset kannattaa leikata puoliksi ja tarjota useampia, jos maistuu

– Lapsille muutenkin maltilliset annokset

– Puoliksi nakerretut porkkanat tai muut kasvikset voi huuhdella, leikata pahimmat hampaan jäljet pois ja heittää smoothien sekaan

– Smoothieihin menee muutenkin helposti kaikenlaista ”jämää”, kuten jugurttia tai vaikka puuron loput

– Näivettyneet porkkanat piristyvät, kun leikkaa kannan pois ja laittaa hetkeksi veteen töröttämään

– Nahistumisvaarassa olevat kasvikset saa usein vielä heitettyä sosekeiton, pastavuoan tai kasvisgratiinin sekaan. Kasviksia voi myös raastaa vaikka lasagnen tai makaroonilaatikon joukkoon

– Ylijäämäperunoista sekä jämäpuurosta voi leipoa rieskaa tai sämpylöitä. Itse olen tehnyt rieskoja myös ylijäämäriisistä. Sämpylätaikinaan voi lisätä myös porkkanaraastetta, juustoa

– Ylijäämäriisistä ja valmiista voitaikinalevyistä voi tehdä peltilihapiirakan tai peltivihiksen (vihikseen voitaikinalevyjen väliin esimerkiksi pienittyä Vegem-lastua, sipulia ja paprikaa)

– Jos edellispäivän ruoan ylijäämästä ei riitä koko perheelle ateriaksi, voi esimerkiksi pastan tai makaroonilaatikon jämistä tehdä munakkaan lisäämällä joukkoon kananmunia, maitoa muutaman perunan ja vaikka muita mahdollisia jääkaapin jämiä (kuten kasviksia, juuston loppuja jne)

– Nahistumisvaarassa olevat kasvikset ja hedelmät voi pilkkoa pakastimeen ja lisäillä myöhemmin smoothieihin tai kasvisgratiineihin

– Juustojen jämät voi raastaa pakastimeen ja ripotella myöhemmin pitsan, makaroonilaatikon tai gratiinien päälle

– Kaupassa kannattaa mahdollisuuksien mukaan suosia oransseilla hintalapuilla varustettuja elintarvikkeita 

– Jättipakkauksia tai paljousalennuksia kannattaa ostaa vain harkiten

– Ostoslistat käyttöön ja jääkaappi järjestykseen ja järki päähän!! !

– Pakastin käyttöön! 

– Leivonnaisista (kuten kakut ja mokkapalat) kannattaa kiikuttaa maistiaisia myös naapuriin tai työpaikan kahvihuoneeseen

– Jos vanhentumassa olevaa ruokaa on paljon, kannattaa kutsua ystäviä syömään. Ehkä joskus voi järjestää myös kavereiden kanssa hävikkiruokaillallisen ja ottaa haasteeksi kokata kaikkien tuomista jämistä ihana illallinen

– Hävikkiruokakaupoissa asioiminen!

Hyviä ja helppoja hävikkiruokia ovat perinteisesti pitsat, munakkaat ja erilaiset pyttipannut. Jos vihanneslaatikon tilanne näyttää uhkaavalta, kannattaa pyöräyttää sosekeitto, jota voi tarvittaessa myös pakastaa. Smoothiet on ihan mahtavia ilta- ja aamupaloja, joihin saa kätevästi ujutettua vähän pehmenneet banaanit ja pyörimään jääneet porkkanan puolikkaat.

Itse teen usein myös juustoisia vuokia, jotka ovat helppoja ja herkullisia.

Juustoinen pastavuoka:

– Juustoraastetta (juuston tai juustojen jämiä: vaikka sinihomejuustoa, mozzarellaa, tuorejuustoa, mitä nyt sattuu olemaan)

– paprikaa, porkkanaa, tomaattia, kesäkurpitsaa (tai mitä vaan vihanneslaatikon löytöjä tai vaikka pakastimen jämiä)

– oliiveja

– sipuli

– 3 munaa

– 3 dl kermaa (tai maitoa tai smetanaa tai vaikka vähän partajugurttia)

– suolaa ja pippuria

– mausteita

– pastaa

Keitä pastaa vuokaan sopiva määrä. Pilko kasvikset ja sipuli pieniksi ja sekoita vuoassa pastan joukkoon. Sekoita joukkoon myös juustoraastetta tai juustopaloja. Riko munat erilliseen kulhoon ja kaada sekaan kermaa ja mausteita. Kaada vuokaan ja ripottele päälle juustoa tai korppujauhoja. Paista noin 30-45 minuuttia noin 180 asteisessa uunissa.

Pastavuoan voi oikeastaan tehdä, mistä vaan combosta. Vaikka eilisestä kastikkeesta.

Kotitalouksien ruokahävikin lisäksi hävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa ja yksi hyvä tapa vähentää hävikkiä on asioida hävikkiruokakauppa WeFoodissa. Helsinkiin avatussa, pääasiassa vapaaehtoisvoimin toimivassa hävikkiruokakauppa We Foodissa myydään (kaupalle lahjoitettuja) tuotteita, jotka olisivat muuten päätyneet hävikkiin. Tuotteiden parasta-ennen-päivä on lähestymässä tai ne ovat muulla tavoin kakkoslaatua, mutta aivan käyttökelpoisia. Kaupan valikoima vaihtuu sen mukaan, mitä yhteistyökumppanit kaupalle toimittavat, joten myös kaupan tuotteilla voi kokkailla hävikkihengessä, eli tarjonnan mukaan. Kaupan voitot ohjataan Kirkon Ulkomaanavun kehitysyhteistyöhön.

WeFood sijaitsee Helsingin Kalasatamassa kauppakeskus REDI:n K1-kerroksessa Skönen puolella ja kauppa on avoinna joka päivä. Tarkemmat tiedot löytyy We Foodin sivuilta ja myös We Foodin Facebookista ja Instagramista saa tietoa projektista!

HÄVIKKIHAASTE

We Foodilla on nyt meneillään mainitsemani hävikkihaaste, jossa kokataan ateria niistä raaka-aineista, joita kotoa sattuu löytymään. Jos ei halua kokata, haasteeseen voi osallistua myös jakamalla oman vinkin ruokahävikin pienentämiseen. Kun vinkin tai kuvan jakaa Instagramissa tai Facebookissa käyttäen hashtageja #wefoodsuomi, #hävikkihaaste ja @wefoodsuomi, saa kuvaa näyttämällä We Food -hävikkiruokakaupassa kertaostoksestaan  10% alennuksen. Kampanja on voimassa lokakuun loppuun asti.

 

Harkitsevaista viikon alkua kaikille! Postauksen kommenttiboksissa saa myös mielellään jakaa vinkkejä ruokahävikin pienentämiseen!

Hyviä ruokahävikin vähentämiseen soveltuvia reseptejä:

Hipin kasvissosekeitto

Naapurin muijan tomaattikeitto

Hipin perunarieskaset

Riisirieskat

Share

30 kommenttia

  1. murina kirjoitti: Vastaa

    Meillä tulee tosi vähän ruokahävikkiä ja voin nyt jakaa tässä mun suuren salaisuuden: laiskuus! En varmasti lähde kauppaan ennenku on ihanihan pakko, eli kaikkia mahdollinen jääkapista tulee pakosti hyödynnettyä. Enkä varmasti tee ruokaa jos eilisestä riittää edes osalle porukkaa, lopuille kaavitaan pakkasesta tai jostain jotain muita jämiä 😂

    1. Maissi kirjoitti: Vastaa

      Meillä ihan sama! Meillä 8 hengen perhe ja hyvinkin pieni määrä jämäruokaa laitetaan riittämään koko porukalle ihan vaan vältelläkseen ruuanlaittoa. 🙂

      Jos on esim jauhelihakeittoa noin neljälle jäljellä, keitetään sekaan makaronia ja oho, riitti kaikille! Yksi lasten lempiruoka tämä.

      Muusia tehdään usein vähintään tuplasatsi kerrallaan. Seuraavana päivänä voi ruokavariaatioiden määrä olla melkoinen. Pari syö kastikkeen jämän kanssa, joku viimeisten nakkien, joku tortilloista jääneen jauhelihan ja nuorimmat sujuvasti muusin ja liemipainotteisen lohikeiton rippeen kanssa. Tuo viimeinen uppoaa todella hyvin. ;D

      Täytyy sanoa, että harvoin on ruokahävikkiä satunnaisia lautasten loppuja lukuunottamatta.

      1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

        Maissi, kiitos vinkistä ja hyvä te!

        pitääkin ensi kerralla tuunata ylijäämäkeitto makaroonilla! 🙂

    2. Asikaine kirjoitti: Vastaa

      Hahaa, hyvä vinkki!!
      Ja tuttu myös. Silloin kun ei jaksaisi lähteä kauppaan, tulee kyllä käytettyä mielikuvitusta, koluttua kuivakaappikin kunnolla ja hyödynnettyä kaikki rippeitä. Niin kuin pitäisi muutenkin tehdä!

  2. Lottovoitto kirjoitti: Vastaa

    Yksi hyvä vinkki on hommata lasiset eli läpinäkyvät purnukat ruoan jämille. Eivät pääse piiloutumaan jääkaapin syövereihin ollenkaan niin helposti.

    1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

      No tämä on kyllä kans hyvä. Ne on juurikin ne ”ihmeelliset purkit”, joista unohtaa, mitä siellä oli : /

  3. Sanjana kirjoitti: Vastaa

    Keep-niminen ohjelma! Siinä muistiinpanon voi jakaa, niin meillä on miehen kanssa siellä aina reaaliaikainen puutelista, voi käydä kaupassa kulkiessa ja poistaa sieltä, niin ei tuu ostettua samoja juttuja kumpikin 🙂 sinne myös laitetaan ruokaideat, niin saa nopeasti mä en keksi mitään ruokaa!!-hetkiin kaupassa helpotusta.

    1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

      Kuulostaa hyvältä,
      pitää tosin ehkä päivittää mies vähän nykyaikaisempaan, jotta saisimme jaettavan ohjelman toimimaan ;D
      Mutta siis ylipäänsä, fiksuahan on KOMMUNIKOIDA tavalla tai toisella ennen kauppaan menoa.

  4. S kirjoitti: Vastaa

    Meillä on käytössä Whatsapp-kauppalista, eli Wa-ryhmä jonka jäseniä ovat minä ja puoliso. Sinne kumpikin lähettää omat havaintonsa siitä, mitä kaupasta pitää tuoda. Se, joka käy kaupassa, lukee listan ryhmästä ja ostosten jälkeen nollaa listan lähettämällä perään jonkin emojirivin. Jos jotakin unohtuu, se lisätään tietenkin listaan uudelleen emojirivin jälkeen.

    1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

      Hmm, kuulostaa hyvältä 🙂

  5. Martta kirjoitti: Vastaa

    Ite oon hurahtanut tänä vuonna säilöntään! Sillä saa säilymään, kunhan vaan muistaa sitten myös käyttää kaikki purnukat.

    1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

      No joo, kaiken sienihulluuden jälkeen oon nyt haaveillu, että osaisin säilöä. Pitäisi ehkä jossain marttojen sivuilla käydä vähän perehtymässä ja opetella asiaa..

  6. Anni kirjoitti: Vastaa

    Kiitos näistä vinkeistä! Meillä tulee kans aika paljon hävikkiä ja aina sitä kauhistelen ja syytän mitä milloinkin, mutta nyt vois haastaa koko perheen yrittään vähentään sitä.

    1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

      Joo, i feel u! Nyt vaan mukaan hävikkihaasteeseen!

  7. Vee kirjoitti: Vastaa

    Meillä jää välillä hävikkiä jopa kuivakaappiin. Hyllyt joskus niin täynnä, enkä nää, mitä siellä perällä on ja sittenhän sieltä löytyy vuoden päästä vaikka ja mitä. (Hävettää, kyllä!)
    Eli paras hävikkineuvoni olkoon JÄRJESTYS! Kun elintarvikkeet on siististi esillä ja järjestyksessä, niin pysyy helpommin kärryillä, mitä missäkin on ja sitten voisi suunnitella sen mukaan. Pitää m,yös mennä käymään tuolla kaupassa!
    Kiitos Asikaine parhaasta blogista!

    1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

      Joo, sama! Se on kamalaa, kun joku ylähyllyn peränurkka jää vaan VUODEKSI ihan pidentoon. AAArgh!!

  8. guestuservisitor kirjoitti: Vastaa

    Siis tää on ihan mun bravuuri, että kokkaan niistä aineksista, joita jääkaapista sattuu löytymään. Ehkä helpottaa, että meillä on vain kahden hengen talous, silloin pienestäkin kermatilkasta tai punkkupullon lopuista saa loihdittua kastikkeen kahdelle. Haastan aina mielikuvitukseni ja ruuanlaittokykyni kun pakottaudun käyttämään vain kaappien aineksia. Yleensä tulee ihan kelpo pöperöä, joskus jopa ”gurmeeta” ja vain kahdesti on tullut lähes syömäkelvotonta.
    Mutta tää on jännä juttu, koska usein mies ensin kurkkaa jääkaappiin ja sanoo, että täähän on ihan tyhjä, mitä me muka syödään ja sitten hän ihmettelee mistä ihmeestä taioin ruuan pöytään. Hän kokkaa kyllä hyvin, kunhan on just tarvittavat ainekset käden ulottuvilla, mutta siinä missä hän näkee tyhjän jääkaapin, minä näen mahdollisuuksia, sillä kyllä laiska kauppareissunvälttelijä keinot keksii!

    1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

      Hienoa, hyvä te!!
      Siis usein itekin yllätyn, mitä lopulta saakaan ”tyhjästä” kaapista lopulta loihdittua, jos ei esim jaksa lähteä kauppaan. Ja niin pitäisi usein tehdä, niin tulisi esim kuiva-ainekaappi kollattua tasaisemmin.

  9. Kommuunimuisto kirjoitti: Vastaa

    Meillä oli aikoinaan opiskelijakommuunissa aina tapana yhdistää kaikkien säälittävät jääkaapin antimet ja yrittää kokata niistä koko kolmikolle jotain hyvää. Etenki sillon kun kaikilla oli rahat siltä kuulta lopussa!! :o)
    Se kyllä toimi ja on lämpimät muistot siitä. Ehkä pitäis nyt pyytää nää samat ystävät sellasille hävikkinyyttäreille taas!

    1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

      Hei hyvä idea, hävikkinyyttärit kuulostaa ihan mahtavalta idealta! 🙂 Pitäisi tehdä vaikka naapurin muijien kanssa niin!

  10. Saija kirjoitti: Vastaa

    Tosi vähän tulee nykyään ruokahävikkiä. Suunnittelen viikon ruuat etukäteen ja käydään kaupassa su tai ma iltana klo 20 jälkeen. Pakastimeen ostetaan sillon – 30% tuotteita paljon kun ne saa klo 20 jälkeen – 60%. Pakastimesta sulatetaan pitkin seuraavia viikkoja. Matsmartista tilataan paljon, vaan sellaista missä on päiväystä vielä paljon ja paljon luomua ja erikoistuotteita. Meillä on aina tuoreita hedelmiä ja kasviksia. Jonkun verran ostetaan luomua muutenkin. Mutta mitoitetaan ruuat aika tarkkaan viikolle. Yleensä viikonlopulle käydään vähän täydentämässä pe. Viikonloppuna syödään välillä ulkona tai kokataan vähän paremmin. Ruokaa menee onneksi nykyään vain vähän roskiin, sellainen määrä ettei sitä oikein voi estää. Hirmu vähän teen enää ees heräteostoksia listojen takia. Kun kerran viikossa käy kunnolla kaupassa ja yleensä mä yksin ajan kanssa niin se on myös aika nautinnollista. Eineksiä ostetaan joskus mut nykyään tosi harvoin. Meitä on kaksi työssäkäyvää aikuista eli rahaa on kyllä ruokaan ihan riittävästi, enemmänkin voisi ostaa. Mut mä en halua ostaa liikaa ruokaa ja heittää sitä roskiin. Siitä tulee niin huono fiilis. En toki mitenkään tuomitse sitä. Mut musta nää hävikkiruokahankkeet ja kampanjat on super hyviä. Myös Resq ja Lunchie on meillä aika paljon käytössä, varsinkin kesällä oli. Lopulta on aika helppoa vähentää ruokahävikkiä ja rahaa säästyy tosi paljon. Koen että me syödään tosi hyvin ja monipuolisesti ja meidän ruokakulut kuussa on kahden aikuisen ja yhden lapsen (5v) perheessä 300-400€. Jos menee 400€ ollaan yleensä syöty ulkona ainakin kerta siinä kuussa. Ollaan nyt myös auton käyttöä vähennetty ja pyöräily ja käytetty bussia enemmän. Aika pieniä juttuja arjessa mut lopulta isoja asioita. Sit kun rahaa säästyy, voi välillä sit ottaa rennommin ja ostaa jotain kalliimpaa.

    1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

      KUulostaa kyllä hyvältä suunnittelulta, meidän pitäisi ottaa vähän teistä mallia! Juurikin tarkempia ruokalistoja ja kauppalistoja tulisi meidän tehdä ihan ajatuksella.

  11. Mari kirjoitti: Vastaa

    Todella hyvät vinkit, mutta yksi oleellinen puuttui; ruokalistan suunnittelu! Kun miettii etukäteen mitä tekee niin ei tuu ostettua ”turhaa”.

    1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

      JOo, tämä on tärkeä pointti!! Tämä on meillä juurikin se ongelma meillä, suunnittelemattomuus. Sille pitää tehdä jotain.

  12. Heta kirjoitti: Vastaa

    ResQ, Matsmart ja Fiksuruoka.fi – ehdottomasti suosittelen näitä!

    1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

      Kiitos vinkistä, pitää nämä tsekata!

  13. Koti-isä kirjoitti: Vastaa

    Aiemmin mainittu Keep on kyllä ihan ykkönen ostoslistan tekoon! Sitä mukaa kun huomaa jotain jääkaapista puuttuvan, on helppo lisätä listan jatkoksi.

    1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

      JOo, se pitää myös tarkistaa ja patistaa Hippikin älypuhelinmaailmaan! 🙂

  14. hanna kirjoitti: Vastaa

    Mun vinkkini on ignoorata parasta ennen -päivämäärät (lihan kanssa en tosin tätä tee). Haistamalla ja maistamalla pärjää hienosti. Maitotuotteet, etenkin hapanmaito-, ovat käypää tavaraa vielä piiiiitkään päiväyksen jälkeen, samoin kananmunat.
    Kuivakaapin hävikkiä en oikein ymmärrä, miksei kuivia elintarvikkeita voisi käyttää vähän vanhoinakin? Nähdäkseni maku saattaa korkeintaan vähän väljähtää. 🙂 Vanhoja ”nesteitä” oon pakastanu puolen litran satseissa ja käyttänyt sitten sämpylätaikinaan.

    Jos muutoin epäilyttää, sämpylät ja laatikkoruuat ovat oivia paikkoja hukata päiväyksen ohittaneita elintarvikkeita, jos niitä ei sellaisenaan viitsi enää syödä. 🙂

    1. Asikaine kirjoitti: Vastaa

      Joo, itseasiassa itekin oon aika rohkee joidenkin ”vanhentuneiden” tuotteiden kanssa, enkä oo ainakaan vielä sairastunut, vaikka jotain oon päivämäärän jälkeen syönytkin.

      Ja hyvä idea tuo nesteiden pakastus! Pitää ottaa listalle 🙂

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.